Bulut Ölçeklenebilirliği Nedir?

Bulut Ölçeklenebilirliği Nedir?

Editör Teknoloji

Bulut ölçeklenebilirliği, bulut altyapısının işlem gücü, depolama veya bant genişliği gibi ihtiyaçlara göre esnek bir şekilde davranabilmesini ifade eder. Bu teknolojinin gündeme gelmesinin sebebi ise teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi ile beraber önemli değişikliklere ihtiyaç duyulmasıdır. Bu noktada bulut ölçeklenebilirliği, işletmenin büyük ya da küçük olmasına bakmaksızın maliyet açısından tasarruf yapmasına olanak tanırken performansını da optimum düzeye çıkarır.

Bulut Hizmetlerinde Ölçeklenebilirlik Ne Anlama Gelir? 

Bulut ortamda hizmet veren bir bilgi işlemdeki değişkenlik gösteren taleplerin dinamik bir şekilde karşılanabilmesini bulut ölçeklenebilirliği terimi ile ifade edebiliriz. İşletmenin gücünün büyümesi, bulut alt yapısının daha da büyümesine ve dolayısıyla isteklerinin daha da artmasına sebep olur. Bu durum da bant genişliği, depolama ve işlem gücü gibi birçok ek maliyeti ortaya çıkarır. Böylece ek maliyetlerin ortaya çıkmaması adına bu alt yapılarda esneklik oldukça önemli bir konu haline gelmeye devam ediyor. Bulut hizmetlerinde ölçeklenebilirlik, işletmelerin ihtiyaç duyduğu bu esnekliği başarılı bir şekilde sunabilme kapasitesine sahiptir.

Bulut Ölçeklenebilirlik Türleri 

Bulut tabanlı hizmetlerde ölçeklenebilirlik üç temel türde incelenebilir. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir.

  • Yatay Ölçeklenebilirlik: Aynı niteliğe sahip olan kaynakların daha çok sayıda alternatifinin tek bir bulut ortamına işlenme kabiliyetine verilen addır. Büyük ölçeğe sahip olan web trafiği ya da veri işleme ihtiyaçlarında bu bulut ölçeklenebilirliği kullanılır.
  • Dikey Ölçeklenebilirlik: Tek bir örneğe, birden çok sayıda kaynak ekleme yeteneğine dikey ölçeklenebilirlik adı verilir. Bulut ölçeklenebilirlik tablosu içerisinde yer alan dikey ölçeklenebilirliğin en büyük avantajlarından biri, mevcut kaynakların optimize edilmesini sağlamaktır.
  • Hibrit Ölçeklenebilirlik: Hem yatay hem de dikey ölçeklenebilirliğin birleştirildiği hibrit ölçeklenebilirlik, aynı zamanda çapraz ölçeklenebilirlik olarak da bilinir. Bant genişliği, işlem gücü ve depolama gibi karmaşık kombinasyonların gerektiği işlemlerde sıklıkla kullanılmaya devam edilir.

Bulut Ölçeklenebilirliğinin Avantajları 

İşletmelere bulut ölçeklenebilirlik, hem maddi hem de iş yükü açısından önemli tasarruflar sunar. Bu kapsamda işletmeler yalnızca kullanacakları hizmetler ve kaynaklar için ödeme yaparak gereksiz bir maliyet içerisine girmekten kurtulur. Sistemin esnekliği, kaynakların gerçek zamanlı olarak kullanılmasına olanak tanır. Dolayısıyla işletmeler, maddi kaynaklarının yetersizliği gibi durumlarda işlemlerine kesintisiz bir şekilde devam edebilir. İşletmeler için bulut ölçeklenebilirliği, rekabet dolu bir ortamda işletmelerin rakiplerinden bir adım önde olmasına da önemli ölçüde destek olur.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte işletmeler için güvenlik açığı konusu da son derece önemli bir konu olmaya başlamıştır. Özellikle yüksek verili işletmelerin verilerini güvenli ve sorunsuz bir şekilde koruma altında olmasını sağlar. Ölçeklenebilirlik, işletme verilerinin ve tüm uygulamalarının siber saldırılara karşı korunmasında yardımcı olur. Bu süreçte kolay kullanım ve güvenilirlik söz konusu olduğunda çok sayıda kullanıcının ilk tercihlerinden biri DİA Yazılım olmaya devam ediyor. DİA Yazılım tarafından geliştirilen bulut tabanlı muhasebe programı ile büyük veriler ile çalışan işletmeler tüm işlemlerini güvenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirler. Böylece bulut teknolojisi ile tüm işlemler internet bağlantısına sahip tüm mobil cihazlar aracılığı ile yapılabilir.

