ERP Projelerinin Başarılı Olabilmesi İçin 6 Öneri
Bir işletmede uygulanacak olan ERP projelerinin başarılı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. ERP projeleri, işletmenin verimliliğini artırmak, iş süreçlerini optimize etmek ve rekabet gücünü yükseltmek amacıyla yapılır. Ancak bu projelerin başarıyla tamamlanması için belirli adımların atılması ve stratejik planların yapılması gerekmektedir. Bu yazımızda, bir işletmede uygulanacak olan ERP projelerinin başarılı olabilmesi için 6 öneriyi sizin için derledik.
İçindekiler
Başarılı ERP Projeleri Nasıl Olur?
ERP programlarının ortaya çıkmasıyla beraber çok sayıda uygulama stratejisi de ortaya çıktı. Elbette ERP programlarının zaman içerisinde gelişmesiyle beraber, bu uygulama stratejileri de değişim ve gelişim gösterdi. Bu yüzden başarılı bir ERP projesi uygulaması için, gelişen ve değişen endüstriler için, metodolojinin de değiştirilmesi gerekmektedir.
Bir ERP projesinin kendi kendisine başarılı olmasını beklemek oldukça yanlıştır. Yepyeni bir sistemin işletmeye entegre edilebilmesi için çok çalışmak gerekir. Şu ana kadar işin yazılım tarafından bahsetmememizin sebebi, ERP projesinin uygulanmasının sadece yazılımla ilgili değil, aynı zamanda insanla da ilgili olduğunu bilmemiz… İnsanların şirketlerine gelen yeni ERP programını neden benimsediğini ya da neden reddettiğini anlayabilmek, başarı ile başarısızlık arasındaki fark olabilir. Bu süreçte Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı olarak bilinen DİA Yazılım, 20 yıldır kullanıcılarına başarılı ERP projelerini uygulamaktadır. Siz de bir ERP projesinin başarılı olabilmesi için rehber arıyorsanız, doğru yerdesiniz.
Başarılı Bir ERP Uygulaması İçin 6 Öneri
Kurumsal kaynak planlaması yaparken bir ERP projesinin başarılı olabilmesini sağlayacak 6 öneri aşağıdaki gibidir:
- Yöneticilerin Desteği
- Çalışan Katılımı
- Projenin Açık ve Net Bir Şekilde Tanımlanması
- Gereken Özelleştirmeleri Önceden Planlamak
- İş Değişim Yönetimi
- ERP Sunucusunun Sektör Bilgisi
1. Yöneticilerin Desteği
Şirketteki tüm yöneticilerin ERP projesine dahil olması oldukça önemlidir. ERP projelerine karşı aidiyet hisseden yöneticiler, ekiplerinin de projeye dahil olmasını sağlar. Aynı zamanda ERP projesine yöneticileri dahil ederek, şirket içerisinde yaşanan darboğazlar da hızla tespit edilebilir. Öte yandan yanlış giden süreçler, gerekli değişiklikler ve diğer tüm müdahale gerektiren durumlar için en doğru kişilerden geri bildirim alınıyor olur.
2. Çalışan Katılımı
Yöneticilerin dahil edildiği ERP projelerinde, çalışanların da kolayca dahil olacağını söylemiştik. Yine de çalışan katılımını bu kadar basit görmemek çok daha iyi olur. Çalışanlar bir işletmenin her şeyidir. Mevcut iş süreçlerini en iyi onlar bilir ve sürece katılım göstermeleri çok önemlidir. Şirketin genel ihtiyaçlarını ortaya koyma becerilerinden faydalanmak ve kritik kararlar için onların fikrine danışmak gerekir.
3. Projenin Açık ve Net Bir Şekilde Tanımlanması
Açık ve net bir şekilde tanımlanmış bir ERP projesi yürütmek, başarısız bir proje yerine başarılı bir proje uygulamanın anahtarıdır. Projenin kapsamı, projenin gereksinimlerinin ve dağıtılması gereken kaynakların temelini oluşturur. Bu yüzden kapsamı belirlerken hemen hemen her şeyin tanımlandığından emin olmak gerekir. Beklentileri önceden tanımlayarak, genel hedefleri de önceden belirlemiş oluruz ve böylece proje esnasında bunlara zaman harcamamış oluruz.
Projeyi önceden açık ve net bir şekilde tanımlayarak, uygulama esnasında ilerleme takibi yapılabilir. İlerleme kaydederken bütçeden ne kadar harcama yapıldığı, geriye ne kadar bütçe kaldığı da gözlemlenebilir. ERP projelerinin uygulandığı süreçte binlerce hatta on binlerce farklı yapılması gereken irili ufaklı iş vardır. Bu işlerin tamamının gözlemlenebildiği ve hem müşterinin hem de proje ekiplerinin görebildiği projeler başarılı olmaya muhtaçtır.
4. Gereken Özelleştirmeleri Önceden Planlamak
Bir ERP projesinin işletmeye uygulanma sürecindeki en korkutucu şey, ERP sistemini özelleştirmeye harcanan binlerce saatin sonunda, optimizasyonun başarılı yapılamamasıdır.
Özelleştirme seviyesindeki beklentilerin işletme tarafından ERP sağlayıcısına önceden net bir şekilde bildirilmesi çok önemlidir. DİA’nın özelleştirilebilir modüler yapısı sayesinde, her işletmenin ihtiyaçlarına uygun çözümler kombine edilebilmektedir.
5. İş Değişim Yönetimi
ERP sistemleri, çalışanların işlerini değiştirir ve hiçbir çalışan iş yapış biçimlerindeki ani ve köklü değişiklikten hoşlanmaz. Bu yüzden çalışanları yeni sistemler ve yeni düzenler için önceden eğitmek çok önemlidir. Sonuçta işletme, iş süreçlerini kolaylaştırmak için yeni bir ERP sistemi satın alıyor değil mi? Sonuçta çalışanların baş ağrısı çekmelerine neden olan geleneksel iş süreçlerini, yine baş ağrısı çekmelerine devam ettirecek olan teknolojik iş süreçleriyle değiştirmek istemeyiz.
Son kullanıcıların yani çalışanların eğitim sürecini başarılı kılmak için, tercihen uygulama başlamadan önce eğitimler verilmelidir. Yönetici tarafındaki genel algı, ERP projelerini başarılı kılmak için gereken eğitimleri ve ilgili maliyetleri hafife almak üzerinedir. Bu yüzden işletmenin üst yönetiminin, eğitim maliyetlerini de ERP projesinin maliyetlerine dahil etmeye kararlı olmaları gerekir.
6. ERP Sunucusunun Sektör Bilgisi
ERP sunucuları, özellikle tüketici odaklı şirketler için, bir organizasyonun her yönünü etkileyen çok sayıda hareketli parçaya sahiptir. Eğer işletmeler ERP projelerinde başarı istiyorsa, sektörü iyi bilen bir ERP sunucusuyla çalışmakta fayda var. Bu aşamada 20 yıllık tecrübesiyle Türkiye’nin en gelişmiş bulut altyapılı ERP yazılımını sunan DİA Yazılım, Türkiye çapındaki 400’den fazla bayisi ile hemen hemen her sektörden kullanıcı ile çalışmaya devam ediyor. Siz de işletmeniz için başarılı bir ERP uygulaması yapılmasını istiyorsanız, aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.