Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Editör Muhasebe

Mikro ihracat, tek seferde yapılan alışveriş miktarının 15 bin eurodan daha az olan yurtdışı satışlarını ifade eder. Mikro ihracat için belirlenen 15 bin euro limiti, KDV hariç olarak hesaplanır. Bu ticaret yönteminde alışveriş tutarının yanı sıra 300 kilogramdan daha hafif olması ve boyutunun da küçük olması gibi başka sınırlamalar da mevcuttur.

Her sene bu ihracat türünün limiti ve sınırı düzenlenerek kullanıcılara duyurulur. Mikro ihracat sınırı 2025 yılında da düzenlenerek kullanıcılarına duyurulacaktır. Belirlenen bu yeni limit ve sınırlar doğrultusunda ticaret yapılmalıdır. Aksi takdirde hem ticaret aksayabilir hem de işletmeler vergi açısından birçok maddi zarara uğrayabilir. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan bu ihracat çeşidi, devlet politikaları tarafından da desteklenmektedir.

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat, toplam alışveriş tutarı ve ürün kilogramı açısından sınırı bulunan bir ticaret modelidir. Bu ihracat türünde hacim kısıtlaması ve toplam alışveriş tutarı sınırlaması bulunması sebebi ile herkese uygun bir ticaret yöntemi değildir. Genellikle küçük hacimli işletmeler ve belirli bir ürün grubunun satışını yapan işletmeler için uygundur. Özellikle el yapımı ürünler, ev dekorasyon ürünleri ve hazır giyim mikro ihracatı açısından en uygun sektörler arasında yer alır. Ancak gıda ürünlerinin satışına pek uygun bir ticaret yöntemi değildir.

Söz konusu alanda ticaret yapmak isteyen işletmeler, belirlenen limitlere uygun olan yurt dışı satışlarını, gümrük vergisini de içerecek şekilde, e-beyanname programı aracılığı ile gönderebilirler. PTT gibi kurumlar bunlar arasında en sık tercih edilenleridir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ise mevzuat gereğince düzenlenecek olan faturanın hem Türkçe hem de İngilizce olarak düzenlenmesi gerekliliğidir. Düzenlenen Türkçe fatura aslı ile İngilizce faturasının fotokopisi kargo yetkililerine teslim edilmelidir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) sistemi aracılığı ile yapılan işlemlerin ardından ETGB sorgu numarası teslim edilir. Verilen bu sorgu numarası sayesinde KDV iadesi kolay bir şekilde alınabilir.

ETGB Nedir? 

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB), karayolu veya havayolu ile gönderilen ya da gelen herhangi bir ürünün gümrük işlemlerinin, kâğıt çıktı aranmasına gerek duymadan elektronik ortamda yürütülmesidir. ETGB beyanı, alıcı ya da gönderi adına yetkilendirilen hızlı kargo operatörleri tarafından yapılır.

Sistem, özellikle mikro ihracat konsinye işlemlerinde işletmelerin daha sonradan KDV iadesi alabilmesine olanak tanır. ETGB sistemi ile yapılan sorgulamalar esnasında işletmelere bir sorgu numarası verilir. Bu sorgu numarası ile KDV iadesine ait tüm süreçler kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Mikro İhracat için Gerekli Belgeler 

Yayımlanan tebliğ gereğince bu ticaret modeli olabildiğince basite indirgense de firmaların sahip olması gereken birtakım belgeler mevcuttur. Mikro ihracat şartları kapsamında sahip olunması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Yalnızca bir kez hazırlanması gereken dolaylı temsil yetki belgesi
  • İngilizce hazırlanmış fatura
  • Maliye Bakanlığı tarafından onay verilmiş olan fatura veya e-arşiv fatura mükellefi
  • Mikro ihracat gönderi bilgi formu

Yukarıdaki belgeler tamamlandıktan sonra işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu süreçte DİA Yazılım e-fatura programı, kullanıcılarına faturalarını kolay ve hızlı bir şekilde düzenleyebilme olanağı tanıyor. Böylece kullanıcılar hem maddi hem de zamandan tasarruf yapabilirler.

