
2025 Limited Şirket Kurma Maliyetleri Nelerdir?
Yeni bir iş kurmak, kişiler için heyecan verici ve bir o kadar da karmaşık bir yolculuktur. 2025’te şirket açma masrafları, prosedürler ve hukuki koşullar; bu yolculuğu yorucu ve bir o kadar da öğretici hale getirmektedir. Limited şirket kurma maliyetleri değişiklik gösterebileceği için kişilerin, şirketlerinin açılışına karar vermeden önce bu gibi kalemleri göz önünde bulundurması ve kapsamlı bir şekilde araştırması gerekmektedir.
İçindekiler
- 1 Türkiye’de 2025 Yılında Limited Şirket Kurmanın Ekonomik ve Hukuki Çerçevesi
- 2 Limited Şirket Kurulumunda Karşılaşılacak Temel Maliyet Kalemleri
- 3 2025’e Özgü Olarak Değişen Finansal ve Vergisel Durumlar
- 4 Kurulum Sonrası Teknolojik ve Operasyonel Giderler
- 5 Limited Şirket Kurulumunu Uygun Bütçeyle Tamamlamak için İpuçları
Türkiye’de 2025 Yılında Limited Şirket Kurmanın Ekonomik ve Hukuki Çerçevesi
Kendi işini kurmak isteyen pek çok kişi “limited şirket kurmak ne kadar 2025?” sorusunun yanıtlarını sıklıkla araştırmaktadır. Girişimcilerin, bu yolda karşılarına çıkacak olan her türlü maliyeti bilmeleri hem sermayelerini yönetmeleri hem de işlerini sağlam bir düzlem üzerine kurmaları açısından son derece önemlidir.
Çünkü limited şirket kurma maliyetleri, her sene değişkenlik gösterebilir. Bu değişikliklerin temel nedeni ise Türk Ticaret Kanunu yenilikleri, ekonomik dalgalanmalar ve vergi politikaları gibi etkenlerdir.
2025’te Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Şartlar ve Sermaye Miktarı
Limited şirket, belirli bir sermaye şartı ve ortak sayısı sınırlaması bulunan bir şirket türüdür. “Limited şirket nedir?” sorusuna en az 1, en fazla 50 ortak sınırının bulunduğu ortaklık türü yanıtını vermek mümkündür. Her bir ortağın, esas sermayede sahip olduğu payların itibari değeri minimum 25 TL ve katları olmalıdır.
Ortak sayısı ve minimum anapara şartının sağlanması sonrasında limited şirket kurma maliyetleri kapsamında gerekli hazırlıklar tamamlanarak başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Limited şirket kuruluşu e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi herhangi bir muhasebeci veya mali müşavir aracılığıyla da yapılabilir.
Limited Şirket Kurulumunda Karşılaşılacak Temel Maliyet Kalemleri
Limited şirketler, %22’lik sabit vergilendirmeye tabi tutulmasının yanı sıra kuruluş esnasında farklı ödemelere sahiptir. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki limited şirket kurma maliyetleri şehirden şehre değişebilir; çünkü mali müşavirlik ücretleri ve ticaret odası talepleri farklılık göstermektedir.
Noter, Harç ve Ticari Sicil Giderleri
Herhangi bir işyerinin kurulması döneminde karşılaşılan noter masrafları, bu ortaklığa ait sözleşmenin noter tarafından onaylatılması ile oluşmaktadır. Ayrıca bu onaylatma sürecinde ek giderlerin de meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Karşılaşılabilecek rakamlar ortalama 3.500 TL ile 8.500 TL arasında olmaktadır.
Ticaret odası kayıt ücretleri ise 2025 yılı için yeniden belirlenmiştir. Limited şirket kurma maliyetleri şehirlere göre farklılık gösterdiği gibi ticari sicil harçları da değişebilir. Tüm bunların yanı sıra kayıt ve tescil harçları da ödemeniz gerekebilir. Bu rakam ise ortalama olarak 13.000 TL ile 20.500 TL arasında değişmektedir.
Vergi Dairesi İşlemleri ve Açılış Harçları
Bir ortaklığın resmi olarak faaliyetlerine başlayabilmesi için muhakkak bir vergi dairesine kayıt olması zorunludur. Vergi levhası alma süreci kapsamında ise birtakım ödemelerin yapılması gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) harçları her sene yetkililer tarafından hesaplanarak kamuoyuna duyurulmaktadır. 2025 yılı için ortalama 500 TL ile 1.000 TL arasında değişen vergi dairesi harçları yatırıldıktan sonra vergi levhası alınabilir.
Mali Müşavir Ücretleri ve Aylık Sabit Giderler
Limited şirket kuruluş giderleri arasında en merak edilen konu ise aylık sabit ödenen ücretlerdir. Düzenli gider kaynaklarından biri olan mali müşavir hizmeti, zorunlu tutulmaktadır. Mali müşavir, alış ve satış faturalarını kayıt altına alarak her ay zorunlu olan vergilerin ödenmesini sağlamakla yükümlüdür.
Bu yükümlülükler gereğince mali müşavir ücretleri belirlenir ve kişilere ödeme yapılır. Diğer giderler ise KDV ve damga vergisidir. Bu ödemeler de limited şirket kurma maliyetleri arasında yer almaktadır.
2025’e Özgü Olarak Değişen Finansal ve Vergisel Durumlar
Ticaret yapmak isteyen ve bunun için adımlar atan kişiler için limited şirket kurma maliyetleri son derece önemli bir konudur. Her sene farklı faktörlerden dolayı değişkenlik gösteren bu rakamlar, planlamaların ve iş süreçlerinin yönetilmesinde etkin bir rol oynamaktadır.
Açılış muhasebe giderleri, noter, vergi dairesi ve ticaret odası ücretleri gibi önemli masraf kalemlerinde fiyat değişiklikleri meydana gelmektedir. Bu değişiklikler doğrultusunda 2024-2025 şirket kurma ücretleri arasındaki farkı gösteren tablo aşağıdaki gibidir:
MALİYET KALEMİ | 2024 YILI LİMİTED ŞİRKET KURMA MALİYETLERİ | 2025 YILI LİMİTED ŞİRKET KURMA MALİYETLERİ |
NOTER ÜCRETLERİ | 800 TL-1.000 TL | 3.500 TL-8.500 TL |
MALİ MÜŞAVİR MUHASEBE ÜCRETLERİ | 1.000 TL-1.200 TL | 5.000 TL-15.000 TL |
VERGİ DAİRESİ MASRAFLARI | 100 TL | 500 TL – 1.000 TL |
TİCARET ODASI ÜCRETLERİ | 10.000 TL ve üzeri | 13.000 TL – 20.500 TL |
KİRA DAMGA VERGİSİ | 226,80 TL | 226,80 TL |
ORTALAMA TOPLAM MALİYET | 12.000 TL – 25.000 TL | 24.226,80 TL – 44.726,80 TL |
Kurulum Sonrası Teknolojik ve Operasyonel Giderler
Günümüz koşullarında teknolojinin hemen her alanda yaygınlaşmaya başlaması ile işyerlerinde de birtakım yenilikler meydana gelmeye devam etmektedir. Limited şirket kuruluş örneği incelendiğinde, başarılı olan her ortaklığın kuruluş sonrasında gerekli teknolojik altyapıları kullanması son derece önemlidir.
E-Dönüşüm sürecine girilmesi ile e-fatura ve e-arşiv geçiş ücretleri de limited şirket kurma maliyetleri içerisine dahil edilmelidir. Bunun yanı sıra kaliteli ön muhasebe programları kullanarak, iş gücü ve personel maaşı konusunda önemli tasarruflar yapılması da mümkündür.
