Bulut Bilişim ile Local Server Arasındaki Fark Nedir? Hangisi Güvenlidir?
Bulut bilişim (cloud computing), uzakta konumlandırılmış bilgisayarlar ve diğer cihazlara internet üzerinden erişilerek; verilerin saklanması, işlenmesi ve kullanılmasını sağlayan internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Local Server bir ağdaki merkezi kaynağa veya hizmete erişimi yöneten bir bilgisayar veya yazılımdır. Basit bir ifadeyle sunucu, istemci adı verilen başka bir program tarafından yapılan istemlere cevap veren bir tür bilgisayar programıdır.
Bulut bilişim, yapılandırılabilir bilişim kaynaklarından oluşan ortak bir havuza, uygun koşullarda ve isteğe bağlı olarak her zaman, her yerden erişime imkân veren bir modeldir. Local Server sistemleri ise birbirinden çok farklı amaçlar için kullanılabilir. Örneğin; bir uygulama sunucusu web uygulamalarını host eder, böylece ağ kullanıcıları bilgisayar programının bir kopyasını kendi bilgisayarlarına yeniden yüklemelerine gerek kalmadan çalıştırıp kullanabilirler, bazı sunucular ise sadece belirlenmiş görevler için kullanılır. Dosya sunucuları ise dosyaları ve klasörleri bir ağ içerisinde paylaşırlar.
Local Server sisteminin veri akışını güvenli, kesintisiz ve istikrarlı bir performans ile devam ettirebilmesi için donanımsal olarak gelişmiş özelliklere sahip olması ve yeri geldiğinde ek donanımlar ile güçlendirilmesi gerekebilir. Örneğin; olası bir enerji sorununa karşı kesintisiz güç kaynağı yapısı, devamlı çalışan makinelerin aşırı ısınmasına karşı özel soğutma yapıları, verilerin yüksek hızda ve hatasız bir şekilde istemcilere aktarılabilmesi veya gerektiğinde yedeklenebilmesi için özel kablolar, büyük sunucu sistemlerinin önemli ek birimleri arasında yer alabilir.
Bulut Bilişimde ise Local Server sistemlerinde olduğu gibi özel donanımların barındırılmasına gerek olmadığı gibi internete bağlanabilen bir bilgisayar, telefon, tablet vs. cihazlar ile bulutta yer alan verilerinize anında ve her yerden ulaşabilirsiniz.
Fiziksel sunucular, veri kayıplarına karşı yapılacak anlaşmaya bağlı olarak yedeklenir. Sanal sunucunun donanımları oluşabilecek arızaya karşı zaten yedeklenir. Fiziksel sunucular donanımsal bir sorun yaşadığında kapanır. Sanal sunucu cluster yani belirli konfigürasyonlar ile yapılandırılarak aynı amaç için birlikte ya da yedekli çalışan sunucu kümelerini barındıran altyapısı ile hizmet vermeye devam eder. Bulut bilişim teknolojisinin gelişmesi ile büyük verilerin internet üzerinde depolanabilmesi ve bu verilere erişim çok kolay hale gelmiştir.
İşletmenizin büyüklüğü buna yapacağınız yatırımları göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınızı doğru belirlemeniz gerekiyor. Sanal sunucu yada fiziksel sunucuyu seçerken güvenliğinin nasıl sağlandığını, maliyetinin ne olduğunu, donanım yatırımı yapılmasına gerek var mı, otomatik yedekleme altyapısı var mı, erişim nasıl sağlanıyor, kullanımı kolay ve hızlı mı, işletme ihtiyaçlarınıza cevap verebiliyor mu, olası muhtemel sorunlarınıza ve ihtiyaçlarınıza seçeceğiniz sunucu yeterli olacak mı gibi sorularınızı firmanızı geleceğe taşırken sorgulamalısınız.
Sanal Sunucu Mu Yoksa Fiziksel Sunucu Mu Güvenlidir?
Sanal sunucu ya da Fiziksel sunucu mu güvenli her sistemin kendine göre güvenlik sorunları oluşmakta fakat bu sorunları en aza indirerek zarara uğramayacağınız sistemleri tercih etmelisiniz. Gelişen teknolojiyi, maliyetlerinizide göz önünde bulundurarak kuracağınız sistemde anlaşma yapacağınız firmanın güvenlik koşullarını araştırmalı uygunluğuna öyle karar vermelisiniz.
Uygulamalarının çevrimiçi altyapıya kaydırılmasıyla KOBİ’ler, Orta ve Küçük İşletmelerin ihtiyaçlarına uygun Bulut Bilişim hizmetiyle tamamen DİA Yazılım tarafından geliştirilmiş bir altyapı üzerinden ve online olarak internet üzerinden çalışan ticari paket programı olan DİA, SaaS (Software As A Service – Hizmet Olarak Yazılım) modeliyle Müşteri İlişkileri Yönetimi, Servis Hizmet Yönetimi, Üretim Yönetimi, Restoran Yönetimi, Otel Yönetimi, E-Ticaret Yönetimi, Mobil Yönetim Sistemi, Mağazacılık Yönetimi, E-Devlet Çözümleri, Muhasebe Yönetimi, Stok ve Depo Yönetimi, Finans Yönetimi ve Diğer Yönetim Çözümlerimizle bulut bilişim üzerinden firmanızı geleceğin teknolojisine taşıyarak güvenli ve kolayca tüm süreçlerinizin yönetimini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için periyodik olarak testlerimizi Uluslararası standartlarda gerçekleştirmekteyiz.
ISO 27001 ve Diğer Sertifikalarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz: https://www.dia.com.tr/hakkimizda/
Bulut Bilişim Kullanan Kullanıcıların Yorumlarını İnceleyebilirsiniz:
https://www.dia.com.tr/basari-hikayeleri/