Mikro İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?

Devlet, işletmeleri bu ihracat türüne teşvik etmek amacı ile birçok prosedürü ve fatura işlemlerini olabildiğince kolay tutmaktadır. “Mikro ihracat faturası nasıl kesilir?” sorusu oldukça yaygın bir şekilde yöneltilmektedir. İşletmelerin faturayı düzenleyebilmesi için Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış fatura veya e-arşiv faturası düzenlenmesi gerekir. İlgili e-arşiv fatura örneği üzerinde olması gereken bilgiler şu şekildedir;

  • Alıcı firmaya ait isim, adres bilgileri, vergi numarası ve vergi dairesi bilgileri
  • Kaşe, imza
  • Ürünün satışını yapan firmaya ait isim, vergi numarası ve vergi dairesi bilgileri
  • Düzenlenen faturanın tipi, numarası ve düzenlendiği tarih bilgileri
  • Ürünün teslim edilme şeklinin bilgisi
  • Ürünün menşei bilgileri

Fatura örneği incelendiğinde, bu fatura tipinde KDV bilgisinin yer almadığı görülür. Eğer söz konusu fatura tipinde KDV bilgisi yer alıyorsa da daha sonrasından ETGB sorgu numarası ile KDV iadesi alınması mümkündür.

Mikro İhracat Faturası Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Beyanname sorgulama, mikro ihracat limitleri ve fiyatları, bu ticaret modelinin dikkat edilmesi gereken konuları arasında yer alır. Diğer ticaret modellerine göre çok daha kolay ve hızlı bir yöntem olmasına rağmen firmaların bu tip bir faturayı düzenlerken dikkat etmesi gereken birtakım hususlar söz konusudur. Bu hususlar şu şekildedir;

  • Fatura düzenlenirken KDV hariç şekilde düzenlenir.
  • Düzenlenecek olan faturada GTİP ve ürüne ait menşei bilgilerinin Türkçe açıklamalarına yer verilmesi gerekir.
  • Ürünün gönderileceği ülke, fatura üzerinde muhakkak yer alır.
  • Proforma faturası ile resmi fatura üzerindeki bilgilerin birebir aynı olması gerekir.
  • Eğer navlun ve sigorta bedelleri gönderici tarafından karşılandıysa faturada bu bilgiye yer verilmelidir.
  • Hazırlanan faturanın çıktısı alınarak bu çıktıya ıslak imza ve kaşe atılmalı daha sonra matbu olarak teslim edilmelidir.

Mikro İhracat Avantajları Nelerdir? 

Makro ihracat modeline kıyasla bu ihracat modeli maliyeti ve giderleri bakımından son derece avantajlı bir ticaret modelidir:

  • Markalar ürünlerini yurt dışındaki vatandaşlara da ulaştırarak, işletmenin marka bilinirliğini dünya çapına taşıyabilir.
  • Gümrük vergileri oldukça makul oranlardadır. Ayrıca bu ticaret modelinde gümrük işlemleri de olabildiğince kısa sürede tamamlanabilir.
  • Mikro ihracat beyanname ve gümrük bilgileri, bilgisayar üzerinden hızlıca yapılabilir. Bu imkân, işletmelere önemli oranda hız kazandırma olanağı tanır.
  • Bazı ülkelerin sahip olduğu ihracat yönetimi sayesinde, işletmeler gümrük vergisi ödemeden de bu ülkelere satış yapabilir.

Yukarıdaki avantajlara ek olarak süreç, DİA Yazılım’ın dış ticaret yazılımı ve ön muhasebe programı ile de kolaylıkla yürütülebilir. Böylece kullanıcılar değişen tüm yönetmeliklere anında uyum sağlayarak işlemlerine hız kesmeden devam edebilirler. Siz de çözümlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/bilesik-getiri-hesaplama-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.