Kobilerin Dijitalleşmesinde Önemli Rol Oynuyoruz
KOBİ’lerin dijitalleşmesinde önemli rol oynuyoruz!
DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Kurumların dijitalleşmesinde sağladığımız entegre hizmetler ve maliyet avantajı ile önemli bir rol oynuyoruz. DİA Kurumsal Yönetim Sistemi yazılımı ve sağladığı hizmetler ile KOBİ’leri daha kolay, daha hızlı ve daha az maliyetli olarak dijitalleşmeye adım atmaya çağırıyoruz” dedi.
-E-dönüşüm konusunda 2016 nasıl bir yıl oldu? 2017 yılında yapmayı planladığınız yatırımlardan bahseder misiniz?
DİA Yazılım olarak çeşitli sektörlerde daha çok orta ölçekli firmalara bulut teknolojili ürünümüz DİA Kurumsal Yönetim Sistemi ile hizmet vermekteyiz. 13 yıl öncesinde e-ticaret, e-dönüşüm gibi kavramlar henüz hayatımıza girmemişken ve bu kadar yaygın değilken Türkiye’de bulut tabanlı kurumsal hizmet odaklı kurulan ilk firma olarak e-dönüşüme binlerce firmanın ilk adımı atmalarını sağladık. 2016 yılına bakıldığında ülkemizde çoğu sektör için bir kriz yılı oldu. DİA olarak KOBİ’lerin Kurumsal Yönetim ihtiyaçlarını düşük maliyet ile karşıladığımız ve içinde bulunduğumuz mobil , e-ticaret, e-dönüşüm dediğimiz e-çağının ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilmemiz DİA’ya olan talepleri artırmıştır. Şu anda e-devlet Hizmetlerini bir entegratör ihtiyacı olmadan direkt GİB entegrasyonu ile vermekteyiz. Bu kullanıcıya oldukça kolaylık sağlamakta. Fakat müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda çok yakın bir zamanda 2017 yılı içinde entegratör olarak hizmet vermeye başlayacağız. Hedefimiz müşterilerimizin daha özgür, yer, zaman, mekan, cihaz bağımsız bir yönetim yapabilmeleri. DİA Mobil’in, herhangi bir mobil telefondan da firmanızı rahatlıkla yönetebileceğiniz yeni versiyonunu kısa sürede müşterilerimizin hizmetine sunacağız.
-E-fatura, e-arşiv, KEP ve e-imza uygulamaları iş dünyasının artık vazgeçilmez bir parçası oldu. Şirketler e-dönüşüme ne oranda uyum sağladı?
İlk e-fatura uygulaması geldiğinde çoğu firma bunu devletin bir zorunluluğu olması dolayısı ile istemeyerek de olsa kullanmaya başladı. Sistemde ilk başlarda bazı sorunlar olsa da sonrasında bu sorunlar çözüldü ve sorunsuz bir işleyiş sağlandı. Artık e-fatura’ya, e-arşiv’e geçmesi zorunlu olmayan işletmeler de e-dönüşümün sağladığı kolaylıkları, maliyet avantajını ve çevreci yaklaşımını düşünerek bize geliyor ve birkaç gün içinde DİA’ya geçerek kağıt faturalardan kurtuluyor. Yakın bir zamanda İhracat E-Faturaları devreye girecek. Sonrasında e-İrsaliye ile süreç devam edecek. Şirketlerin e-dönüşüme uyumu kullandıkları ERP yazılımların uyumu ile doğru orantılı. Bizler hem müşteri taleplerini dinleyerek hem de onları analizlerimiz sonrası doğru olana yönlendirerek yazılımlarımızı tasarlıyoruz. Bu yüzden kullanıcılarımızın yüzlerinde gördüğümüz gülümseme e-dönüşümün çok başarılı olduğunun bizlere ispatıdır.
-Dijitalleşme kısa ve uzun vadede nasıl bir seyir izleyecek? Dijitalleşmenin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Herkes Matrix filmini hatırlar. Orada insanlar tamamen sanal dünyada yaşayan yazılımlardan ibarettirler. Yazılımlar her yerde. Çok büyük veri merkezleri kuruluyor. Tüm dünyaya hizmet veriyorlar. Tüm insanlığın dijitalleşmesinin ilk izleri aslında bu veri merkezleri üzerinden bulut bilişim ile verilen kişisel veya kurumsal hizmetlerin büyümesi. Bireysel kullanıcılar çok büyük oranda dijitalleşmeye akıllı cihazlar ile başladı. Tüm e-postaları, fotoğrafları, sosyal dünyadaki izleri bulutta saklanıyor. Her şey çevrimiçi olarak saklanıyor. Kurumlar ise daha geriden gelse de çok hızlı bir şekilde dijitalleşmeye başladılar. Kurumlarda kullanılan tüm yazılımların bulut ortamında çalışması ile kurumlar daha özgür bir şekilde hareket edebilecekler. CRM, ERP gibi uygulamalar için günümüzde daha çok geleneksel yazılımlar tercih edilirken trend gösteriyor ki bulut ile bu tercihler değişmeye başladı. DİA olarak biz de kurumların dijitalleşmesinde sağladığımız entegre hizmetler ve maliyet avantajı ile önemli bir rol oynuyoruz. DİA Kurumsal Yönetim Sistemi yazılımı ve sağladığı hizmetler ile KOBİ’leri daha kolay, daha hızlı ve daha az maliyetli olarak dijitalleşmeye adım atmaya çağırıyoruz.
Kaynak: Hizmetix Dergi Ropörtajı