insan kaynakları yönetiminde ERP'nin rolü

İnsan Kaynakları Yönetiminde ERP’nin Rolü

Editör ERP

İnsan kaynakları yönetimi, bir işletmenin bel kemiği sayılabilecek departmanlarından biridir. Söz konusu işletmede hizmet verecek olan tüm personellerin seçiminde etkin bir görev alır. Yanlış personel seçimi, işletmeler için son derece önemli bir konudur. Bu nedenle de insan kaynaklarının varlığı ve çalışma kapasitesi düşünülenden çok daha büyük bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda geliştirilen ERP gibi birçok yazılım ile insan kaynakları alanında birbirinden farklı yenilikler söz konusudur. İnsan kaynakları yönetiminde ERP yazılımı kullanmak, bu departmanı etkin bir şekilde yönetebilme ve takip edebilme imkanı sunar.

İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?

İnsan kaynakları kavramı, bir şirketin çalışanlarına ait tüm işlemlere ait verilerin toplanması, yönetilmesi ve saklanmasını ifade eder. Günümüzde artık tüm bu işlemler dijital çözümler ile gerçekleştiriliyor. ERP programı, bu doğrultuda 10 yılı aşkın bir süredir aktif olarak kullanılan çözümlerden biridir. Enterprise Resource Planning olarak bilinen bu yazılım, “Kurumsal Kaynak Planlaması” anlamını taşır. Kapsamlı bir entegrasyona sahip olan bu yazılım, işletmelerdeki muhasebe, finans, üretim, satın alma, stok takibi ve İK gibi birçok işlemin gerçekleşmesini sağlar. Bu nedenle günümüzde insan kaynakları yönetiminde ERP kullanımı giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.

İnsan Kaynakları Yönetiminde ERP Nasıl Kullanılır?

Günümüzde İK yönetiminde birbirinden farklı işlem yapılırken bu işlemlerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi çok daha önemli bir hale gelmiştir. Her bir işlem için farklı bir personelin hizmet vermesi, işletmeler için hem kontrol zorluğuna hem de ciddi bir maddi yüke sebep olabilir. İnsan kaynakları yönetiminde ERP programı kullanımı bu noktada oldukça dikkat çekicidir. İnsan kaynakları yönetimi modülü ile işletmeler işe alım süreçlerinin dijitalleştirilmesini, bordro ve özlük işlemlerinin kolaylaştırılmasını, personellerin performans ve eğitim yönetimini ve veri analitiği ile karar alma süreçlerinin hızlanmasını sağlar. Tüm bunların yanı sıra insan kaynakları yönetiminde ERP kullanımı sayesinde yöneticiler doğru karar verebilecekleri analizlere de ulaşabilme imkanına sahip olur.

İşe Alım Süreçlerinin Dijitalleştirilmesi

ERP yazılımları ile işletmeler bir personelin işe alımı ile ilgili tüm süreçleri eksiksiz bir şekilde gerçekleştirebilir. Açılan boş pozisyon için verilen iş ilanına gelen tüm aday başvurularını bir havuz içerisinde toplayan modül, aynı zamanda başvuru takip sistemlerini etkin bir şekilde entegre eder. Doğru personel bulunması konusundaki tüm karmaşayı ortadan kaldıran insan kaynakları modülü sayesinde doğru kişinin bulunmasındaki tüm süreç olabildiğince hızlanır. İnsan kaynakları yönetiminde ERP kullanımı ile elde edilen tüm verilere ait raporlar ve analizler de dijital ortamda hazırlanabilir.

Bordro ve Özlük İşlemlerinin Kolaylaştırılması

Personel bordro programı olan ERP, mevzuata uygun bir şekilde personellerin bordrolarının hazırlanmasını sağlar. İK yönetiminin en önemli adımlarından biri olan personel özlük bilgilerinin sistematik bir şekilde hazırlanması ve güvenli bir şekilde depolanması, ERP uygulamaları ile oldukça kolay bir şekilde yapılabilir. Bu süreçte meydana gelebilecek en ufak bir hata, tüm sürecin aksamasına yol açabildiği gibi işletmelere maddi kayıplara da sebep olabilir. Bir ERP uzmanı tarafından kullanılan bu yazılımlar, bu hataların önüne geçebilmeyi sağlar. DİA Yazılım tarafından geliştirilen personel bordro yazılımı, bulut tabanlı olması sebebiyle kullanıcılara internete bağlandıkları her türlü mobil cihazdan işlem yapabilme imkânı sunar. Kısacası DİA Yazılım insan kaynakları yönetimi programı ile personel hareketleri her an en güvenli ve en kolay şekilde yönetilebiliyor.

Performans ve Eğitim Yönetimi

Doğru ve etkin bir personelin bulunması, bir işletme için son derece önemli olsa da sürdürülebilir başarı yalnızca bununla sınırlı değildir. Alınan personelin eğitimi ve performans takibinin yapılması gerekir. Çalışanlar için farklı eğitim programları hazırlanarak sisteme kaydedilebilir. Bu eğitimler ve personelin çalışmaları sonucunda yapılan performans değerlendirmeleri etkin bir şekilde yapılabilir. İnsan kaynakları yönetiminde ERP kullanımı ile elde edilen performans değerlendirmeleri sisteme kaydedilerek yapılması gereken işlemler için çeşitli analizler elde edilebilir.

Veri Analitiği ile Karar Alma Süreçlerinin Hızlanması

İnsan kaynakları uygulamaları arasında aktif bir şekilde kullanılan ERP, bu departmanın tüm işlemlerini kolaylaştırırken aynı zamanda yöneticilerin veriler hakkında alabileceği analizlere de çeşitlilik kazandırır. İnsan kaynakları yönetiminde ERP programı içerisinde yer alan birbirinden farklı analiz çeşitleri, her bir personel için ayrıntılı bilgi alma olanağını sunar. Binlerce bilgiyi güvenli bir şekilde sisteminde depolayan ERP çözümleri, bu verilerin analiz edilerek yöneticilere doğru ve bir o kadar da hızlı karar alabilmesinin önünü açar.

İK Yönetiminde ERP’nin Sağladığı Avantajlar

Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesine rağmen birçok işletme tarafından bu yazılımlara hala büyük bir endişe ile yaklaşılmaktadır. Özellikle çok sayıda personeli bulunan işletmeler için insan kaynakları fonksiyonları olabildiğince karmaşık ve hataya açık bir alandır. ERP ve SAP gibi önemli yazılımların giderek yaygınlaşması sonrasında bu yazılımlara olan ilgi de bir o kadar artmaya başlamaktadır. Bu doğrultuda insan kaynakları yönetiminde ERP’nin avantajları, işletmelerin bu teknolojik çözümü kullanabilmesi için son derece merak konusudur. Kullanımının işletmelere sağladığı faydalar aşağıdaki gibidir:

  • Çalışanlara ait tüm veriler tek bir havuzda toplanır. Bu sayede bu yazılıma erişimi olan tüm yetkililer çalışanlara ait kişisel bilgiler, performans ölçümleri ve çalışma bilgileri gibi her türlü veriye ulaşabilme imkanına sahip olabilir.
  • Tüm verilere tek bir yerden ulaşabilme özelliği, mevzuata uygunluk durumunu sorgulayabilme ve verilerin doğruluğunu teyit edebilme imkânı sunar.
  • İnsan kaynakları yönetiminde ERP kullanımı sayesinde aranan personel oldukça hızlı bir şekilde bulunabilir. Ayrıca iş ilanına yapılan tüm başvurular belirli bir havuzda biriktiği için sonraki dönemlerde oluşabilecek ihtiyaçlar için de bu başvuru havuzu kullanılabilir.
  • Personelin çalışma saati, izin günleri, vardiyaları, maaş bilgileri ve bu gibi tüm bilgileri de personele ait tek bir ekrandan görüntülenebilir.
  • İnsan kaynakları yönetimi kapsamı son derece geniş olduğu için bu departmandaki her bir gereklilik için ekstra bir personel alınması oldukça maliyetlidir. Tüm bu işlemlerin gerekli yazılımlar ile etkin bir şekilde yapılabilmesi sayesinde işletmelerin bu alanda yaptığı harcamalarda maksimum tasarruf etmesini sağlar.

DİA Yazılım tarafından geliştirilen kurumsal kaynak planlama programı sayesinde işletmeler, personel yönetimini doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. DİA Yazılım tarafından geliştirilmiş olan ERP öğrenme açısından büyük bir kolaylık sağlarken, tüm işlemlerin mevzuata uygun bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. DİA Yazılım, kullanıcıların herhangi bir sorun yaşaması durumunda 7/24 canlı destek hizmeti sunarak işlemlerinde herhangi bir kesinti yaşanmasının da önüne geçmektedir.

Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/asgari-ucret-nedir-nasil-belirlenir/ linkinden ulaşabilirsiniz.