Kümülatif Vergi Matrahı Nedir?
Kümülatif vergi matrahı, işçilerin brüt gelirlerinden, girdikleri vergi dilimi çerçevesinde sigorta ve işsizlik payı ödemelerinin çıkarılması ve bu çıkarılan miktarın birikerek aydan aya devam etmesi anlamına gelir.
Vergi matrahı, vergilendirilecek gelirin hesaplanmasında temel bir faktördür. Kümülatif ifadesi, belirli bir döneme ait toplam gelirin ve ödenecek verginin birikerek devam etmesi anlamına gelir.
Vergi matrahı üzerinden hesaplanan vergi, vergi oranına göre belirlenir. Genellikle bir vergi dönemi boyunca birikmiş olan gelirleri içerir ve bu, vergilendirme olayının belli bir dönemi kapsaması nedeniyle önemlidir.
Bir işçinin aylık brüt gelirinden sigorta ve işsizlik payları çıkarıldıktan sonra, geriye kalan miktarın her ay toplanarak ilerlemesidir. Birikerek ilerleyen bölüm, kümülatif gelir vergisinin hesaplanmasında dikkate alınan bölümdür.
Kümülatif vergi matrahı nedir şeklinde yapılan yoğun araştırmalar sonucunda kümülatif vergi matrahı yazısı yazarak akıllardaki soru işaretlerini gidermek istedik.
İçindekiler
Kümülatif Ne Demek?
“Kümülatif” kelimesi, birikmiş veya toplamı temsil eden bir terimdir. Matematikte ve muhasebede sıklıkla kullanılır ve genellikle belirli bir süre içinde biriken toplam miktarı ifade eder.
Bu bağlamda, kümülatif, bir başlangıç noktasından itibaren birikimli bir toplamın temsilidir.
Örneğin, kümülatif gelir, belirli bir dönem boyunca birikmiş toplam geliri ifade eder. Benzer şekilde, kümülatif harcamalar, belirli bir süre içinde biriken toplam harcamaları temsil eder.
Bu terim genellikle bir dizi ölçümde veya belirli bir süre zarfında biriken miktarları ifade etmek için kullanılır. “Kümülatif” terimi, bir süreç boyunca biriktirilen değerlerin genel toplamını ifade eder.
Kümülatif Vergi Matrahı Nereden Alınır?
Kümülatif vergi matrahı sorgulama işlemi gerçekleştirmek için kümülatif vergi matrahı nasıl alınır araştırması yapan kişiler, e-devlete giriş yapıp “e-vergi levhası sorgulama” sekmesi üzerinden kümülatif vergi matrahı belgesi elde edebilirler.
Kümülatif gelir vergisi matrahı, kimi zaman yeni bir işe başlayacak olan kişilerden yeni şirketleri tarafından istenebilir. Kümülatif gelir vergisi matrahı belgesi kolay bir şekilde eski iş yerinden alınabilir.
Bunun için eski iş yerinden kümülatif vergi matrahını gösteren çalışma belgesi talebinde bulunmak yeterli olacaktır. İşveren, çalışanlarının kümülatif gelir vergisi matrahını doğru hesaplamak sorumluluğundadır.
Kümülatif Vergi Matrahı Taşınabilir mi?
Çalışanların bu belgeyi taşıyabilmeleri tek bir koşula bağlıdır. O da, işçinin aynı işverene bağlı farklı bir işe geçiş yapmasıdır. Aksi halde çalışan, yılın o zamanına kadar biriken kümüle vergi matrahı taşıma işlemini gerçekleştiremez.
Kümülatif Vergi Matrahı Hesaplama
Peki, kümülatif vergi matrahı nasıl hesaplanır? Kümülatif gelir vergisi matrahı hesaplama işlemi özünde oldukça basittir. Bir mali yıl içerisinde elde edilen tüm gelirleri ve giderleri dikkate almak gerekir. Aşağıda, kümülatif vergi matrahı yazısı örneği olarak bir hesap yaparak, adım adım açıklamaya çalışalım:
Kümülatif vergi matrahı hesaplama işleminde oldukça basit bir formül kullanılır. Gelin birlikte aylık geliri 25.000 TL olan bir işçi için hesap yapalım:
1. Sigorta primi işçi payı = 25.000 x %14 = 3.500 TL
2. İşsizlik sigortası işçi payı = 25.000 x %1 = 250 TL
3. Gelir vergisi matrahı formülü uygulanır. Brüt ücret yani 25.000 TL – sigorta primi işçi payı yani 3.500 TL – işsizlik sigortası payı yani 250 TL = Gelir vergisi matrahı yani 21.250 TL
İşçinin Ocak ayı brüt maaşı üzerinden bu hesaplama yapılabilir. Sonraki aylarda da geliri üzerinden girmiş olduğu vergi dilimi çerçevesinde sonuçlar eklenerek yani birikerek devam edilir. Bu belge sadece yıllık olarak düşünülmemelidir. Aydan aya birikerek ilerleyen anlamında kullanıldığı için örneğin 3 aylık hali de kullanılabilir.
2024 Kümülatif Vergi Matrahı Oranları
İşçilerin bir yıllık mesai süreci içerisinde gelir vergisi olarak ödemeleri gereken ve işveren tarafından ödenmekte olan kümülatif vergi matrahı oranları genel olarak sabit kalırken, toplam gelir gruplarında her yıl değişiklikler olmaktadır.
Örneğin 2020 yılında 22.000 TL’ye kadar %15 gibi bir oran varken, 2021 yılında 24.000 TL’ye %15 oran belirlenmiştir. 2023 yılında ise en düşük gelir grubu 70.000 TL’ye kadar %15 olmuştur. Gelir gruplarına göre alınan vergi oranları sırasıyla %15, %20, %27, %35, %40 olarak belirlenmiştir.
Türkiye’nin en gelişmiş bulut muhasebe sistemi DİA ile, şirketinizin muhasebeye dair tüm süreçlerini yönetmek çok kolay. DİA hakkında daha fazla bilgi almak ve değişime ilk adımı atmak için aşağıda yer alan formu doldurun, ekiplerimiz sizinle en kısa sürede iletişime geçsin.
Bir önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/vergi-takozu-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.