Meslek Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?
2012 yılından itibaren hayatımızda var olmaya başlayan meslek kodları nedir? Özellikle işverenler için büyük önem arz eden meslek kodları, her işçi için özel olarak oluşturulur. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışan her birey için meslek kodu belirlemektedir. Şirketler veya işverenler ise bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdürler. Peki bu meslek kodları ne işe yarıyor?
İçindekiler
Meslek Kodu Nedir?
SGK’nın tüm meslek grupları için farklı olarak belirlediği meslek kodları, 2012 yılından itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu uygulama kanunlara girdiğinden beri her işveren, işçisini işe alırken gerekli bilgilere meslek kodunu da ekleyerek SGK’ya bildirmekle yükümlü hale gelmiştir. İşçi alımlarında meslek kodu uygulamasının zorunlu tutulmasının asıl amacı, kayıt dışı olarak personel bulundurmanın önüne geçmektir. Hem çalışanın haklarını korumak hem de şirketin yasalara uygunluğunu kontrol etmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanları güvence altına almıştır.
Örnek olarak; acil tıp uzmanının meslek kodu 2212.10, aikido antrenörünün 3422.48, bekçinin meslek kodu ise 5414.13’tür. Bu gibi birçok mesleğe ait farklı meslek kodları bulunmaktadır.
Meslek Kodu Ne İşe Yarar?
Meslek kodu uygulamasının hedeflerinden biri, yüksek maaşı hak eden meslek sahibi bireylerin, SGK kurumuna asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek ve çalışanların hak ettiği ücreti alabilmelerini sağlamaktır.
Meslek Kodu Bildirilmez Veya Yanlış Bildirilirse Sonucu Ne Olur?
Tüm şirketler çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK’ya bildirilmek zorundadırlar. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yasaya göre, işverenler çalışanlarının meslek kodlarını bildirmedikleri veya yanlış bildirdikleri takdirde idari para cezası ile cezalandırılırlar. Bu para cezası asgari ücretin %10’u şeklinde belirlenmiştir.
Bu zorunluluk ile birlikte tüm çalışanların hak ettikleri ücreti almaları sağlanacaktır.
Tüm meslek kodlarına ulaşmak için tıklayınız.