Sanal POS Nedir ve Nasıl Kullanılır?
E-ticaret sektöründe faaliyet göstermeye başlayan firmalarında en önemli ihtiyaçlarından birisidir. Sanal POS alışveriş esnasında kart bilgilerinin güvenli bir şekilde ilgili bankaya iletilmesi sağlayan güvenli bir sistemdir. E-ticaret yapan firmalar sanal POS ile tıpkı bir mağazadaki gibi ürünlerini satışa sunarak kolay, zahmetsiz ve güvenli alışveriş olanağı sağlayabilirler.
Sanal POS Nedir?
Sanal POS, VPOS (Virtual Point Of Sale – Sanal Ödeme Noktası) internet ortamında online olarak yapılacak alışverişlerde kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapılmasını sağlamaktadır. POS (Point Of Sales Terminal – Satış Noktaları Terminali) cihazlarının fiziki olmayan halidir.
Sanal POS Nasıl Alınır?
Ülkemizde e-ticaret firmaları sanal POS hizmeti alabilmek için bankalara veya BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından onaylı kuruluşlara başvuru yapabilirler.
Sanal POS onayı için E-Ticaret sitenizde olması gerekenler;
- Sitenizden satın alma işlemi gerçekleştirecek müşterilerin kişisel verilerinin korunması ve gizliliği için 128 veya 256 bit SSL sertifikasının e-ticaret sitenizde bulunması gerekir.
- E-ticaret sitenizin satışa sunulacak ürünlerin olması gerekir.
- Bankadan onay alabilmek için sitenizde üyelik sözleşmesi, satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, iade ve iptal prosedürleri gibi sözleşmeleri bulundurmanız gerekir.
Bankalara sanal POS başvurusu için;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vergi levhası
- Ortaklık sözleşmesi
- İmza sirküleri
Ticari ortaklı firmalar ayrıca;
- Vergi levhası
- Ticaret sicil gazetesinin fotokopisi
- İmza sirküleri
Banka tarafından sanal POS onaylama süreci tamamlandığında size gönderilecek bilgilerle sitenizde kurulu olan sanal POS modülüne bilgilerinizi girip entegrasyonunuzu sağlayarak, e-ticaret sitenizi kredi kartı ile ödeme alabilir duruma getirebilirsiniz.
DİA ile bankalara tek tek başvuru yapmaya gerek duymadan e-ticaret sitenizi kurabilir ve hızlıca tüm bankalarla sanal POS entegrasyonuzu ortak ödeme kuruluşları üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. DİA E-Ticaret Yönetimi ile entegre çalışan Sanal POS ödeme kuruluşları; PayU, İyzico, Paynet, Paybyme. Ayrıca tüm bankalar ile sanal POS entegrasyonunuzu da DİA üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
Sanal POS’ un Avantajları Nelerdir?
- İnternet üzerinden satış ve ödeme yapılmasını sağlar.
- Perakende (B2C) satışlarında %35-40 oranlarında artış sağlar.
- Firmanın satış ve pazarlama alanını daha genişletip, yaygınlaşmasını sağlar.
- Firmanın imajını ve rekabet gücünü artırır.
- Satış sürecinin kısalmasını ve alışverişin kısa süre içerisinde gerçekleşmesini sağlar.
- Sanal POS ile zamandan tasarruf edilmesini sağlar ve müşteri memnuniyeti sağlar.
- Müşteri deneyimi kazanılması için sipariş ve satışlarla ilgili bilgileri veri tabanına aktarıp saklanmasını sağlar.
- Sanal POS ile yapılan alışverişlerde güvenlik son derece yüksektir.