
CRM ve ERP Arasındaki Farklar ve İşletmeler için Önemi
Günümüz koşullarında teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi sonucunda firmalar hangi sektörde olursa olsun büyük bir rekabet içerisindedir. Müşteri ilişkileri yönetimi yazılımları (CRM) ve bir firmadaki tüm departmanların bilgi akışının tek bir yazılımda toplanmasını ifade eden ERP programları, bu sıkı rekabette firmaları bir adım öne taşıyabiliyor. Günümüzde yeni bir kullanıcı bulabilmek yeterince zorlaşmış iken, bulunan bu kullanıcıların elde tutulabilmesi için profesyonelliğin ilke edinilmesi gerekir. Profesyonellik ilkesi içerisinde olmak için gerekli çalışmaları yürüten firmalar için ise ERP ve CRM kavramları genellikle birbirine karıştırılır. Oysa bu iki kavram birbirinden olabildiğince farklıdır fakat bir arada kullanılması önerilen son derece önemli basamaklardır.
İçindekiler
CRM ve ERP Nedir?
ERP, ilk çıktığı zamanlarda yalnızca kurumsal kaynak planlaması olarak bilinmekteydi. Bu tanım, söz konusu yazılımın anlatılmasında yetersiz kalması sebebiyle değiştirilmiş ve ERP bir iş yönetim yazılımı olarak tanımlanmaya başlanmıştır Bir işletmenin üretim, insan kaynakları, satış, finans ve pazarlama gibi hemen her departmanının yönetilmesini ve takip edilmesini sağlar.
CRM ise müşteri ilişkilerinin yönetilmesinde aktif görev alan bir teknolojidir. Müşteriler ile ilgili verileri toplama, sisteme kaydetme, yönetme ve onlarla doğru ilişki kurma konusunda yardımcı olur. Kısacası bir kurumun kullanıcıları ile olan ilişkilerini profesyonel bir çerçevede yürütebilmeyi sağlayan bu program, kurumların sadık kullanıcı portföyünü oluşturmasında da etkin bir rol oynar.
CRM ve ERP’nin Farkları Nelerdir?
CRM ve ERP arasındaki fark, işletmelerin bu iki teknolojiyi neden mutlaka kullanmaları gerektiğini de açıkça ortaya koyar. Birbirinden bu denli farklı olan fakat birlikte kullanılması halinde CRM ve ERP yazılımları, işletmelere büyük avantajlar sağlar. Söz konusu bu iki program arasındaki farklar aşağıdaki gibidir:
CRM | ERP |
Pazarlama faaliyetlerinin organize edilmesini sağlar. | Tedarik ve dağıtım sürecinin yönetilmesini sağlar. |
Satış ile ilgili tüm sürecin eksiksiz ve profesyonel bir şekilde yönetilmesine katkı sunar. | Finansal verilerin doğruluğunu sağlarken aynı zamanda bu verilerin operasyonlarına öncelik tanır. |
Müşteriler içindir. | İşletme çalışanları içindir. |
Satış sonrası destek gibi müşteri ilişkilerini kapsayan tüm süreçlerin başarılı bir şekilde yönetilmesini sağlar. | Projelerin planlanması ve yönetilmesi konusunda büyük kolaylıklar sağlar. |
Satış ekibinin işini kolaylaştırır. | İnsan kaynaklarının yönetilmesini sağlar. |
Müşteri ilişkileri yönetiminde gelişmiş bir planlama yaparak yetkililerin doğru tahminlerde bulunabileceği raporlar sunar. | Çalışanların bordrolarının doğru ve eksiksiz bir şekilde oluşturulmasını sağlar. |
Potansiyel kullanıcıların bulunması için gerekli stratejilerin oluşturulmasına yardımcı olur. | İşletmelerin tüm departmanları hakkındaki verileri toplayarak yetkililer için doğru ve anlamlı raporlar oluşturulmasına katkı sunar. |
Müşteri yönetimi konusundaki karmaşanın önüne geçerek müşteri ilişkilerini otomatik hale getirmeyi sağlar. | Tüm faaliyetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlar. |
Bir CRM yazılımı ile desteklenerek müşteriler ile olan ilişkilerin kusursuz bir şekilde yönetilmesini sağlar. |
CRM ve ERP Seçimi: İşletmeler için Hangi Sistem Daha Uygun?
Doğru bir şekilde kullanılması durumunda ERP ve CRM yazılımları işyerlerinin başarılarında büyük bir ivme kazandırabilir. Kurumlar, hangi sektörde olursa olsun her zaman rakiplerinden bir adım önde olabilmeyi amaçlar. ERP, bir işyerindeki tüm işlemlerinin profesyonel bir şekilde yönetilmesini sağlar. Ayrıca bu programdan en yüksek verimi alabilmek için bir CRM yazılımı ile desteklenebilir. Bu sebeple özellikle yoğun bir satış ağı bulunan ve geniş bir müşteri kitlesine sahip olan tüm işyerlerinin hem CRM hem de ERP programlarını tercih etmeleri önerilir.
Müşteri ilişkilerini yönetmek, potansiyel müşteriler bulabilmek ve bu kişilerin işletmeye olan sadakatini koruyabilmek için ise CRM yazılımları tercih edilmelidir. Kullanıcıların, bir işyeri ile olan ilişkisi, bir ürün ya da hizmet satışından kaynaklandığı için işyerlerinin bu satışlarını profesyonel doğrultuda yönetebilmeleri de gerekir. Bu nedenle hangi sektör olursa olsun CRM ve ERP yazılımlarını birlikte kullanmaları gerekmektedir.
CRM ve ERP Entegrasyonunun İşletmelere Sağladığı Avantajlar
ERP ve CRM faydaları ile işletmelere uzun vadede önemli ölçüde başarı kazandırır. Her iki yazılımın da kendi içerisinde sağladığı avantajlar mevcuttur. CRM ve ERP entegrasyonlarının sağladığı avantajlar şu şekildedir;
- Bu iki teknoloji, işletmelerdeki tüm verilerin tek bir merkezde toplanarak yönetilmesini sağlar.
- İş verimliliğinin ve işin değerini arttırarak maksimum düzeyde üretkenlik elde edilmesini sağlar.
- CRM, müşteri ilişkilerini profesyonel bir şekilde yönetilmesini sağlar. ERP ise tüm bu iş süreçlerini otomatikleştirilmesini sağlar.
- Bu iki sistemin entegrasyonu ile yetkililer her türlü işlem için doğru ve eksiksiz veriler elde ederek gerekli analizleri yapabilme imkanına sahip olabilir.
DİA Yazılım tarafından geliştirilen bulut CRM ve ERP programları, işyerlerinin ihtiyaç duyduğu her türlü işlemi tek bir yerden yapabilme imkânı sunar. İnternet bağlantısına sahip olunan her yerden ve her cihazdan erişim tanır. Bu sayede hem çalışanlar hem de yetkililer, yürütülen tüm süreçlere hâkim olabilirken dilediği her yerden işlerini yönetebilir. DİA Yazılım’ın sunduğu bu başarılı entegrasyonlar sayesinde kullanıcılar işletmelerini her daim bir adım öne taşıyabilmektedir.
Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/pasif-gelir-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.