bulut bilisimin yukselisi erp onemi nedir

Bulut Bilişimin Yükselişi ve ERP’nin Dönüşümü

Yiğit Nail Çiğdem ERP | Girişimcilik

Bulut bilişimin yükselişi, işletmelerin dijital dönüşümünde merkezi bir rol üstlenerek ERP sistemlerinin gelişimini hızlandırmıştır. Software as a Service (SaaS) olarak da bilinen bulut bilişim, internet üzerinden sunulan işlemci gücü, bellek ve depolama gibi hizmetlerin kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını sağlar. Bu hizmetler, uzak veri merkezlerinden sağlanır ve kullanıcıların herhangi bir fiziksel sunucuya ihtiyaç duymadan sistemlere erişim sağlamasına imkân tanır.

Bulut tabanlı ERP çözümleri, kurulum maliyetlerinin düşüklüğü ve esneklik avantajlarıyla ön plana çıkar. Bulut bilişimin yükselişi sayesinde ERP sistemleri, yüksek güvenlikli veri merkezlerinde barındırılarak işletmelere verimli ve kesintisiz erişim sunar. Bu sistemler, kullanıcıların istedikleri zaman ve yerden erişebilmelerini mümkün kılar. Böylece operasyonel maliyetleri de uzun vadede azaltır. Bu yazımızda bulut bilişimin yükselişi ve buna bağlı olarak ERP sistemlerinin yaşadığı dönüşümü anlattık.

Bulut Tabanlı ERP

Özünde bulut tabanlı ERP ve kurum içi ERP yazılımları arasındaki tek fark, yazılımın fiziksel olarak kurulu olduğu yerdir. Ancak bulut bilişimin yükselişi ile birlikte işin içinde çok daha başka avantajlar ve faydalar vardır. Bütün avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, bulut tabanlı ERP sistemleri, şirketlere muazzam kolaylıklar sağlamaktadır.

Bulut bilişimin fark yarattığı kitleye bakıldığında, KOBİ’ler öne çıkmaktadır. Çünkü küçük ve orta boy işletmeler, donanım ve yazılım için ön yatırım yapmak zorunda kalmadan, uygun fiyatlarla güvenli bir ERP yazılımına sahip olabilirler.

Peki, KOBİ’ler büyüdükçe donanım ve yazılım yatırımı yapmaları gerekecek mi? Hayır, gerek olmayacak! DİA’nın bulut tabanlı muhasebe programı veya ERP yazılımı kullanan işletmeler, ölçeklenebilir yapısıyla, büyümenin boyutu ne olursa olsun ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilir. Bu sayede ek donanım yatırımı yapmadan, yazılım kapasitesini artırarak operasyonlarını sorunsuz bir şekilde sürdürebilirler.

Bulut Bilişimin Yükselişinin Avantajları

Günümüzde bulut bilişim çok daha hızlı ve çok daha güvenli bir noktaya gelmiştir. Öyle ki araştırmalar, güvenlik açısından şirket içi sunucu sistemlerinin bulut sistemlerin gerisinde kaldığını gösteriyor. Bu süreçte bulut bilişimin yükselişinin avantajları ise aşağıdaki gibidir:

  • Sunucu gibi donanımsal yatırımlara gerek kalmayacağı için maliyetlerden büyük oranda tasarruf sağlar.
  • Veriler bulutta saklandığı için şirket içinde bilgi teknolojileri departmanı açmaya gerek kalmaz.
  • Güncellemeler bulut üzerinden sağlandığı için güncelleme ücreti ödemeye gerek kalmaz. Aynı zamanda yazılım her daim güncel olur.
  • İnternet korsanlarından gelecek saldırılara karşı bulut veri saklama merkezleri çok daha güvenlidir.
  • Doğal afetlere ve felaketlere karşı sürekli yedekleme yapılması, güvenli bir kullanım sağlar.
  • Şirketin pek çok yatırım kaleminden kurtuluyor oluşu, farklı fırsatları hiç vakit kaybetmeden değerlendirebilmelerini sağlar.
  • Şirketin altyapı ya da depolama ihtiyaçlarının değişmesi halinde, büyük bir ek yatırım gerektirmeyen ölçeklendirebilme esnekliği.
  • Yazılıma nereden olursa olsun ulaşabilme imkanı, şirketin coğrafi olarak da büyümesini kolaylaştırır. Farklı illerde ya da ülkelerde merkezler kurmak, beraberinde ek bir donanım veya yazılım maliyeti oluşturmaz. Örneğin, personel ve bordro yönetimi programı sayesinde çalışanlarınızın gerekli bilgilerine her an her yerde ulaşabilirsiniz.

ERP’de Son Dönem

Özünde bulut bilişim, belli başlı şirket ihtiyaçlarını büyük maliyetlerle satın almak yerine, hiçbir yatırım yapmadan düşük maliyetlerle kiralamak olarak tanımlanabilir. Elbette bu tanım maliyetle ilgilidir. Zira bulut bilişimin çalışma özgürlüğü açısından bakıldığında, kıyaslanamayacak kadar büyük avantajlar vardır.

Kiralama konusuna tekrar dönecek olursak, aslında bu uygulama pek de yeni sayılmaz. 70’li yıllarda mainframe bilgisayarları bilenler vardır. Hizmet sağlayıcılar şirketlere uygulamaları çalıştırabilmeleri için veri depolama hizmetleri kiralamışlardı. Elbette bu uygulama o yıllarda oldukça pahalıydı. Beraberinde bilgisayarların fiyatlarının düşmesi ve şirketlerin kendi bilgisayarlarını almaları çok daha düşük maliyetli hale gelince, bu uygulama kendiliğinden bitti. Sözün özü bu dönemde şirketler, kendi bilgisayarlarını alarak ya da kendi sunucu sistemlerini kurarak maliyetleri düşürebiliyorlardı.

Bulut bilişimin yükselişi de günümüze denk geldi. Yaygın internet kullanımı, düşük mobil cihaz maliyetleri, depolama alanlarının ucuzlaması ve hatta bazılarının bedava olması, bulut bilişim maliyetlerini azalttı. Gelişen teknoloji, performansı yüksek uygulamaların uzaktan çalıştırılabilmesini uygun hale getirdi. Böylece şirketler, günümüzde giderek karmaşık bir hal alan altyapı yatırımlarını yapmak zorunda olmaktan kurtuldular. Bu süreçte yüksek sunucu maliyetlerinden ve diğer gider kalemlerinden tasarruf ederek yeni fırsatları değerlendirmek isteyen firmalar DİA Yazılım’ı seçiyor. DİA Yazılım’ın sağladığı diğer avantajlar hakkında bilgi almak ve değişime ilk adımı atmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım.