Neden Bulut Bilişim? Farkı Ne? Ayrıcalığı Ne?
Bulut Bilişim (Cloud Computing) sunucu, depolama, veritabanı, ağ, yazılım, analiz ve makine gibi tüm sistemin bulut yani internet üzerinden sunulmasıdır. Sanal sunucularda depolanan verilerinize her yerden ve tüm cihazlardan kolaylıkla erişmenizi mümkün kılan bir teknolojidir.
Kuruluma gerek olmaması verilerin sanal sunucuda güvenli bir şekilde tutulması ve her yerden ve tüm cihazlardan ulaşılabiliyor olması müşteri ve çalışanların verilerinize ulaşmasını kolaylaştırıyor.
İçindekiler
Bulut Bilişimi Neyi İfade Etmektedir?
Depolanan verilerin internet ortamında saklanması, depolanması işlemlerine verilen isim olan Bulut Bilişimi (Cloud Computing), altyapısına sahip sistemler daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi ve maliyet tasarrufu yapmanızı sağlar. Küçük, orta ve büyük ölçekteki tüm şirketlerin iş gücünden ve zamandan tasarruf etmeyi sağlayarak verilerin güvende olmasına olanak sunmaktadır. Her yerden ulaşılabilirliği sağlayan Bulut Bilişimi (Cloud Computing) altyapısına sahip yazılımlar ile günümüzde birçok firma işleriniz güvenle yapmaktadır.
Bulut Bilişimin Faydaları Nelerdir?
- Maliyetlerinizi düşürmenizi sağlar.
- Altyapı karmaşasını ortadan kaldırır.
- Çalışma alanını genişletir.
- Verilerinizi yüksek güvenlik bulut sunucularda korur.
- İstenilen zamanda bilgiye ulaşma imkanı verir.
CRM (Customer Relationship Management), gibi firmaların ihtiyaç duyduğu ofis yazılımları, veri saklama, veri tabanı paylaşımı hatta işlemci gücüne ihtiyaç duyan tüm yazılımlara destek gibi güncel hizmetlerden yararlanmak için tercih ettikleri bulut bilişim günümüzde hızla yerini almaktadır. E-posta hizmetleri sunan Gmail, Hotmail gibi sistemler de bulut bilişimden faydalanıyorlar. Bu nedenle abonelik kurarak bu teknolojiyi her alanda kullanıyoruz.
Maliyeti az, bakım istemeyen, ölçeklenebilir, yatırımlarımızı koruyan bir hizmet sistemi oluşturarak bireysel ve ticari işlerimizi kolaylaştırmaktadır.
Bulut depolama hizmetlerine en iyi örnekler:
- Dropbox (https://dropbox.com)
- Google Drive (https://drive.google.com)
- SkyDrive (https://skydrive.live.com)
- iCloud (https://cloud.google.com)
- Yandex.Disk (https://disk.yandex.com/)
- Turkcell Akıllı Bulut (https://turkcellbulut.com/)
- TTNET Bulut (https://ttnetbulutu.com)
Bulut Bilişim Çeşitleri
Public Cloud (Genel Bulut):
Public Cloud Genel Bulut ile kendi sisteminizi kurabilir. Elektronik postalarınıza para ödemeden üçüncü bir şirket üzerinden kiralayacağınız kaynaklar üzerinden çeşitli özelliklerini kullanabilirsiniz. Böylece Public Cloud`da kullandığınız kadar ödeme yaparsınız. Küçük ve orta ölçekli birçok işletme faydalanabilir.
Private Cloud (Özel Bulut):
Özel bir iç ağ üzerinden yapılan kısıtlamalarla belirli kullanıcılara sunulan bilgi işlem hizmetidir. İç ve kurumsal bulut olarak bilinir ve Genel Bulut (Public Cloud) ile kazandığınız tüm self servis, ölçeklenebilirlik ve elastiklik özelliklerin yanı sıra Özel Bulut (Private Cloud) ile ek denetim ve özelleştirme seçenekleri sayesinde üst düzey güvenlik sağlayarak, verilerinizi güvende tutabilirsiniz. Büyük ölçekteki firmaların tercih ettiği bulut teknolojisidir. Microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ve System Center ürünlerini Özel Bulut (Private Cloud) örnek verilebilir.
Hybrid Cloud (Melez Bulut):
Hybrid Cloud (Melez Bulut) Public (Genel) ve Private Cloud (Özel Bulut)’un tüm özelliklerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Bu hibrit bulut özelliği sayesinde güvenlik ve gizlilik ön plandadır. Küçük, orta ve büyük ölçekteki firmalar hacimlerine göre bu teknolojilerden yararlanabilir. Maliyet açısından küçük hacimli firmaların Public Cloud kullanması doğru olacaktır. Veri depolama ihtiyaçları fazla olan ve güvenliği önemseyen firmalar Hybrid Cloud (Melez Bulut) tercih edebilir. Maliyetler değiştikçe iş yüklerinin özel ve genel bulutlar arasında hareket etmesine izin veren bu sistemlerle firmalar daha fazla esneklik kazanır.
Community Cloud (Topluluk Bulut):
Çok fazla kullanılmayan Community Cloud, bulutun üzerinde alınan herhangi bir hizmetin birkaç şirket ile ortak kullanılması durumuna denmektedir. Birden çok firması olan işletme sahipleri için uygun bir bulut teknolojisidir.
Firmanızın veri hacmine göre istediğiniz her yerden ve tüm cihazlardan kullanabileceğiniz bulut sistemine sahip olmak isterseniz tercih edebilirsiniz.