İyi Bir Depo Yönetim Sistemi Nasıl Olmalı?
Depo yönetim sistemi, her firmanın tedarik zincirinin en önemli unsurlarından biridir. Şirketin ürün sevkiyatı için iş akışının sorunsuz şekilde ilerlemesi, doğru sistemin kurulmasından geçer. Ürün satışı gerçekleştiren şirketlerde iyi bir depo yönetim sisteminin kurulamadığı şirketlerde, satış ve pazarlama süreçlerinde de istenen başarı elde edilememektedir. Depo yönetim sistemi konusunda sorun yaşayan şirketlerin iç sistemleri verimli bir şekilde işlememekte, doğru işlemeyen sistemler de daha fazla personel çalıştırılması, birçok işlemin manuel yapılması, dolayısıyla hataların ortaya çıkması, gelir kaybı, müşterilerle problemlerin yaşanarak kurumsal itibarın zedelenmesi gibi birçok soruna neden olabilmektedir.
İyi bir depo yönetim sistemi kurulması, şirketin zaman zaman işlerinin yoğunlaştığı dönemlerde hazırlıklı olunabilmesini de sağlar. Şirketin işlerinin hızlandığı dönemlerde eğer doğru bir stok yönetimi sağlanmış olursa, taleplere hızlıca cevap verilebilir ve şirketin gelirleri artırılabilir.
Buna bağlı olarak firmanızın depo yönetimini iyi bir şekilde organize edebilmek, çeşitli şartlara hazırlıklı olmayı ve düzeni beraberinde getirir. Şirketin kendisine ait alt departmanları ve mağazaları birbirleriyle uyumlu çalışabilir hale gelir. Peki, iyi bir depo yönetim sistemi nasıl kurulur?
İçindekiler
İyi Bir Depo Yönetim Sistemi Nasıl Kurulur?
– Ürün Sayısının Kontrollerini Düzenli Yapın
Deponuzdaki ürün seviyelerini belirli aralıklarla kontrol edin, ürün giriş çıkışlarını takip edin, depo yönetim sistemi üzerinden detayları inceleyin ve gelen siparişleri anında cevaplayabileceğinizden emin olun. Ürün tedarikiyle uğraşan bir şirketseniz, verdiğiniz siparişleri ve bu siparişlerin geliş tarihlerini takip edin. Gelen siparişlerin sayımını yapmayı unutmayın. Şirketin deposuna eksik ya da fazla ürün girişi olmadığından emin olmaya çalışın. Özellikle internet üzerinden satış gerçekleştiren bir firmaysanız, depoya eksik gelen bir ürünü var sanıp satış yapmaya devam edebilirsiniz. Böyle anlarda müşterilere siparişlerini göndermekte güçlük çekebilir ve sıkıntı yaşayabilirsiniz. Aynı şekilde sandığınızdan fazla ürün olması durumunda da, ürünün olmadığını sanıp siparişleri durdurabilir, elinizde fazladan ürün kalmasına sebep olup, normalde elinizde olan ürünü internet sitenizdeki satış bölümünden kaldırarak gelirinizi engellemiş olursunuz.
Böyle durumların engellenebilmesi için, satışların ve depo durumunun anlık olarak takip edilebilmesi gerekmektedir. Eksik ya da fazla ürün bulunması gibi durumlarda uyarılar alabilir, örneğin stokta kalmayan bir ürünü otomatik olarak internet sitesindeki satış bölümünden kaldırabilirsiniz. Öte yandan iyi bir depo yönetim sistemi sayesinde, iade edilen ürünlerin yeniden sisteme girişini sorunsuzca sağlayabilir, depo seviyelerini kolayca optimize ederek, insan kaynaklı hataların önüne geçebilirsiniz.
– Deponun İç Yapısını Organize Edin
İyi bir depo yönetimi adına yapılabileceklerden birisi de, raf düzeninin sağlanmasıdır. Raf düzenini şirketin ihtiyaçlarına göre düzenleyebilir, değişen satış ya da tedarik sistemlerine göre değişiklikler yapabilirsiniz. Ürünleri düzensizce yerleştirmenin ortaya çıkaracağı karmaşıklıktan kaçınabilir ve depo içerisinde bir standart yaratarak, sevkiyat süreçlerinizi hızlandırmış olursunuz.
Bazı şirketler depo içerisinde alfabetik sıralama yaparlar ve bu oldukça işlerine yarar. Aynı şekilde varsa ürün kodlarıyla sıralama yapan şirketler de vardır. Ürünlerin türlerine göre sınıflandırma yapma da, tercih edilebilecek doğru düzenlemelerden birisidir. Her şirketin kendi iş modeline göre oluşturacağı düzenle, sipariş dönemlerinde ortaya çıkabilecek karışıklıkların önüne geçmesi mümkündür.
DİA’nın gelişmiş depo sistemiyle tüm depolarınızın raf sistemlerini istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.
– Stok Kaydı Yapın
Gerçekleştirilen her satıştan sonra ürünlerin kimlere satıldığını, satışların ve teslimatların tarihini ve diğer verileri kayıt altına almayı unutmayın. Bu sayede stokları takip edebilecek, gelecekte yapılacak satışları öngörebilecek ve satış tahminleme yapabilecek, ayrıca hangi ürünlerin hangi dönemde daha fazla satıldığına dair fikir sahibi olabileceksiniz. Bu da satış ve pazarlama stratejilerinizin yeniden dizayn edilebilmesini sağlayacaktır.
Devamlı stok kaydı tutan şirketler, stoklarında sürekli bulundurmaları gereken ürünleri ve özel günlerde hangi ürünlere yoğunlaşılması gerektiğini iyi bilir. Bu sayede özel günlere özel kampanyalar geliştirebilir ve işin sonunda karlılığı büyük oranda artırabilirler.
– Depo Yönetim Sistemi Programlarından Faydalanın
Şirket olarak geniş bir ürün yelpazesine sahipseniz, iyi bir depo yönetim sistemi yazılımına sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Bütün süreçlerin belli başlı çalışanlar tarafından manuel olarak yürütüldüğü şirketlerde, hem gereksiz yere iş yükü hem de insanlara bağlı hataların sayısı artış gösterir. İyi bir depo yönetim sistemi yazılımı sayesinde bütün stok ve satın alma süreçlerini sorunsuz yürütebilir ve profesyonel bir düzen kurabilirsiniz.
DİA Depo Yönetim Sistemi
DİA ile hem depo sistemlerinizi raflarınıza kadar düzenli olarak organize edebilir, hem de muhasebe, üretim gibi diğer sistemlerinizle entegre bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca kolay ara yüzü sayesinde tüm veri girişlerini hızlıca yapabilir, detaylı raporlama sistemi sayesinde satışlarınızı analiz ederek verimliliğinizi sürekli artırabilirsiniz. Gelişmiş mobil sistemiyle mal kabul gibi tüm işlemleri cep telefonu ya da tablet üzerinden de yapabilmeniz, bulunduğunuz her yerden kontrol altında tutmanız mümkün.
DİA Depo Yönetim Sistemi’yle ilgili bilgi almak için hemen formu doldurun, sizi arayalım.
DİA depo yönetim sistemi çözümlerinden faydalanarak, stok yönetimi sürecinizi sorunsuzca yürütebilirsiniz. Stokların ve depoların bütünsel şekilde kontrol altında tutulabilmesini sağlayan DİA Stok ve Depo Yönetimi Sistemi, ister depo, ister depo grupları alanında listelemeler yapılmasını sağlar. DİA Stok Takip Programı temelinde listeleme, takip, yetkilendirme ve sonuç olarak tam kontrol sağlamaktadır.