Muhasebede Döviz İşlemlerinin Zorlukları
Günümüzde döviz kurlarından hemen hemen her işletme etkilenmektedir. Örneğin Çin yuanının değeri ABD doları karşısında yükselirse, Çin’den Amerika’ya gönderilen ürünlerin maliyeti de artar. Yükselen maliyetler zaman içerisinde kullandığınız ofis malzemelerinden bilgisayar ekipmanlarına kadar yansır.
Öte yandan uluslararası yan kuruluşları olan şirketler için döviz kurları sadece maliyetleri değil, beraberinde fiyatlandırma stratejisini, kazançları ve bilançoyu da değiştirmektedir. Tüm bunlar mali tabloların hazırlanmasını daha da zorlaştırır ve muhasebe personelleri için baş ağrıtıcı olabilir. Bu yüzden şirketlerin, uluslararası büyüme stratejilerini hayata geçirmeden önce muhasebede döviz işlemlerini ve buna harcayacakları çabayı kavramaları gerekmektedir.
İçindekiler
Muhasebe Raporlarında Döviz İşlemleri
Uluslararası ticaret yapan şirketler için en büyük zorluklardan birisi, raporlama amacıyla döviz değerlerini tek bir para birimine çevirme ihtiyacıdır. Her ülke kendi içerisinde bu işlem için belli başlı kurallar belirler ve bu kurallara uymak şirketler için kritik bir öneme sahiptir.
Hem envanter ve ekipman gibi somut kalemleri hem de patentler gibi soyut kalemlerin döviz üzerinden muhasebesini yapmak basittir. Ancak nakit, alacak hesapları, uzun vadeli borçlar ve yükümlülükler için muhasebe yapmak zorlayıcıdır. Bu varlıkların yabancı para değeri üzerinden tarihsel ortalaması döviz kuru üzerinden yerel para birimine çevrilir, daha sonra da amortisman veya değer düşüklüğü nedeniyle oluşan değer değişiklikleri yerel para biriminde kalır.
Maddi varlık ve yükümlülüklerin muhasebeleştirilmesi fazlasıyla karmaşıktır. Çünkü hem çok zaman alır, hem de varlıkların değeri döviz kuru değiştikçe değişir. Doğru bir muhasebe raporu yapabilmek için muhasebe ekibi, bu varlıkların değerini cari döviz kuru kullanarak aylık olarak güncellemelidir. Kur dalgalanmalarına bağlı oluşan değer artması ya da azalması gibi durumlar, gelir tablosu üzerinden kazanç veya kayıp olarak raporlanmalıdır.
Anlık Döviz Kuru Araştırması
Döviz kuru üzerinden işlemler yapmak ve bu yabancı paraları yerel para birimine çevirerek işlem yapmak, hem manuel hesaplamaları hem de dijital tablolar üzerinden çeşitli işlemler yapmayı gerektirdiğinden zorlayıcıdır. Sürece bir de işlem hacminin büyük olması eklendiğinde, muhasebede döviz işlemleri büyük zamanlar alabilmektedir. Muhasebeciler, işlemleri doğru yapabilmek için genellikle güncel döviz kurunu manuel olarak araştırırlar. Muhasebecinin sürekli güncel döviz kurunu araştırması ve verileri tek tek manuel girmesi beraberinde hatalı raporlamaları getirmektedir.
DİA’da Döviz İşlemleri
DİA Yazılım, bütün bu süreçleri otomatikleştirerek, para birimi dönüştürmeye bağlı hata riskini en aza indirmektedir. Döviz olarak girilen işlemler, yerel para birimi ve cari döviz kuru kullanılarak eş zamanlı olarak kaydedilir ve zamandan tasarruf edilir. Aynı zamanda raporlama hatası riskleri de minimuma indirilmiş olur. Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP yazılımı DİA’da, tüm döviz işlemleri otomatik olarak alınan kur bilgisiyle yapılır. Muhasebecilerin döviz kurlarını manuel olarak araştırmasına gerek kalmaz.
DİA’nın döviz kuru işlemleri üzerine sağladığı faydalar hakkında bilgi almak için hemen formu doldurun, sizi arayalım.