Çevre Dostu Bulut Bilişim
Bulut Bilişim, düzenli ve ölçeklenebilir bilişim teknolojilerinin sağladığı olanakların dağıtıldığı ve gerçek bir zamanda İnternet teknolojilerini kullanarak bir servis olarak tüketildiği bir çeşit programlamadır. Bulut servisleri, sadece İnternet ya da ağı kullanmaktan çok, birisi Internet’teki ya da ağdaki servisin ya da kaynağın dağıtımı için sorumluluk aldığında var olur. Üç çeşit bulut servisi vardır:
– Müşteri İlişkileri Yönetimi gibi iş uygulamalarını içeren bulut uygulamaları, ağda konferans bağlantısı ve e-posta gibi iş birliği araçları.
– Uygulama geliştirme servisleri, aracı yazılım, bilgi girişi, birleşme ve süreç otomasyonunu içeren bulut platformları.
– Sistem ve ağ kontrol yazılımı, güvenlik yazılımı, aynı zamanda yürütme ve depolama servislerini içeren bulut altyapısı. Temel olarak bu, destekleyici bir sistem yazılımıyla donanım tarafıyla ilgilidir.
Bulut bilişim sistemleri lokal yazılımlara göre bir çok fayda sağlamaktadır.
- Kişiselleştirme: Bulut üzerinde faaliyet gösteren işlemler, sistemi temelden itibaren yeniden tasarlamaya gerek duyulmaksızın,değiştirilebilir yapılandırmalar sayesinde, şirket ya da kişilerin ihtiyaçlarına uygun hale getirilebilmektedir
- Paylaşım ve İşbirliği: Bulut bilişim, kullanıcıların işbirliğini artıracak ve bilgi paylaşımını sağlayacak yönde yazılım ve servisler geliştirmelerine olanak tanır.
- Ölçeklenebilirlik ve Ayarlanabilir Kapasite: Bulut, kullanıcıların tüketimlerini kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmelerine imkan veren, sürekli aktif bir hesaplama ve depolama kaynağıdır.
- Erişim Kolaylığı: Bulut bilişim, güçlü işlem ve depolama kaynaklarına, internet üzerinden, evrensel ölçekte erişebilmeyi sağlar.
- Düşük Maliyet: Bulut bilişim, şirketlerin kendi bünyelerinde servis altyapıları kurmaları yerine, ihtiyaç duydukları hizmeti bulut bilişim platformları üzerinden, uygun maliyetlerle karşılayabilmelerini sağlar.
- Esneklik ve Verimlilik : Talebe göre kapasite artırımı ve azaltımının hızlıca yapılabilir. Bilgi çağında başarı hız ile ölçülüyor, esnek olmayan yapılar hızlı olamazlar. Kaynakların kullanımı maksimize edilmekte, şirketlerin kendi ana iş kollarına odaklanmalarını sağlamaktadır.
- Sabit Yatırım Maliyeti Yok : Kullandığınız kadar ödersiniz ve ne ödeyeceğiniz belirlidir. Bu sebeple küçük firmaların rekabet avantajı artmakta, başlangıç bariyerleri azalmaktadır.
- Zaman ve Mekan Bağımsız Çalışma İmkanı: İstediğiniz yerden ve istediğiniz zaman çalışma imkanı sağlar, yeter ki internet bağlantınız olsun. Öyle bir zaman gelecek ki, bilgisayarımıza dosya kaydetmeyeceğiz, tüm bilgilerimiz bulutta olacak.
- Çevre Dostu : Bulut Bilişim sistemlerinin kullanılması ile %60’a kadar sağlanan enerji tasarrufu ile çevreye büyük bir katkı sağlanmaktadır. Ayrıca %35 civarında daha az bir karbon salımının gerçekleşmesi, hava kirliliğinin önlenmesine büyük bir katkı sağlamaktadır. Firmalar için yerel sunucu kullanımına göre %30 daha az enerji kullanımı ve karbon salınımı sağlar. Bu oran küçük firmalar için daha da fazladır.
DİA Kurumsal Yönetim Sistemi Bulut Bilişim alt yapısını kullanmaktadır. Şirketinizi yönetirken DİA Kurumsal Yönetim Sistemini tercih ederek Bulut Bilişim kullanmanın tüm ayrıcalıklarından faydalanırsınız.
Enerji haftası nedeniyle Enerji Verimliliğini sağlamak amacıyla Bulut Bilişim Sistemlerinin tercih edilmesi Dünya’mızın geleceği için büyük önem taşımaktadır.