E-Belge’de (VUK 509) Yeni Dönem
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan 509 nolu Vergi Usul Kanunu (VUK), yeni değişiklik taslağı Resmi Gazete’de yayımlandı. 10 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete’ye göre E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-İrsaliye ve diğer E-Belge türlerinde tebliğ taslağı hazırlandı.
Türkiye’de şimdiye kadar 500 bin firma E-Fatura, E-Arşiv ve E-İrsaliye kullanmaya başladı. Henüz E-Belge mükellefi olmayan firmalar için de yeni tebliğler yayınlanmaya devam ediyor. Günden güne E-Belge kullanma kapsamı genişlerken, DİA Yazılım firmalara en hızlı ve en kolay E-Belge yönetim sistemlerini sunmaya devam ediyor.
10 Kasım 2021 VUK 509 Tebliği
Peki, yeni VUK 509 tebliğ taslağı neleri kapsıyor?
- E-Fatura zorunluluğu 5 milyon TL’den 2021 yılı için 4 milyon TL’ye, sonraki yıllar için de 3 milyon TL’ye düşüyor.
- Aracı hizmet sağlayanlar, internetten reklam yapanlar, internetten mal ve hizmet satışı gerçekleştirenler de E-Arşiv Fatura mükellefi oldu. Eğer mükellef 2020 ve 2021 yılında 1 milyon TL hasılat yapmışsa ve 2022 yılında 500 bin TL hasılat yaparsa, E-Fatura’ya geçmek zorunda olacak.
- Gayrimenkul ve taşıt al-sat işi yapan, inşaat işleriyle ilgilenen, kiralama yapan firmalar, yine aynı şekilde 2020, 2021 yıllarında 1 milyon TL ciro yapmışlarsa, 2022 yılında 500 bin TL ciro yapmaları halinde E-Fatura’ya geçiş yapacaklar.
- Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığından ya da belediyelerden işletme belgesi veya yatırım alarak, konaklama hizmeti sunan otel gibi işletmelere de E-Fatura zorunluluğu geldi.
- E-Fatura mükellefi olmayan işletmelerin, GİB E-Arşiv Fatura Portalı üzerinden vergi mükelleflerine çıkarılan fatura miktarı 10 bin TL, vergi mükellefi olmayanlara çıkarılan fatura ederi ise, söz konusu senenin fatura düzenleme haddine çekilmiştir. 2021 yılında fatura düzenleme haddi 1.500 TL olarak belirlenmişti.
- İrsaliyenin yerine kabul edilen belgeler yerine, bundan sonra sevk irsaliyenin örneği ile de sevk yapılabilmesi adına, GİB standartlarında ve sorgulamaya açık özel kodlu bir belge olması zorunlu hale getirildi.
- E-İrsaliye zorunluluğu bundan önce 25 milyon TL üzeri firmalar için uygulanıyordu. Ancak yeni tebliğe göre 2021 yılında cirosu 10 milyon TL’yi geçen firmalar e-İrsaliye mükellefi oluyor. Öte yandan çelik ve demir ile ilgilenen ya da çelik eşya üretimi yapan, bununla beraber bu ürünlerin uluslararası ticaretini de yürüten firmalar, E-Fatura mükellefi olsunlar ya da olmasınlar, E-İrsaliye’ye geçmeleri zorunlu olacak.
- Döviz al-sat işlemleri için kullanılan E-Döviz alım satım belgesi bundan sonra, E-Döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi oldu. Artık kıymetli maden alım satım işlemlerinde de bu belgeden düzenlenmesi gerekecek.