Cariler Arasında Virman Nasıl Yapılır?

Cariler Arasında Virman Nasıl Yapılır?

Editör Muhasebe

Bir işletmede, alacaklı veya borçlu olarak sisteme kaydedilen her hesap cari hesaptır. İşletmenin geleceği, güncel durumu ve gerekli raporları oluşturmada ise cari hesap hareketleri büyük bir önem taşımaktadır. İşletmenizin, bir cari hesaba olan borcunu, işletmenize borcu olan bir cari hesabın ödemesi işlemine ise cariler arasında virman işlemi adı verilmektedir. Son derece yaygın olan bu işlem, borç alacak verecek işlemlerine büyük bir kolaylık ve hız kazandırmaktadır.

Bir işletmenin uzun yıllar boyunca varlığını sürdürebilmesi için muhasebe kayıtlarının eksiksiz bir şekilde tutulması gerekmektedir. Cariler arasında virman işlemi, bu noktada en çok kafa karıştıran konular arasında yer almaktadır. Cari hesaplar, farklı işletmeler arasında olabileceği gibi bir işletmeye bağlı farklı birimler arasında da olabilmektedir. Her ne olursa olsun, bir işletmeye girişi ya da çıkışı olan paranın mutlaka kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu kayıtlar, hem işletmenin geleceğini planlaması hem de yasalar karşısındaki hakkını araması adına son derece önemlidir.

Cariler Arasında Virman İşlemi Nedir?

Muhasebe ve finans alanında cariler arası virman işlemi sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bir cari hesaba ait hareketler, işletmelerin varlıklarını doğrudan etkilemektedir. Bir cari hesap, sistem içerisine genellikle alacaklı veya borçlu olarak kaydedilmektedir. Bu durum aynı zamanda çok departmanlı şirketlerde de kullanılmaktadır. Departmanlar, şubeler, depolar ve bu gibi çok birimli işletmelerin bu birimleri arasındaki para transferleri de cariler arasında virman işlemi olarak kaydedilmektedir.

Cariler Arasında Virman Dekontu Ne İşe Yarar?

Cari hesaplar arasında yapılan her türlü işlemde muhakkak kayıt tutulması gerekmektedir. Cariler arasında virman dekontu, borç ve alacak bakiyelerinin düzenlenmesi açısından son derece önemlidir. Kayıtların düzenli bir şekilde tutulmasına olanak tanımasının yanı sıra ileriki dönemlerde yaşanabilecek hukuksal problemlerin de önüne geçebilmektedir. Virman dekontu ya da virman makbuzu olarak da bilinen bu belgeler, her iki taraf için de saklanması gereken belgelerdir.

Cariler Arasında Virman İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Virman işlemi yapabilmek için cari hesap taraflarının birtakım hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Bir işletmenin alacaklısına olan borcunu, söz konusu bu işletmenin alacaklı olduğu cari hesap tarafından ödenmesine cariler arasında virman işlemi adı verilmektedir. Elden nakit olarak yapılabildiği gibi bankalar aracılığı ile de yapılabilmektedir.

Günümüzde birçok farklı yol ile cariler arası virman işlemi yapılabilmektedir. Ödemenin yapılmasının ardından işletmenin borç ve alacaklarının kaydını tuttuğu genel muhasebe programı içerisine bu bilgileri kaydetmelidir. DİA Yazılım, bu kapsamda çok sayıda kişi tarafından tercih edilmektedir. ERP sistemleri arasında en çok tercih edilen yazılım olan DİA Yazılım tarafından sunulan cari hesap programı, cariler arasında virman işlemine büyük bir hız kazandırmaktadır. Borç ve alacaklara ait cari hesap bilgilerinin kolay bir arayüz olmasına rağmen ayrıntılı bir şekilde girilmesine olanak tanımaktadır. Böylelikle işletme sahipleri ve kullanıcılar, cari hesaplara ait tüm hesap hareketlerini kolaylıkla yönetebilmektedir.

Cari Virman Muhasebe Kaydında Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Cari hesaplar arası virman muhasebe kaydı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar hem işletmenin güncel durumunu hem de gelecek dönemlere ilişkin yapılacak raporlamaların doğruluğunu etkilemektedir. Muhasebe kayıtlarının tutulmasında borçlu ve alacaklı bakiyesi büyük bir önem taşımaktadır. Firmalar veya cari hesaplar arası virman yazısı örneği içerisinde yer alan tüm bilgilerin, muhasebe kayıtlarına eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir. İşletme adına yapılan ödeme sonunda, alacak ve borç bakiyesi de muhasebe kayıtlarına işlenmelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, cariler arasında virman işleminin döviz cinsinden de yapılabilmesidir. Yapılan ödemelerde oluşan kur farkına yönelik belgeler mutlaka hazırlanmalıdır. Kur farkı virman dekontu hem borçlu hem de alacaklı taraf için mutlaka muhasebe kayıtlarına işlenmelidir.

Online muhasebe programı alanında lider konumda olan DİA Yazılım, her geçen gün kullanıcılarına çok daha kaliteli bir hizmet sunabilmek için çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. Kaliteli bir cari hesap ekranına sahip olan DİA Yazılım, internete bağlanan her türlü mobil cihaz ile carilerle ilgili tüm bilgilere ulaşabilmektedir. Tüm virman işlemlerini kısa sürede gerçekleştirebilme olanağı tanıyan bu başarılı yazılım, aynı zamanda tüm işlemlere yönelik raporlamaları da başarılı bir şekilde sunmaktadır.

Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/gelecegin-is-dunyasinda-bulut-erpnin-rolu/ linkinden ulaşabilirsiniz.