Başarılı Kobi’lerin Sırrı
Günümüzün zorlu rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için başarılı KOBİ’lerin teknolojinin sunduğu olanaklardan maksimum düzeyde faydalanması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu noktada pek çok başarılı KOBİ, işlerini büyütmek için ana iş koluna olan geleneksel yatırımlarını mı sürdürmeli, yoksa geleceği şekillendirebilecek teknolojiye yatırım yapmalı sorusuyla karşı karşıya kalmaktadır.
İçindekiler
Türkiye’deki KOBİ’lerin Ekonomik Rolü
Günümüzün zorlu rekabet koşulları, kurumları tüketicilerin bitmek tükenmek bilmeyen talepler karşısında daha hızlı, daha verimli olmaya zorluyor. Bu da tüketicilerin ekonomi, çeşit ve bolluk talepleri karşısında sunduğu ürün ve hizmetlerle “tercih edilen” taraf olmak isteyen büyük veya küçük tüm kurumları çevikliğin ve verimliliğin sınırlarını zorlamaya itiyor. Bu durum, ülkemizdeki işletmelerin çok büyük bir bölümünü oluşturan başarılı KOBİ’ler için de geçerli.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2011 küçük ve orta büyüklükteki girişim istatistikleri verilerine göre ülkemizde KOBİ’ler toplam girişim sayısının yüzde 99’unu, istihdamın yüzde 78’ini oluşturuyor. Diğer yandan küreselleşmeye doğru giden yenidünya düzeninde, çoğu KOBİ’nin yönetmesi gereken operasyonel süreçlerin ve müşteri-tedarikçi ilişkilerinin giderek karmaşık bir hal aldığı da bir gerçek.
Teknoloji Yatırımları ve KOBİ’lerin Büyüme Stratejileri
Bugün büyük ya da küçük hiçbir şirkette işlerin kesintiye uğrama lüksü yok. Bu nedenle günümüzün zorlu rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için başarılı KOBİ’lerin teknolojinin olanaklarından faydalanması bir zorunluluğa dönüştü. Ancak çoğu KOBİ, bu noktada önemli bir yol ayrımıyla karşı karşıya kalıyor: İşi büyütmek için ana iş koluna yatırım yapmaya devam mı etmeli, yoksa teknolojiye mi yatırım yapılmalı? M2S araştırma şirketinin yapmış olduğu Şubat 2016 tarihine ait KOBİ’lerde teknoloji kullanımıyla ilgili araştırmanın bilgilerine aşağıdaki infografikten görebilirsiniz.
IDC’ye göre toplam bilişim pazarı dünya genelinde binde 5 oranında büyüyor. Böyle bir pazarda dinamizmin önemli bir bölümü KOBİ’lerden kaynaklanıyor. Özellikle KOBİ’lere yönelik yazılım pazarındaki büyüme, pazarındaki toplam büyüme hızının 12-13 kat üzerinde gerçekleşiyor.
Bizler de farkındayız ki ülke ekonomimiz için ancak KOBİ’lerimiz ile beraber büyüyebilir ve rekabet edebiliriz. Özellikle KOBİ’lere yönelik yazılım pazarındaki büyüme ise bilişim pazarındaki toplam büyüme hızının 12-13 kat üzerinde gerçekleşiyor. KOBİ’ler bilişim teknolojilerine daha fazla yatırım yaptıkları zaman bilgi merkezli üretim ve yönetime geçiyorlar. Böylece sağlanan performans ve verimlilik artışı, kârlılığı da beraberinde getiriyor.
Teknolojiyi İyi Kullanan Başarılı KOBİ’ler
Geçtiğimiz yıl Boston Consulting Group (BCG) tarafından gerçekleştirilen KOBİ araştırmasının sonuçları da bu görüşümüzü destekler nitelikte. BCG, başarılı KOBİ’lerde teknoloji kullanımının büyümeye olan etkisini ölçmek amacıyla Brezilya, Çin, Almanya, ABD ve Hindistan olmak üzere 5 ülkedeki 4 bin KOBİ’yi kapsayan bir saha araştırması gerçekleştirdi. Daha sonra bu araştırmaya Türkiye’nin de içinde olduğu 19 ülkeden toplanan verileri de ekleyerek bir rapor hazırladı.
BCG’nin araştırması, teknolojiyi iyi kullanan KOBİ’lerin iyi kullanmayanlara göre geçen 3 yıl içinde gelirlerde yüzde 15 daha hızlı büyüme ve istihdamda 2 kat artışa imza attıklarını ortaya koyuyor. Araştırmadan çıkan bir diğer ilginç sonuç da şu: Yalnızca saha araştırmasına konu olan 5 ülkede, teknoloji uyumu düşük olan KOBİ’lerin yüzde 15’ini, uyumu orta düzeyde olan KOBİ’lerin yüzde 30’unu ileri teknoloji uyumuna kaydırabilmenin istihdama katkısı 6 milyon ve gelire katkısı 770 milyar dolar. Bu, masada bırakılmayacak kadar önemli bir fırsat.
Bulut Bilişimi Kullanan KOBİ’ler
Yenilikçi teknolojiler, KOBİ’lerin rekabet avantajı elde ederek verimlilik ve karlılıklarını artırma potansiyeli sunmaktadır. Günümüzde bilişim teknolojileri, KOBİ’ler için lüks olmanın ötesinde bir gereklilik haline gelmiştir. Bu teknolojilerden yararlanmayan kurumların sürdürülebilirliklerini sağlamaları ve rakiplerinin önüne geçmeleri zorlaşmaktadır. DİA Yazılım olarak, her yıl başarılı KOBİ’lerin hedeflerine ulaşmalarını sağlayan muhasebe programları ve ERP çözümleri gibi bulut bilişim hizmetleri sunmaktayız.
Bulut bilişim, günümüz rekabetçi ortamında KOBİ’lere düşük maliyetli ve kolay yönetim avantajları sunmaktadır. Sunucu satın alma ve bakım gibi zorluklarla uğraşmadan, hizmeti sadece kullanılan kapasite kadar ödeyerek kullanma imkanı sağlamaktadır. Ayrıca, esnek ücretlendirme ve çok kullanıcılı ortamlarda kolay paylaşım imkanları sunarak işletmelere operasyonel esneklik kazandırmaktadır. Bulut bilişim ayrıca düşük maliyetli felaket kurtarma ve iş sürekliliği çözümleriyle de her ölçekteki kuruma avantaj sağlamakta ve işlerine büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır.
Teknoloji trendlerini KOBİ’lere doğru şekilde anlatarak işlerine gerçek katkı sağlayacak çözümleri sunmamız son derece önemlidir. KOBİ’ler artık bilişim teknolojilerinin stratejik önemini kavramış durumda ve bu doğrultuda yatırım planlarını revize etmektedirler. Gelecekte, bulut bilişimin internet ve elektrik gibi temel bir ihtiyaç haline gelmesi beklenmektedir. Türkiye’deki KOBİ’lerin teknoloji uyumunu artırarak ülke ekonomisinin daha da güçlenmesine katkıda bulunacaklarını düşünüyoruz.