İnternetin Geleceği: Metaverse, NFT ve Web3
Metaverse ve NFT’ler dünya üzerindeki çok sayıda ünlü tasarımcının veya Disney, Nike gibi markaların ortak noktası haline geldi. Hepsi teknoloji ve dijital varlıklar alanında gelişen en yeni sektöre güçlü giriş yapma mücadelesi veriyor. Milyarlarca dolarlık bir pazar haline gelen NFT, sanki bir gecede ortaya çıkmış gibi görünüyor. Peki, tüm bunlar ne anlama geliyor? Mateverse’ün geleceğinde bizleri neler bekliyor? Bu soruların yanıtını bulabilmek için tüm bunları kapsayan ve konunun en geniş kavramı olan Web3’ü anlayarak yola çıkmalıyız.
Web3’e Giriş
Web3, World Wide Web’den (diğer adıyla Web 2.0) sonra internetin üçüncü doğal gelişimini temsil etmek için kullanılan bir terimdir. Web3’ün ne anlama geldiğini üzerine çok sayıda tartışma olsa da, aslında oldukça basit bir açıklaması var. Web3, açık, 3 boyutlu ve sürükleyici bir internet olarak tanımlanabilir.
Blok zinciri üzerine inşa edilen ve NFT’ler tarafından desteklenen Web3, şeffaf bir ekosistem içinde hepimizin nasıl interneti kullandığına, başkalarıyla etkileşime girdiğine, çalıştığına ve oyun oynadığına dair yeni bir çağı başlatıyor.
Web3 yalnızca interneti nasıl kullandığımızla değil, aynı zamanda gelecekteki dünyanın nasıl işleyeceği konusunda temel bir teknoloji olacak. Yani diğer insanlarla veya işletmelerle olan ilişkilerimizi ve hayatımızı çevrimiçi olarak nasıl yaşayacağımızı içermektedir. Doğrulanmış NFT kimlikler, bulut depolama sayesinde her yerden erişim ve hatta insanların Metaverse evrenleri içinde mikro ekonomiler kurabilecekleri coin para birimleri…
Web 2.0 ile Web3’ün Farkları
Web 2.0 veya bugüne kadar bildiğimiz adıyla internet, bize web sayfalarını, sosyal medya araçlarını ve oluşturulmuş hesaplar üzerinden iletişimi sundu. Web3 ise üç temel ilkeden oluşuyor. Birincisi verinin merkezililiğidir. Yani Web3 ile veriler, internetin temelini oluşturuyor olacak. İkinci temel ilke ise verilerin gizliliğidir.
“Web 2.0, kullanıcıların verilerini kontrol eden ve verilerden para kazanmanın karşılığı olarak hizmet eden şirketler tarafından domine edilirken Web3, veriler üzerine tam gizlilik kurarak kullanıcıların bireysel katılım isteğine odaklanacak.”
Üçüncüsü ise faaliyetleri, yetkileri insanları ve diğer her şeyi merkezi bir otoriteden uzaklaştırma veya yayma süreci olan bireysel merkeziyetçilik olacak. Bunu biraz açmak gerekir ise, Web3 izinleri ortadan kaldıracak ve hiç kimsenin hizmet engelleme veya reddetme yetkisi olmayacak.
Metaverse’ün Tanımı
Metaverse, kullanıcıların sanal olarak etkileşime girmesini sağlamak için sosyal medya, çevrimiçi oyunlar, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve kripto para birimleri gibi tüm yönleri birleştiren bir dijital gerçekliktir.
Şirketler ise bu yeni ekonomiye hitap edebilmek için hızla yeni iş modelleri inşa ediyorlar. Ancak sanal emlaklar satın almanın ve meta üzerinden para kazanmanın yapılabilecek tek şey olduğuna yönelik son derece yanlış bir algı var.
Facebook, Metaverse’ün geleceğine liderlik edebilmek için şimdiden 10 milyar dolarlık bir kumar oynuyor. Bu yüzden isim değişikliğine bile gittiler. Facebook şirketinin adı bir süredir “Meta” olarak değişmiş durumda.
Yeni ve özgün işler önemli bir hızla ortaya çıkmaya devam ediyor. Axie Infinity isimli bir oyun bunun en önemli örneklerinden. Oyunun özelliği, oynadıkça coin türü bir para kazanabilmeyi mümkün kılması. Böylece oyunu oynarken pasif gelir elde etmek mümkün hale geliyor. Aslında bu oyun Metaverse üzerinden para kazanabilmenin ilk örneklerinden olmasıyla ilgili olarak büyük önem taşıyor. Gelecekte Metaverse evrenleri içerisinde giyilen giysilerden markalarına göre reklam ücretleri elde etmek de mümkün olabilir. Giyilen giysilere para mı ödenecek yoksa giyildiği için reklam ücreti mi alınacak, şimdilik kestirilemiyor.
NFT’nin Geleceği
NFT bir sanat türü mü, yoksa platform mu? Kimileri NFT’yi gelişmekte olan bir sektör olarak görürken, kimileri için de spekülatif bir alan sadece. 2022’de NFT’lerin piyasa değeri toplamda 35 milyar doları geçmiş durumda.
NFT, değiştirilemez token anlamına geliyor. Basitçe tanımlamak gerekirse: Ticareti yapılabilir, blok zincirinde depolanabilir ve her biri benzersiz olan dijital veri birimleridir. Evet, tıpkı bir Mona Lisa resminin sonsuz sayıda kopyalabilmesine rağmen tek bir orijinal Mona Lisa resmi olması gibi. Şu an için genel olarak dijital sanatlar, avatarlar ve koleksiyonlarla ilişkilendiriliyor olsa da, NFT müzikler, NFT oyunlar gibi çok çeşitli kullanımlar mevcut.
Pahalı Maymun NFT’lerinin Ötesinde Bir Dünya
NFT, Web3’te kullanılan temel bir araç olmasına rağmen, Web3’te yer almanın başka yolları da var. Gizlilik ve sınırsız ödemelere izin veren kripto para birimlerini kabul etmekten, her zaman bir tane olarak benzersiz kalacak verileri depolamak için blok zinciriyi kullanmaya kadar geniş bir alan var.
Bugün için gördüğümüz NFT dünyası, şirketlerin ve sanatçıların topluluklarını nasıl ödüllendirdiği veya nasıl para kazanabildiğiyle ilgili. Bir sanatçının kitlesi, aslında o sanatçının başarısına yatırım yaparak dijital resimlerini satın alıyor. Çünkü ileride o resimlerin çok daha fazla değerleneceğini düşünüyor.
Hangi Aşamadayız?
Web3, kitle bağlılığını ve yaratıcılığımızı geliştirmek için bize tamamen farklı yeni bir platform sunuyor. Bu, daha önce asla yapılamayacak bir şeyi yapabilmek için yepyeni bir çağ olarak da tanımlanabilir.
Gün içerisinde dünyanın bambaşka bir yerindeki biriyle tanışabileceğiniz ve NFT oyunlar oynayabileceğiniz basit bir bakış açısından, yepyeni bir borsa türünün doğuşuna kadar geniş bir bakış açısına hizmet ediyor.
Bu makaleyi yazarken ana konumuz Metaverse olsa da, Web3’ten çok fazla bahsettik. Çünkü Metaverse olmasa Web3’ten bahsetmeye başlamış olmazdık. Bizi web 2.0’dan Web3’e geçiren şey aslında Metaverse. Bir başka deyişle Web3 ile beraber kullanıcılar internetin bir numarası haline geliyor ve bunu aslında Metaverse sağlıyor. NFT’ler ise bu yeni internet dünyasının dijital nesneleri olarak kabul ediliyor.
Tüm bu fikir ve düşüncelerin yaygın olarak benimseneceği gelecek aslında çok da uzakta değil. İnternetin geleceği artık kapımızda.
Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP yazılımı olan DİA, Web3’ün temelini oluşturan bulut teknolojisini kullanıyor. Siz de dijital dönüşüme ilk adımı atarken, çağın teknolojisini kaçırmak istemiyorsanız, aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım!