Koronavirüs Sonrası İş Hayatında Yaşanacak Değişiklikler
Birkaç hafta öncesine kadar hepimiz günlük hayatlarımızı yaşıyorduk. Koronavirüsün hayatımıza girmesiyle birlikte tüm dünyada artık işe gidip gelmek gibi sıradan kabul edilen şeyler bile uzak görünüyor. Üstelik bu sürecin ne zaman sona ereceği de belirsiz. Belli olan tek şey, sona erdiğinde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı. Özellikle de iş hayatıyla ilgili önemli bazı değişimler olacağını tahmin ediyoruz.
Korona sonrasında iş hayatında gerçekleşeceğini öngördüğümüz değişimler;
İçindekiler
Online sistemler gelişecek.
Okullar aniden öğretimi uzaktan eğitime çevirmek zorunda kaldı. Bu birçok eğitim firmasını da harekete geçirdi. Bu konuda yeniliklerin ve sistemlerin gelişeceğini düşünebiliriz. Şirketler de artık lokal sistemler yerine her yerden, tüm personellerinin erişebileceği yazılımları bulut üzerinden kullanıma geçecek.
DİA olarak biz de ERP tarafında muhasebe, stok, restoran, eticaret, e-devlet gibi entegre çözümlerimizle müşterilerimize hizmet vermeye devam edeceğiz.
Uzaktan çalışma yaygınlaşacak
Virüsün etkileri geçip çalışanlar yeniden ofise geçtiklerinde bir çok firma, evden çalışmanın avantajlarını zorunlu da olsa tecrübe etmiş ve gerekli alt yapı hazırlıklarını tamamlamış olacağı için örgüt yapılarında verimliliği artırmaya yönelik önemli değişiklikler yapacak, bazı departmanların sürekli, bazı departmanların haftada birkaç gün evden çalışmasına olanak verecektir.
Toplantı amaçlı ofis dışına çıkma ve seyahat azalacak
Yüz yüze toplantıların, bir projenin ya da satışın başarılı olması için çok önemli olan ilişkilerin ve güvenin oluşturulmasına yardımcı olduğu bir gerçek. Ancak işletmeler, iş seyahatlerini durdurmak zorunda kaldıkları için, alternatifi olduğu sürece, bunun çok da elzem olmadığını fark ediyorlar. Artık çalışanlar, yüz yüze görüşmek için dünyanın dört bir yanına uçmak yerine video konferansın iyi bir alternatif olduğunu fark ettiler: daha esnek, aile dostu ve çevre açısından daha sürdürülebilir… Özellikle büyük şehirlerde toplantı için trafikte geçirilen zamanı düşünürsek online olarak yapılan toplantıların da, yüz yüze toplantılar kadar olmasa da, gayet verimli yürütülebildiği tecrübe edildi. Tüm kurumlar, uzaktan çalışmak için teknolojiden daha etkin bir şekilde yararlanabileceklerini öğreniyorlar. Düşündüğümüzden çok daha az yüz yüze toplantıya ihtiyacımız olduğunu fark ediyoruz. Şirketler açısından çok daha verimli süreçler gelişmesini sağlayacak. Bu arada işverenler giderlerinde ciddi azalma olduğunu görecek. Bu nedenle gelecekte çok daha az iş seyahati görebiliriz.
Yöneticiler farklı liderlik özellikleri kazanmak zorunda kalacak.
Uzaktan çalışma yaygınlaştıkça, ekip kurmak ve yönetmek için liderlerin takım arkadaşlarının iletişimlerini sağlamak, uzaktan motive etmek, işlerin yürümesini sağlamak için daha yaratıcı olmaları gerekecek.
Denetime ve bürokrasiye dayalı kurum kültürleri değişecek
Birçok kuruluş, prosedürlerden ve bürokrasilerden muzdariptir. Coronavirüs, firmaları bu katı sistemlerden kurtulmaya ve hızlı hareket etmeye zorladı. Aniden prosedürler atlanabilir veya hızlandırılabilir, kararlar resmi onay alınmadan daha özerk bir şekilde verilebilir oldu. Ve aniden çalışanların doğrudan gözetim olmadan evden çalışmalarına izin verildi. Bu, Corona’dan sonra da sürdürülebilecek yenilikler yaratma fırsatı getiriyor. Karar vermedeki hız ve yenilik modu da korunabilir.
Firmalar tedarik zincirlerini geliştirmek zorunda olduklarını farkettiler.
Birçok işletme, özellikle Çin ve diğer ülkelerde yaşanan salgın nedeniyle ürün tedarik edememeye veya tedarik süreçlerinde çok ciddi aksamalar yaşamaya başladı. Firmalar Çin’e ne kadar bağımlı olduklarını fark ettiler, bu nedenle de risklerini çeşitlendirmeyi ve diğer ülkelerde alternatifler geliştirmeyi düşünmeye başlayacak. Örneğin Türkiye’de mobilya aksesuarı ithalatı yapan firmaların en büyük tedarikçisi İtalya ve Çin. Bildiğiniz gibi bu ülkeler şu an Covid-19’dan en çok zarar gören ülkelerden ikisi. Bu da Türkiye’de mobilya ve diğer birçok sektördeki firmanın alternatif tedarikçi arayışına girmelerine ve tedarik zincirlerini geliştirme kararı vermelerine neden olacak gibi görünüyor.
Çalışanlar iş önceliklerini fark edecek
Evden çalışmaya başlayan çalışanların alıştıkları düzenleri değişti ve kendilerini kişisel hayatlarıyla harmanlanmış bir iş hayatının içinde buldular. Önceden verimsiz toplantılar ve cevaplanması gereken yüzlerce e-posta nedeniyle iş yapacak zamanı kalmayanlar, tüm zorluklarına rağmen evden çalışmaya geçişle birlikte, daha verimli çalışabilmek için neyin önemli olduğunun farkına varacak ve daha iş odaklı ve daha verimli çalışabilecekler.
Hizmet sektörü daha fazla etkilenecek
Özellikle turizm sektörü; havayolları ve oteller çok ciddi bir şekilde gelir kaybediyor. Üretim sektöründe firmalar, fazla mesai yaparak üretim kaybını telafi edebilir, ancak hizmet talebi, ertelenebilir bir talep değil. O nedenle hizmet sektörünü zor zamanlar bekliyor. Tabii ki bu da bu sektörle ilişkili diğer sektörleri etkileyerek zincirleme bir etki yaratacak.
DİA olarak 16 yıldır yaptığımız gibi bir yandan gelişmeleri yakından takip ediyor bir yandan da gelecekte değişecek ihtiyaçlarla ilgili öngörülü davranarak müşterilerimize bu süreçte ihtiyaçları olan hizmetleri vermek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. DİA bulut teknolojisiyle hizmet verdiği için uzaktan çalışmak durumunda kalan firmalar için yüzlerce avantaj sağlıyor.
Firmanıza bu süreçte sağlayabileceğimiz katkıyla ilgili bilgi almak için hemen 0850 455 30 30’dan bize ulaşın veya aşağıdaki İletişim Formu’muzu doldurun!