Nakit Akışı Nedir? Nakit Akış Tablosu Nasıl Hazırlanır?
Nakit akışı, şirketlerin kasalarına aydan aya düzenli olarak giren ve aynı şekilde düzenli olarak çıkan paraya verilen isimdir. Şirketlerde ekonomik hareketlerin düzeni ve kontrolü oldukça önemlidir. Şirketlerin kendi nakit akışlarını yakından takip edebilmeleri için, bir döneme ait nakit akış tablosu oluşturmaları ve bunu incelemeleri gerekmektedir. Nakit akışı tablosu sayesinde, şirkete giriş ve çıkış yapan parayı kategorilere ayırmak, tablolarla gösterebilmek ve çizelgeler oluşturmak mümkündür.
İçindekiler
Nakit Akışı Nedir?
Peki, nakit akışı nedir? Firma kasasındaki aylık para girişi ve çıkışına nakit akışı denir. Ancak burada sadece para giriş ve çıkışlarına bakılmamalıdır. Her iki akışa birden bakılması ve ortak bir sonuç çıkarılması doğru olandır. Şirket kasasına giren paraya pozitif nakit akışı, çıkan paraya da negatif nakit akışı adı verilmektedir. Firmaların dönem sonunda elde ettiği kar, bu veriler üzerinden belirlenir. Fakat, nakit akışı kavramıyla, karlılık kavramları birbirleriyle karıştırılmamalıdır. Bazı zamanlarda kar etmek, nakit kazanmak anlamına gelmez. Çünkü şirketin kar oranlarının yüksek olduğu dönemlerde, nakit akışının yüksek olmadığı durumlar oluşabilir. Şirketler için oldukça zorlayıcı olan durumlardan birisi de budur. Genel olarak şirketlerin nakit akışını takip edebilmeleri için gerekli olan, nakit akışı tablosu oluşturmaktır. Bu tablo incelendiğinde, şirketin var olan nakiti ile karlılığı eşit seviyelerde olmalıdır.
Nakit Akışının Önemi
Bir şirketin doğası gereği ilk amacı para kazanmak, yani kar etmektir. Bu yüzden nakit, her şirket için en önemli konuların başında yer alır. Özellikle yeni kurulan şirketlerin, gelişebilmeleri, operasyonlarını tamamlayabilmeleri ve yeni fikirleri hayata geçirebilmeleri için nakit paraya ihtiyaçları vardır. Özellikle küçük işletmelerde, nakit akışı yönetimi doğru yapılamadığı için, çeşitli problemler oluşmaktadır.
Öte yandan nakit akış tablosu olan ve nakit akışını yakından takip eden şirketler, bu takibi ve tabloyu düzgün yapamadığı için, benzer problemlerle karşı karşıya kalabilmektedir. Nakit akışı ne kadar doğru yönetiliyor olursa olsun, takibinin doğru yapılmaması halinde ciddi problemler ortaya çıkar. Bu yüzden nakit akışını doğru izleyen şirketler, yeni fırsatlara karşı daha hızlı aksiyon alabilecekleri için, rakip firmalara göre daha avantajlı hale gelirler.
Nakit Akış Yönetimi
Nakit akışının doğru yönetilebilmesi için yapılması gerekenler aşağıdakilerden oluşmaktadır:
- Şirketin ekonomik durumunu sık sık kontrol etmek
- Şirketin her zaman belli bir nakit rezervinin olmasını sağlamak
- Dönem sonlarını ve tahsilat zamanlarını iyi takip etmek
- Şirketin muhasebe işlerini bir profesyonele bırakması
- Şirket harcamalarının ve giderlerinin düzenli kontrolü, gerekirse tasarruf yapılması
Nakit Akış Tablosu Nedir?
Nakit akış tablosu, şirketin bir dönem boyunca kasasına giren ve çıkan parayı gösteren tabloya verilen isimdir. Şirketin ödeme ve tahsilat tarihleriyle beraber, çok sayıda bilgi bu tabloda yer almaktadır. Bir nakit akış tablosuna sahip olan şirketler, rakiplerinden bir adım öne geçmiş demektir. Çünkü nakit akışı tablosu sayesinde şirket, verileri doğru okuyarak doğru stratejiler uygulayarak geleceğe yönelik fikir yürütebilir ve çok daha az riske girerek fırsatları doğru değerlendirebilir. Böylece rakiplerinden daha hızlı kararlar alarak çevikliğini artırabilir.
Nakit Akış Tablosu Hazırlama
Peki, nakit akış tablosu nasıl hazırlanır? Nakit akış tablosu hazırlamak için ilk olarak karşılaştırmalı bilançoya ve son hesap dönemi tablosuna ihtiyaç duyulur. Öte yandan tabloyu oluştururken, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği dahilinde kabul edilenlere uygunluk da kontrol edilmelidir. Tüm bunlar dışında, bir nakit akış tablosunda olması gerekenler şunlardır:
- Dönem başlangıcı nakit seviyesi
- Dönem içi nakit girişleri
- Dönem içi nakit çıkışları
- Dönem sonu mevcut nakit rezervi
- Geçmiş dönemlerle karşılaştırmalı nakit artış ya da azalış bilgileri
DİA Finans Yönetimi ile verilerinize göre nakit akış tablosu ve doğru kararlar almanızı sağlayacak daha birçok raporu hızla alabilir, şirketinize doğru hamleler yaptıracak stratejiler belirleyebilirsiniz.
DİA Nakit Akış Tablosu Örneği:
Yukarıda yer alan bilgilerin ayrıntılı bir şekilde girildiği tablolar, şirketler için yeterli seviyede bir nakit akış tablosu oluşturur. Böylece şirketler büyümelerini ve gelişmelerini kontrollü bir şekilde gerçekleştirebilirler.