ERP Programı ve Ön Muhasebe Altyapısı Kurma Giderleri
Kaliteli bir ERP yazılımı, tüm şirket türlerinde birbirinden farklı avantajı beraberinde getirmektedir. Kapsamlı bir ERP yazılımı kullanabilmek için ise ilk etapta bir altyapı kurma giderinin olacağı göz önünde bulundurulmalı ve limited şirket kurma maliyetleri araştırılmalıdır.
2025 ERP trendleri doğrultusunda DİA Yazılım, bulut altyapısı sayesinde kullanıcılarına çeşitli avantajlar sunar. Bu avantajlardan faydalanarak, ortaklığın büyüklüğü ve lisanslama seçenekleri sayesinde ihtiyaç duyulmayan ek özelliklere fazla ücret ödenmesinin önüne geçebilirsiniz. Böylelikle kullanıcılar, daha düşük ücretlerle finans ve stok yönetimi başta olmak üzere birbirinden farklı modülleri kolayca kullanabilme imkanına sahip olabiliyorlar.
E-Ticaret Faaliyetleri Planlanıyorsa Dikkat Edilmesi Gereken Ek Giderler
E-Ticaret yapmak isteyen firma sahipleri için farklı ek giderler söz konusudur. DİA e-Power, bu noktada kullanıcılarına e-ticaret yönetim paneli hizmeti ile çeşitli faydalar sağlamaktadır. Deneyimli bir ekip tarafından geliştirilen bu paneller sayesinde kullanıcılar tek bir arayüzden birçok pazaryeri hesaplarını yönetebilir.
E-Power hizmetinden faydalanabilmek için kullanıcıların e-ticaret mevzuatı gereğince gerekli olan belgelere ait ücretleri ve dijital kimlik oluşturmak için zorunlu tutulan masrafları da göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Limited Şirket Kurulumunu Uygun Bütçeyle Tamamlamak için İpuçları
Ticaret yapmaya henüz yeni başlayan kişiler için yapılacak harcamaların planlanması ve minimum düzeyde tutulması önemlidir. Limited şirket kurma maliyetleri her sene farklı unsurlardan kaynaklı olarak değişkenlik gösterdiği için kurucuların bu noktada son derece iyi bir araştırma yapması önerilmektedir. Limited şirketin avantajları ile etkin bir şekilde büyüyebilmek isteyen girişimcilerin, kuruluş esnasındaki her aşamayı yönetmeye yardımcı olacak ipuçları vardır.
Uzun Vadeli Stratejiler için Dijitalleşmeyi Önceden Planlamak
Dijital dünya, küçük veya büyük ölçekli tüm işyerlerinin mali açıdan tasarruf etmesine olanak tanımaktadır. Özellikle yeni kurulan firmalar için ilk etapta uzun vadeli stratejiler belirlenerek, planlamalar bu yönde yapılabilir. Örneğin, DİA Yazılım tarafından sunulan bulut tabanlı ön muhasebe programları herhangi bir bakım ve yenileme ile ekstra maliyet oluşturmadığı için ilk etapta düşünülebilir.
Bu sayede limited şirket kurma maliyetleri azalırken, sistem uzun yıllar boyunca sorunsuz şekilde kullanılabilir. Tüm bunların yanı sıra e-fatura yazılımı, stok yönetimi ve muhasebe işlemlerinin online olarak yapılabilmesi tasarruf yapılmasına olanak tanıyan diğer detaylardır.
Kurumsallaşma Sürecine Erken Başlamak
Her işyeri, kurulduğu ilk günden itibaren kurumsal olma hayali ile yola çıkar. Bu hayalin gerçekleşmesi için ise gerekli adımların doğru bir şekilde planlanması, limited şirket kurma maliyetlerinin hesaplanması ve erkenden adım atılması önerilmektedir. Böylece ilerleyen süreçlerde karşılaşılabilecek sorunların önüne geçilmesi çok daha kolay olacaktır. Detaylı analiz ve çalışma ile kurumsal hayata daha erken başlayabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/e-ticaret-altyapisi-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.