Banka Entegrasyonu Nedir?
Banka entegrasyon işlemi, tahsilat ya da ödeme zamanlarında, bu işlemlerin banka bakiyesine otomatik olarak geçmesine ve diğer varlıkların anlık olarak izlenebilmesine olanak sağlar. Banka entegrasyonu sayesinde, banka hesaplarının takibi kolayca yapılabilir. Bu da ister bireysel ister kurumsal seviyede olsun, büyük bir zaman kazanımı olarak geri döner. Hesap entegrasyonu ile ön muhasebe işlemleri, satışlar ve banka hesapları birleşik olarak yönetilebilmektedir. Aynı şekilde nakit akışı ile cari hesapların birleşimi de sağlanabilmektedir. Peki, banka entegrasyonu nedir ve faydaları nelerdir?
İçindekiler
Banka Entegrasyonu Neye Yarar?
Günümüz iş dünyasında şirketlerin, farklı farklı bankalarda hesapları bulunmaktadır. Bütün bu banka hesaplarını ayrı ayrı uygulamalarla yönetmeye çalışmak, hem zaman açısından hem de iş verimliliği açısından sorunlu olmaktadır. Banka entegrasyonu sayesinde, banka hesaplarını çok sayıda uygulama üzerinden izleyebilmek yerine, tek bir sistem üzerinden tüm bankaları kontrol altında tutmak mümkün hale gelmiştir.
Entegrasyon ile birlikte;
- Hesap hareketlerini anlık olarak görüntüleyebilme,
- Bakiye takibi,
- Bakiye yönetimi,
- Şirket birimlerine gerekli durumlarda hesaplarla ilgili bilgi paylaşımları yapabilme,
- Nerede olunursa olunsun, her yerden özgürce yönetebilme özelliği sağlanmıştır.
Yukarıdaki avantajlar ile birlikte kurumsal düzeyde muhasebe ve finans programları ile hem hız hem de verim artışı elde edebilmek oldukça kolay hale gelmiştir. Siz de bu süreçte entegrasyonu kolaylaştırmada ihtiyacınız olan e-banka yazılımı için DİA’dan destek alabilirsiniz. Böylece kısa sürede etkili bir şekilde iş akışlarınızı optimize edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçin.
Mevcut Bankacılık Sistemleri ve Gereksinimleri
Günümüz bankacılık sistemleri için modası geçmiş geleneksel uygulamalar ve yaşanılan zaman kayıpları nedeniyle banka entegrasyonu kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Dünyanın her yerindeki çoğu banka, gelişimini artık tamamlayan bilgi teknolojileri (IT) departmanlarıyla çalışmaya devam ediyor. Mevcut bankacılık sistemleri çok fazla veri üretiyor, ancak bu veriler halen geleneksel yöntemlerle saklanıyor. Halihazırda bankaya fayda sağlamayan birçok veri, bir de düşük teknolojilerle yönetildiği zaman ortaya pek de iç açıcı bir hizmet ortaya çıkmıyor.
Öte yandan bankalar, müşterilerine yönelik katılım araçlarını aktif kullanmıyor. Uluslararası bankacılık standartlarına uyum sağlama zorunluluğu, müşteri deneyimlerini olumsuz etkiliyor ve genel memnuniyeti azaltıyor. Çeşitli engellerle beraber, bankaların kendi sistemlerinde yapacakları geliştirmelerin yavaşlığı, bir projenin çizim aşamasından müşteriye sunum aşamasına kadar geçen sürenin de uzamasına neden oluyor. Teknolojik açıdan bakıldığında da bankacılık sektörünün ciddi bir bilgi teknolojileri altyapısına sahip olduğu görülüyor. Bankalar, nesnelerin interneti, bulut bilişim ve benzeri teknolojilerin gücünden yararlanarak, akıllı veri yönetim sistemlerini devreye sokamıyor. Hal böyle olunca şirketlerin, operasyon ve uyum maliyetleri azalmıyor. Teknolojiyle entegre edilebilmiş bir bankacılık sistemi oluşturulamadığından, banka hesap entegrasyonu oldukça önemli bir görevi üstleniyor.
Banka Entegrasyonu ile Elde Edilen Kolaylıklar Nelerdir?
Gelişen teknoloji ile banka entegrasyonu sağlayan sistemler sayesinde kullanıcılar, her bankanın ayrı ayrı uygulamalarını kullanma zorunluluğundan kurtulurlar. Çalışılan tüm bankalardaki varlıklar tek bir ekran üzerinden incelenebilirken, ödemeler de aynı şekilde bu ekran üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Ekonomik faaliyetleri bankaların ayrı ayrı sunabildikleri sistemlere göre değil, tek bir başarılı sistem üzerinden yönetebiliyor olmak, hem harcanan emeği azaltır hem de zamandan tasarruf sağlar.
Öte yandan tüm varlıkların tek bir yerden izlenebilir olması, harcamaların, ödemelerin ve tahsilatların daha iyi gözlemlenebilmesini sağlamaktadır. Bankalardan toplu şekilde gelen veriler, ERP ve muhasebe entegrasyonu ile, şirketlerin ekonomik faaliyetlerinde yaşanabilecek problem potansiyelini de minimuma indiriyor.
Banka Entegrasyonunun Özellikleri Nelerdir?
Kolay ve pratik bir şekilde işletmelere ve kişilere fayda sağlayan banka entegrasyonuna dair genel özellikler aşağıdakilerden oluşmaktadır:
- Sadece ticari faaliyetler yürüten şirketler için değil, kişisel banka hesapları için de oluşturulabilmektedir.
- Tüm bankalardan gelen bilgiler ana ekrana ortalama 5 dakika içerisinde yansımaktadır.
- Başvuru yapanların genel onay alma süresi ortalama 3 gün ile 30 gün arasında değişiklik göstermektedir.
- Başvuru, istenilen bankaya bir form doldurarak yapılabilmektedir.
- Eğer bir bankada birden fazla hesap varsa yine tek bir form üzerinden başvuru mümkündür.
Yukarıdaki özelliklere bakıldığında banka entegrasyonun pek çok avantajı olduğu söylenebilir. Siz de bu süreçte desteğe ihtiyaç duyarsanız DİA Yazılım’dan destek alabilirsiniz. Sunduğumuz bulut bilişim çözümleriyle sizlere her daim yardımcı olmayı hedefliyoruz.