Her Girişimcinin Kendini Geliştirmesi Gereken 6 Özellik
Son zamanlarda giderek daha gözde bir hale gelen girişimcilik, özellikle parlak fikirleri olan gençler arasında önem kazanmaya devam ediyor. Genç girişimciler kendi işlerini kurmak ve yönetip, büyütmek istiyor. Fakat iyi bir fikir bulmak, iyi bir girişimci olmaya yetmiyor. İyi bir girişimci olabilmek için sahip olunması gereken bir takım özellikler bulunuyor. Bu özelliklerden bazıları hali hazırda kişide var olsa da, bazılarını sonradan kazanmak gerekiyor. Öte yandan genç girişimcilerin daha yolun başında bile olsa yönetim, planlama ve strateji gibi alanlarda kendisini geliştirmiş olması önem taşıyor. Tüm bunların yanında, iyi bir genç girişimci olmak için hangi özelliklere sahip olunması gerekiyor, hep birlikte inceleyelim!
İçindekiler
1.Merak ve Araştırmacılık
Herkesin bildiği üzere meraklılık, edinilebilecek her bilginin ve yeteneğin başlangıcıdır. Eğer konu girişimcilik ise, meraklılık sayesinde kazanılabilecek bir çok yetenek vardır. Bir girişimcinin “Benim bu konuya ilgim yok, araştırmak istemiyorum” demeye hiçbir zaman hakkı yoktur. Her konu bir şekilde girişimcinin dikkatini çekiyor olmalı ve o konuyu araştırabiliyor olmalıdır. İster girişim fikriyle ilgili olsun, ister olmasın, her yeni bilgi bir genç girişimci için yeni bir fırsattır.
2.Özgüven ve Cesaret
Cesaret ve özgüven, her genç girişimcide mutlaka bulunması gereken özelliklerdir. Cesareti olmayan birisi için yeni bir iş fikrine ilk adımları atmak oldukça zorlayıcı olur. Bir işte başarılı olabilmek için riskler alınması gereken zamanlar olacaktır. Bu riskleri almak ve yeni atılımlarda bulunmak için de özgüven gerekmektedir.
3.İkna Kabiliyeti
Bazı insanlarda doğuştan bir ikna kabiliyeti vardır. Bazı insanlar ise zamanla bu yeteneği kazanabilirler. Her ne olursa olsun bir genç girişimcinin güçlü bir ikna kabiliyeti olmalıdır. Fikir aşamasından, ürün satış aşamasına kadar her dönemde birilerini ikna etmek gerekecektir.
4.Bütçe Yönetimi
Hangi sektörde faaliyet gösteriliyor olunursa olunsun, bütçe yönetim becerisi her genç girişimci için elzemdir. Parayı doğru yönetemeyen bir genç girişimci için işler çoğu zaman yolunda gitmeyecektir. Ödenecek vergiler, gelirler, giderler, maaşlar derken bir genç girişimci kendisini işin içinden çıkılmaz bir durumda bulabilir. Böyle durumlarda bütçeyi doğru kontrol edebilmek, hayat kurtarıcı olacaktır.
5.Geçmiş Hatalardan Ders Almak
Kültürümüzde “Hatasız kul olmaz” diye bir söz vardır. Her insan zaman zaman hatalar yapar. Önemli olan bu hatalardan dersler çıkarmak ve yeniden yapmamak için önlemler almaktır. Çünkü bir hatadan ders çıkarılabildiği sürece, o hatalardan yeni şeyler öğrenmek de mümkündür. Ders çıkarılabilen her hata, yeni bir tecrübedir. Bu yüzden bir genç girişimci hata yaptığında, nerede ne hata yaptığını iyi analiz edebilmelidir. Aksi halde hatalarını tekrar eder ve günün sonunda girişimini zarara uğratır.
6.Gelişmeye Açık Olmak
Bir genç girişimci her zaman kendisini geliştirmeye açık olmalıdır. Girişimci olma hayalindeki gençlerin bir çoğunda işi kurmak ve rahata ermek gibi düşünceler bulunur. Ancak yeni iş fikirlerinin ve gelişen teknolojilerin hiçbir zaman sonu gelmez. Bu yüzden genç girişimciler gerek dijital eğitimlere, gerek workshoplara ve gerekse yeni sertifikalara açık olmalıdır.
Parlak fikirlere sahip bir genç girişimciyseniz, yukarıda yer alan özelliklere mutlaka sahip olmalısınız.