Çoklu Şirket Muhasebesi Yönetmek Gözünüzü Korkutmasın
Birden fazla yan kuruluşu olan şirketler için muhasebe yapmak, özellikle farklı ülkelerde faaliyet gösteriliyorsa oldukça zorlayıcı olabilmektedir.
Şirketler geliştikçe, yeni pazarlara girebilmenin veya gelir akışını çeşitlendirebilmenin bir yolu olarak başka işletmeler edinirler. Bu genişleme sürecinde bir kuruluş, aynı anda birkaç farklı ERP ya da muhasebe programını kullanmaya başlayabilir. Bu programların her biri farklı bir yan kuruluş tarafından kullanılırken, bu sistemler nadiren birbirleriyle bütünleşik olabilmektedir. Bu da kuruluş genelinde kaynak yönetimini ve muhasebeyi katlanarak zorlaştırmaktadır.
Şirketler arasında ortak bir hesap planının olmaması, konsolide finansal raporlar üretebilmek için aşılması gereken bir diğer engeldir. Tüm yan kuruluşlardan gelen verileri tek bir genel muhasebe altında toplamak, muhasebe çalışanları için zorlayıcı olmaktadır. Buna ek olarak kısıtlı süreler de eklendiğinde, çoğu zaman büyük işlemler göz önünde bulundurulup, küçük işlemler göz ardı edilir.
Çok uluslu bir şirket söz konusu olduğu zaman, farklı muhasebe standartları ve vergi düzenlemelerinin yanı sıra, konsolide finansal raporlar için para birimlerinin yerelleştirilmesi de gerekecektir. Bu da muhasebe biriminin devamlı döviz kuru araştırması yapacağı anlamına gelir. Amortisman kuralları gibi ülkeden ülkeye değişiklik gösteren durumlarda da yüksek olasılıkla problemler yaşanmaktadır.
Genel olarak bağlı kuruluşlardan gelen verileri gözden geçirmek ve manuel olarak işlemek için ekstra çaba harcanır ve muhasebe personelinin fazla mesai yapması gerekir. Bu hem şirkete fazladan maliyete neden olur, hem de hata yapma riski artmış olur.
İçindekiler
Çoklu Şirket Muhasebesi İçin Gereken Yazılım Özellikleri
Dünyanın farklı yerlerinde faaliyet gösteren iştiraklerin, yerel düzenlemelere uyması gerekmektedir. Ancak ideal olan kurumsal muhasebe standartlarının takip edilmesidir. Şirketler belirli bir tutarlılık elde edebilmek ve çok daha kolay konsolide finansal raporlar oluşturabilmek için aynı hesap planını kullanmalıdır. Her bir şirket için farklı ERP yazılımları kullanmak, tek bir hesap planı kullanmayı engellemektedir. Bu yüzden tüm şirketler için tek bir çözümü tercih etmek, çoklu şirket yönetimi muhasebesinin sorunsuzca yapılabilmesinin ilk adımıdır.
Çoklu şirket yönetiminin zorlayıcı muhasebe ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış olan bulut tabanlı ERP yazılımı DİA, aşağıda yer alan özellikleri taşımaktadır:
- Tek bir hesap üzerinden bölge, ülke ve bağlı kuruluş seviyesinde farklı farklı özel hesap planları oluşturabilme
- Hem ana hem de çok uluslu şirketlerin temel para birimleri üzerinden eş zamanlı işlem yapabilme ve döviz kurlarını otomatik olarak güncelleyerek para birimi dönüştürme
- Tekil işlemleri manuel olarak yönetmeye gerek kalmadan, otomatik biçimde yönetme
- Kullanıcı yetkilendirme yeteneği sayesinde, tüm şirketler için istenilen çalışana yetkilendirme yapabilme. Böylece tek bir muhasebe ekibinin, tüm şirketlerden verilerini görebilme ve yönetebilmeleri.
DİA ile Çoklu Şirket Yönetimi
DİA Yazılım çoklu şirket yönetimi ile kullanıcılarına aşağıda yer alan avantajları sağlamaktadır:
- DİA’da 99 adete kadar bağlı şirket kaydı yapılabilmektedir. Şirketlerin her biri farklı sektörlerde olabilir.
- Her bir şirket için ayrı finansal raporlar alınabilmektedir.
- Firmalar kendi içerisinde dönem bağımlı/bağımsız olarak yönetilebilir.
- Sadece şirket değil, çok sayıda şube ve depo kaydı da yapılabilmektedir.
DİA Yazılım tüm bunları bulut yazılım kalitesi ve güvencesi ile sunmaktadır. Kuruluşunuza bağlı şirketlerin yönetimini tek bir platformdan yapabilmek için hemen başvurun, sizi arayalım.