Bulut Ölçeklenebilirliğinin Kullanım Alanları

Bulut ölçeklenebilirliğinin kullanım alanları oldukça geniştir. Özellikle son yıllarda e-ticaret platformlarının giderek artmaya başlaması ile birlikte bu uygulamanın kullanım alanı da yaygınlaşmaya başlamıştır. E-Ticaret siteleri, turizm acentelerinin web siteleri, hastane ve eczane gibi sağlık sektöründeki işlemler, büyük hacimli veriler ile iş yapan oyun siteleri, bankaların online ve internet bankacılığı siteleri bu kapsamda ölçeklenebilirliği en yaygın şekilde kullanan sektörler arasında yer alıyor.

Müşteri tabanını genişletmek isteyen tüm şirketler de bu sistemi kullanmayı tercih ediyor. Bu süreçte verilerin güvenli ve sorunsuz bir şekilde muhafaza edilmesi konusunda çok sayıda kişinin ilk tercihlerinden biri DİA Yazılım’dır. DİA Yazılım’ın güvenli alt yapısı ve kaliteli güvenlik sertifikası sayesinde çok büyük verilere sahip işletmeler dahi tüm işlemlerini ERP programı ile hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bulut Ölçeklenebilirliği ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birbirinden farklı faydayı bünyesinde barındırsa da bulut ölçeklenebilirliği konusunda kullanıcıların dikkat etmesi gereken birçok husus vardır. Bu hususlar özellikle tercih edilecek olan bulut sistem ile yakından ilgilidir. Günümüzde bulut depolama ve bulut bilişim ile ilgili çok sayıda marka hizmet veriyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, tercih edilecek olan sistemin kullanmakta olduğu güvenlik sertifikası ve alt yapı kalitesidir.

Güvenlik açığı bulunan bir bulut sistem, kullanıcılarının verilerini tehdit edebilir. Bu sebeple tercih yaparken mutlaka ayrıntılı bir araştırma yapılmalı ve gerekli teknik bilgiler elde edilmelidir. Kullanım esnasında herhangi güvenlik açığının olması durumunda derhal tüm çalışmaların durdurulması ve yetkililer ile iletişime geçilmesi önerilir.

Bulut Ölçeklenebilirliği ve Bulut Esnekliği İlişkisi 

Günümüzde bulut ölçeklenebilirliği ile esnekliği sıklıkla birbirine karıştırılan iki kavramdır. Bulut esnekliği, kullanıcının iş yükü talebine istinaden genişleyip daralabilen bir sisteme sahiptir. Böylelikle kullanılan bulut sistem, artan veya azalan iş yüküne göre iki yönde de yanıt verebilir. Bu özellik, işletmelerin kaynaklarını koruyabilme ve etkin bir şekilde kullanabilme hakkını tanır. Böylece işletmeler önemli ölçüde maddi ve iş yükü tasarrufu yapabilme imkanına sahip olabilir. Özellikle büyük bir ilgi görmüş olan marka kampanyalarında, müşterilerin ilgili web sitesi ya da uygulamaya normal zamanlara nazaran daha sık girmesi durumlarında kullanılabilir. Kullanılan bulut esnekliği sayesinde marka verileri güven altında kalabilirken müşterilere hızlı ve kaliteli bir hizmet vermek de mümkündür.

Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/puantaj-nedir-puantaj-cetveli-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.