Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?
İnternet teknolojilerinin gelişimi ve Covid-19 pandemisinin başlamasıyla beraber e-ticaret sitelerinin hayatımızdaki yeri bir hayli artmış durumda. Online satışın hem tüketiciler hem de satıcılar için sağladığı kolaylık, beraberinde bir takım zorunlulukları da getiriyor. Bu zorunluluklardan birisi de mesafeli satış sözleşmesi.
Mesafeli satış sözleşmesiyle, hem satıcının hem de alıcının hakları korunuyor ve online satışa bağlı doğabilecek problemlerin önüne geçiliyor. Sözleşme içerisinde ürün, hizmet, satış süreci ve teslimat gibi bazı bilgiler yer alıyor. İnternetten ürün veya hizmet alan herkes en az bir kez de olsa “okudum ve onayladım” seçeneğini tıklamıştır. İşte bu seçenek, mesafeli satış sözleşmesi ile ilgilidir.
İçindekiler
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Mesafeli satış sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler yönetmelikte belirtilmiş durumdadır. Genel olarak mesafeli satış sözleşmesinin hazırlanması sırasıyla aşağıda yer almaktadır:
- Tarafların adres ve fatura bilgileri
- Satıcı tarafın yükümlülükleri
- Alıcı tarafın yükümlülükleri
- Mücbir sebep: Mücbir sebep maddesi, sel ya da deprem gibi çeşitli doğal afetlere bağlı olarak taraflardan birisinin yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde, o tarafı korumaya yöneliktir. Böylece doğal afet zamanlarında taraflara mesafeli satış sözleşmesi cezası uygulanamaz.
- Sipariş verme: Bu maddede satıcının ve alıcının sipariş süreciyle ilgili yükümlülükleri belirtilir. Siparişin ne gibi durumlarda iptal edilebileceği ve ödemeden sonraki süreç gibi bilgilere yer verilir. Bu maddenin en büyük özelliği, ödeme sürecindeki problemlerden alıcının sorumlu tutulması, ödeme sonrası süreçte de mücbir sebep hariç satıcının sorumlu tutulması hakkında kesin ifadelerin yer almasıdır.
- Konu belirleme: Satıcı ve alıcı tarafın yükümlülüklerini ve yapılan alışverişe dair haklarını belirten bölümdür. Genellikle alıcı tarafın gerekli bilgilendirmeleri aldığına yönelik onay verdiği kısım bu bölümde bulunur.
- Ödeme: Satılan ürün veya hizmetin fiyatı, satılan adet sayısı, ödeme yöntemi, faturanın kesileceği kişinin veya kurumun bilgileri, kargo türü ve kargo bedeli gibi bilgiler bu bölümde yer alır.
- Teslimat: Her iki tarafın da teslimat sürecindeki yükümlülüklerine dair tüm bilgiler burada belirtilir.
- İade ve cayma: Ürün veya hizmetin nasıl iade edileceğine dair şartlar bu bölümde yer alır. Mesafeli satış sözleşmesi cayma hakkı hakkındaki bütün bilgiler de burada yer alır.
- Garanti: Ürün veya hizmetin kullanma talimatlarına uygun şekilde kullanıldığı durumda 2 yıl garanti süresi bulunur. Bu tarz garanti bilgileri mesafeli satış sözleşmesinde yer almalıdır.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Kullanılamayan Alanlar
Mesafeli satış sözleşmesi satıcı ve alıcı tarafların yüz yüze gelmedikleri uzaktan satış yöntemleri için geçerlidir. Çok sayıda e-ticaret platformunun mesafeli satış sözleşmesini kullanması zorunlu olsa da, bu sözleşmeye gerek olmayan bazı sektörler elbette bulunmaktadır. Bankacılık, sigortacılık gibi sektörler ilk olarak akla gelen örneklerdir. Öte yandan para karşılığı ürünü hemen sunan otomatlar, taşınmaz satışları, kiralamaları telekomünikasyon şirketleri için de mesafeli satış sözleşmesi zorunluluğu yoktur. Genel olarak mesafeli satış sözleşmesi kullanılmasına gerek duyulmayan satış faaliyetleri şunlardır:
- Otomat cihazları ile yapılan satışlar
- Bankacılık gibi finansal hizmet türleri
- Telekomünikasyon firmalarının halka açık telefon kullanımları
- Taşınmaz mal satışları ve kiralamaları
- Piyango, çekiliş, şans oyunları ve bahis gibi hizmetler
- Paket turlar
- Ev kiralama
- Yiyecek, içecek gibi ürünlerin alıcının yerine götürülmesi
- Devre mülk tarzı tatillerin satışları veya değişimi
- Yolcu taşımaya yönelik hizmetler
- Montaj, onarım, bakım gibi hizmetler
- Huzurevi, bakımevi, çocuk kreşleri gibi hizmetler
Mesafeli satış sözleşmesi yapılabilmesi için en temel kural, alıcı tarafın tüketici olmasıdır. Eğer alıcı taraf ticari bir amaçla ürün alımı yapıyorsa, zaten mesafeli satış sözleşmesi uygulamak mümkün değildir.
Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP yazılımı DİA hakkında daha fazla bilgi almak ve şirketiniz için en uygun ürünlerini seçmek için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım.