Döngüsel Ekonomi Modelinde ERP Kullanımının 7 Faydası
Geleneksel işletme kültürü, üret, tüket ve at sistemini kullanır. Doğa dostu işletme kültürüne geçiş, ürünleri ve malzemeleri mümkün olduğunca uzun süre kullanımda tutmayı ve atık haline gelen her şeyden yeni kaynaklar yaratabilmenin yollarını bulmayı sağlar. Böylece sıfır atık kültüründe bir geri dönüşüm modeli oluşur. Döngüsel ekonomi modelinde ERP yazılımları, kaynakların verimli kullanımını ve atıkların minimize edilmesini sağlar. Geleneksel ekonomi işletmelere, almayı, kullanmayı ve atmayı dayatmaktadır. Ancak döngüsel ekonomi kültürü, yapmayı, kullanmayı ve geri dönüştürmeyi gündeme getirmiştir. Doğa dostu işletmelerin sayısının yakın gelecekte çok daha fazla artacağı öngörülmektedir. Uzmanlar 2029 yılına kadar döngüsel ekonominin, israfa dayalı geleneksel ekonominin yerini alacağını öngörüyor. Döngüsel ekonomi modelinde ERP kullanımının böylesine gündeme gelmesinin nedeni, hem tüketicilerin hem de yatırımcıların tercihlerinin sürdürülebilirliğe kaymasıdır.
İçindekiler
Döngüsel Ekonomi Modelinde ERP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Bir ERP programı,üretim ve dağıtım alanlarında döngüsel ekonomiyi destekleyen ve üreticilerin döngüsellik uygulamalarını geliştirmelerine yardımcı olan çeşitli araçları bünyesinde barındırır. Döngüsel ekonomi modelinde ERP, kaynakların etkin yönetimini ve geri dönüşüm süreçlerinin optimize edilmesini sağlar. Ayrıca aşağıdaki noktalarda da pek çok avantaj sunar:
- Malzeme Listesi (BOM)
- Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP)
- Envanter yönetimi
- Ürün Yönetimi
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Satış ve Satın Alma İadeleri
- Sökme – Yeniden Üretim
1. Malzeme Listesi (BOM)
Ürün reçetesinin doğruluğu sağlanarak atık ürün miktarı ve ikmal sistemi üzerindeki yük azaltılır. Üründen hiçbir ödün vermeden geri dönüştürülmüş malzemeyi üretim süreçlerine dahil etmek isteyen üreticiler, ürün reçetelerini sürekli olarak kontrol etmek zorunda kalırlar. Döngüsel ekonomi modelinde ERP programı sayesinde, malzemelerin miktarı, kalitesi ve maliyeti üzerinde tam kontrole sahip olunabilir. Aynı zamanda ürünü oluşturan malzemelerin hiyerarşisi de oluşturulmuş ve kontrol altına alınmış olur. Ürün reçetesinden alınan bilgiler, şirketlerin müşterilerine sattığı nihai ürünü oluşturan geri dönüştürülmüş malzemelerin yüzdesini izleyebilmesine ve raporlayabilmesine yardımcı olabilir.
2. Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP)
Hiçbir üretici, kullanmayacağı malzemeleri elinde stoklu tutmak istemez. Döngüsel ekonomi modelinde ERP programlarında bulunan MRP özelliği sayesinde, üretim başlamadan hemen önce teslim edilebilen doğru ürünlerin siparişi otomatik olarak verilebilir. MRP sayesinde doğru zamanda temel malzeme ikmali sağlanacağı için, israfın önüne geçilir ve döngüsel ekonomiye katkı sağlanır. Malzeme ihtiyaç planlaması hakkında daha fazla bilgi almak için Malzeme İhtiyaç Planlaması Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
3. Envanter yönetimi
Stoklanan ürünlerin son kullanma tarihi varsa ya da sıcağa / soğuğa duyarlıysa, zamanında kullanıldığından veya bozulmadığından emin olmak istenir. Doğru stok kontrolü ve envanter yönetim sistemiyle stokların gerekli koşullarda depolandığından ve süresi dolmadan önce kullanıldığından emin olunabilir.
4. Ürün Yönetimi
Ana ürünlerin ve yan ürünlerin doğru yönetilmesi, daha az atık ve daha verimli makine kullanımı ile sonuçlanır. Böylece üretim esnasında hammaddelerin yeniden kullanımı için daha fazla fırsat doğar. Ayrıca işletmeler kullanmayacağı yan ürünleri, ürün yönetimi ile döngüsel ekonomi modelinde ERP ile kullanabilecek diğer kuruluşlara satarak ekstra gelir elde edebilirler.
5. Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarikçilerle e-ticaret yapmanızı sağlayan bir platforma sahip olan işletmeler, işbirliklerini birçok farklı alanda geliştirebilirler. Örnek vermek gerekirse, tasarım veya üretim ekipleri bir ürün reçetesini geri dönüştürülmüş malzeme içerecek şekilde değiştirdiğinde, bu değişiklik tedarikçilere hızla iletilir ve yeni siparişler güncelleştirilebilir. Döngüsel ekonomi modelinde ERP ile otomatik fiyat teklifi isteme özelliğiyle mevcut ve yeni tedarikçileri, geri dönüştürülmüş malzemeleri ürün portföylerine eklemeleri için teşvik etmek mümkün olur.
6. Satış ve Satın Alma İadeleri
Çoğu şirket, müşterilerinin ürün iadesi yapmalarını memnuniyetsizlik olarak görür. Dolayısıyla ürünlerin iadesinden söz dahi etmez. Ancak döngüsel ekonomide verimli ve geri dönüşüme uygun satış iadeleri, müşterilerin bitmiş ve geri dönüştürülebilen ürünleri aide etmelerini sağlar. Benzer şekilde ürünlerin şirketler tarafından geri dönüşüm için tedarikçilere iade etmesi de sağlanabilir. Bu süreçler için döngüsel ekonomi modelinde ERP programlarının özelliklerinden faydalanılabilir.
7. Sökme – Yeniden Üretim
İade edilen bir ürünü söküp, yeniden üretime hazır bileşen parçalarına ayırmak ve tekrar üretime sokmak için basit bir ERP özelliğine sahip olmak, üretim sürecindeki pek çok yükü büyük oranda azaltır. Böylece döngüsel ekonomi modelinde ERP ile başarıya ulaşabilirsiniz. Bu süreçte Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı DİA hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım!