depoda stok fazlaliklarinin baslica nedenleri

Depoda Stok Fazlalıklarının Başlıca Nedenleri

DİA Yazılım ERP

Depoda stok fazlalıklarının başlıca nedenleri, işletmeler için maliyetli sonuçlar doğurabilen önemli bir problemdir. Hatalı talep tahminleri, yetersiz stok yönetimi ve plansız satın alımlar, depolarda gereksiz yere yer işgal eden ürünlerin birikmesine yol açabilir. Bu durum yalnızca depo alanlarının verimsiz kullanılmasına değil, aynı zamanda nakit akışının olumsuz etkilenmesine de neden olur. Depoda stok fazlalıklarının başlıca nedenlerini anlamak ve çözüm yollarını uygulamak, işletmelerin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir bir lojistik süreç oluşturmak için kritik bir adımdır.

1. Daha Kısa Teslim Süresi Veren Bir Rakip

Depoda stok fazlalıklarının nedenleri arasında, rakiplerin daha kısa teslim süresi sunması öne çıkar. Bu rekabetçi dezavantajı aşmak için firmalar, müşteri siparişlerini hızlıca karşılamak adına stok seviyelerini artırma yoluna gider. Ancak mamul stoklarının artışı, beraberinde yarı mamul ve ham madde stoklarının da yükselmesine neden olur. Süreç, kontrolsüz bir döngüye dönüşerek stok fazlalıklarına yol açar.

2. Kalite Problemlerinin Üstünü Örtmek İçin

Kalite güvencesinin zayıf olduğu durumlar, depoda stok fazlalıklarının nedenlerinden biridir. Kullanılabilir ürünlerin yeterli olmayabileceği endişesiyle, gereğinden fazla üretim veya satın alma yapılabilir. Bu sorunun üstesinden gelmek, kalite süreçlerini iyileştirerek mümkündür. Böylece fazlalıklar kontrol altına alınabilir.

3. Parti Büyüklüğü

Tedarikçi politikaları veya ekonomik alışkanlıklar, “sadece ihtiyacımız kadar” malzeme temin edemememize neden olur. Büyük parti alımları birim maliyeti düşürebilir, ancak depoda stok fazlalıklarının nedenlerinden biridir. Bu alışkanlığı kırmadan, stok yönetiminde iyileşme sağlamak zordur.

4. Kayıtlarınızın Doğruluğuna Güvenmediğiniz İçin

Stok kayıtlarının doğruluğundan emin olunmaması, işletmeleri fazladan malzeme almaya yöneltir. Ayrıca yanlış ürün ağacı bilgileri kullanılacak malzemenin alınmamasına veya kullanılmayacakların gereksiz yere stoklanmasına neden olur. Bu durum, depoda stok fazlalıklarının nedenlerinden biri olarak öne çıkar.

5. Kaynaklarınıza Güvenmediğiniz İçin

Sözünde durmayan tedarikçiler veya üretim sürecindeki aksaklıklar, firmaları gereksiz stoğa zorlar. Tedarik zinciri kaynaklarının güvenilirliğini artırmak, depoda stok fazlalıklarını önlemede etkili bir adım olacaktır.

6. Talebin Yönetilmemesi

Talep tahminlerindeki iyimser yaklaşımlar veya kampanyalara gereğinden erken hazırlık, depoda stok fazlalıklarının nedenlerindendir. Talebi doğru yönetmek, stok artırımı yerine daha sürdürülebilir çözümler geliştirilmesini sağlayabilir.

7. Problemli Ürün Dizaynı

Üretim süreçlerinde yaşanan güçlükler, kullanılan malzeme veya parçalarda standartlaşma sağlanamaması, ve bir parçanın yalnızca belirli bir üründe kullanılması gibi durumlar, depoda stok fazlalıklarının nedenleri arasında yer alır. Her ürün için farklı özelliklerde parçaların tercih edilmesi, stoklarınızın hızla artmasına yol açar. Bu problemin çözümü ise üretimde standartlaşmaya yönelerek ve esnek bir stok yönetimi stratejisi benimseyerek mümkündür.

8. Malzeme Temin Süresinin Uzun Olması

Uzun veya belirsiz temin süreleri ile karşı karşıyayken genellikle “güvenlik stoğunu” artırırız. Aslında her türlü belirsizliğin bir bedeli vardır, her sistem kendisini belirsizliklere karşı korumanın bir yolunu bulur. Bulunan yol her ne olursa olsun daha fazla para harcamanızı gerektirir. Yapılması gereken belirsizlikleri azaltmak, uzun süreleri kısaltmaktır.

9. Dengesiz ve değişken üretim süreçleri

Dengesiz veya ortaya ne çıkartacağı belli olmayan üretim süreçleri normalden daha fazla “hurda” oluşmasına sebep olurlar. Dolayısıyla depoda stok fazlalıklarının nedenlerini engellemek için daha fazla kalite kontrol çalışması yapılır.

10. Dağınık, Düzensiz Yerleşim

Düzensiz yerleşim ve dağınıklık, kayıpları arttırır, var olanı bulmak güçleşir, firma içi taşıma artar, daha fazla kontrol ve daha fazla bilgisayar gerekir. Çaresi düzenli ve kullanım noktalarına yakın yerleşimdir. Dolayısıyla depoda stok fazlalıklarının nedenlerinden kurtulmak için faydalı bir stok takip programı kullanmak gerekmektedir. Bu süreçte DİA Yazılım, size en iyi stok takip programı sunar. Siz de çözümlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

11.MRP-II Gibi Bir Planlama Sisteminizin Olmayışı

MRP, MRP-II gibi bir planlama kurgusunun izlenmemesi de depoda stok fazlalıklarının nedenlerinden biridir. Çünkü düşük veri entegrasyonu bilginin zamanında kullanılabilmesini ve doğruluğunu etkiler. Bilgi sisteminden faydalanmamanın neticesi ise her bölümün kendi başının çaresine bakmasıdır. Her bölüm kendi başına kaldığında ise stok asla azalmaz.

12. Maliyet Muhasebenizin “Birim Maliyeti” Düşürme Çabası

Birim maliyet nasıl düşer? Basit, daha fazla üreterek, çünkü dağıtılacak masraf (malzeme dışındaki değer) az da üretseniz çok da üretseniz hemen hemen aynıdır. Peki bunun sonucunda toplam maliyet azalır mı? Hayır. Peki niçin bu yöntem izleniyor? Çünkü “birim maliyet” bir performans kriteridir. Diğer yandan çalışılan toplam sürede bir verimlilik ölçüsüdür.

Söz konusu durumu değiştirmeden depoda stok fazlalıklarının nedenlerini anlayamazsınız. Sonuç olarak, stok fazlalığın sebebi bazen üretimde bazen muhasebede bazen kalitede bazen sipariş taleplerinde veya diğer iş süreçlerinden birinde olabilir. Stok fazlalığını azaltmanın en etkili yolu tüm süreçlerinizi tek bir yerden yönetmek; bunu da DİA Yazılım’ın depo takip programı ile kolaylıkla gerçekleştirebilir, zamandan tasarruf ederek verimli bir şekilde şirketinizi yönetebilirsiniz.