Şirketinizin Verileri Ne Kadar Güvende?
Günümüzde hızla gelişen teknolojik gelişmeler veriye yönelik tehditleri de beraberinde getirmektedir. Firmalar için en önemli ticari varlık olan bilgi, iş dünyası için stratejik önceliklerinden biri haline gelmiştir. Bilgi güvenliği düşünen firmalar sahip oldukları bilginin korunması için önlemler alarak bunun için önemli yatırımlar yapmaktadır.
Firmalar ürünlerine, iş süreçlerine, pazarlama stratejilerine ve müşterilerine yönelik her türlü bilgiyi koruyabildikleri ve kullanabildikleri ölçüde rakiplerine göre daha avantajlı ve başarılı sonuçlar elde edebilir.
Ağınızı yönetirken, uygulama geliştirirken hatta kağıt dosyaları bile organize ederken güvenlik her zaman çok önemlidir. Verilere yönelik tehditler zamanla değişebilir. Topladığınız verilerin türü, onları ne kadar süredir sakladığınız ve onlara kimlerin erişebileceği ile ilgili planlamalar yaparak siber riskleri en aza indirebilirsiniz.
Şirket Verilerini Güvende Tutmak için Alınacak Önlemler Nelerdir?
- Verilerinizin düzenli yedeklenmesini sağlamalısınız. Bunun için bulut altyapısını kullanan yazılımları tercih edebilirsiniz.
- Çalışanlarınıza siber riskler ve veri güvenliğinin önemi ile ilgili eğitimler aldırmalısınız.
- Bilgisayar işletim sisteminizin ve programlarınızın sürümlerini düzenli olarak takip ederek güncellemelisiniz.
- Bilgisayarlara ve şirket verilerinin depolandığı sunucularınıza erişimleri kontrol etmelisiniz.
- Şirket wi-fi ağlarının güvenliğini ve gizliliğini sağlamalısınız.
- Her çalışana özel bir kullanıcı adı ve tahmin edilmesi zor şifrelerin belirlenmesini sağlayarak tanımlanmalar yapmalısınız.
- Yetkisiz erişimlere karşı verilerinizin güvenliği için ağ üzerinde yetki sınıfları oluşturmalı ve çeşitli kimlik doğrulama yöntemleriyle yetkisiz kullanıcıların işletmenizdeki elektronik cihazlara erişimlerini engellemelisiniz.
- Dijital mecralarda oluşturulan hesaplarda, online bankacılık sistemleriniz, email hesaplarınızın güvenliği sağlamak için düzenli periyotlarla şifrelerinizi güncellemelisiniz. Bu şifreler bir önceki şifrelerle aynı olmamalı, kolay tahmin edilebilir olmamalıdır.
- Güvenli olmayan uygulama ve yazılımların şirket bilgisayar ve telefonlarına yüklenmemesi ve şirket içi ve kişisel bilgilerin 3.şahıslar ile paylaşılmaması gerektiği ile ilgili bilgilendirme yapmalısınız.
- Şirket içindeki herkesin verilen molalarda mobil cihazlarını ve bilgisayarlarını kilitli bırakılması gerektiğini ile ilgili bilgilendirilmelidirler.
Dijitalleşen dünyada iş yapış şekilleri de artık dijitalde. Siber saldırılar ise dünyanın her yerinde şirketlerin veya kişilerin verilerini tehdit eden en önemli risklerden. Şirket bilgilerinizi, özel verilerinizi ve firmanız için çok önemli bilgilerinizin güvenliği için yukarıdaki maddeleri mutlaka uygulamalısınız.