Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) – IoT
Nesnelerin İnterneti kavramı son yıllarda özellikle dijitalleşmenin hızlanmasıyla büyük bir ivme kazanarak ortaya çıkan yeni bir kavram. Türkçeye “şeylerin interneti” olarak da çevrilen bu kavrama gelin daha yakından bakalım.
İçindekiler
Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) Nedir?
Tek Kelime ile “Kolay”
Her şeyin birbirine kolayca bağlanabildiği bir dünya hayal edelim. Bütün nesneler arasında kolaylıkla bağlantı kurabileceğimizi, tek bir hareketle her şeyin kontrol altına alabileceğimizi düşünelim. İnsanlar, evlerinde kullandıkları elektrikli bir eşyayı prizde unutup unutmadıkları endişesine her zaman sahip olmuştur. Hatta bu yüzden dışardan eve dönüp eşyaları yeniden kontrol etmeleri gerekmiştir. İşte “Nesnelerin İnterneti” yani “IoT” ile akıllı ev kavramı doğmuş ve bu endişe ortadan kalkmıştır. Nesnelerin İnterneti IoT sayesinde akıllı telefonunuz ile evinizde bulunan tüm eşya ve nesneleri kontrol edebilirsiniz. Açık unuttuğunuz fırını nesneler arası internet ağı ile kolaylıkla cep telefonunuzdan kapatabilirsiniz. İşte bu iki nesne arasında sağlanan iletişim için Nesnelerin İnterneti – IoT kavramı kullanılmıştır.
Nesnelerin İnterneti Örnekleri
Evinizde bulunan neredeyse tüm elektronik cihazları akıllı hâle getirebilirsiniz. Akıllı telefonunuza, cihazları entegre ederek örneğin fırındaki yemeğinizi pişirebilir veya aydınlatma, kapı kilidi, güvenlik ekipmanları gibi pek çok şeyi otomatik olarak açıp kapatabilirsiniz.
Bu cihazlara ek olarak akıllı telefona (smartphone) bağlanarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalışan cihazlar da mevcut. Diş fırçalamayı adeta oyun hâline getirmek ve diş fırçalama alışkanlıklarıyla ilgili datayı telefonunuza kaydetmek bu cihazın temel görevi. Evcil hayvanınız için de kullanabileceğiniz IoT uygulamaları var. Tatildeyken evcil hayvanınız evde kaldığında akıllı bir besleme uygulaması ile ona en günün farklı saatlerinde farklı mamalar verebilir ve mama miktarını ayarlayabilirsiniz. Mama stoğunuz tükendiğinde de otomatik olarak sipariş verebilir. Buna ek olarak telefonla kontrol ederek evcil hayvanınızın mamasını yiyip yemediğini rahatlıkla takip edebilirsiniz. Ve elbette şehirler de akıllı hâle geliyor. Bu konuda geliştirilen bir cihaz, daha etkili çöp toplamaya imkân sağlıyor. Çöp konteynerlerindeki sensörler sayesinde tespit edilen doluluk seviyesi, M2M teknolojisi ile bulut sistemine ulaştırılıyor. Bu verilerle yapılan optimizasyon ile çöp toplama maliyetlerinde %55’e varan bir azalma sağlanıyor.
Nesnelerin İnterneti kavramı duyulduğu zaman bunu sadece cihazların internete bağlanması olarak anlamak doğru olmaz. RFID benzeri algılayıcıların ve tanımlayıcıların bazı cihazlar aracılığıyla veri üretmeleri de bu kavramın içerisine dahildir. Nesneler, algılayıcılar ve elektronik devreler ile entegre edildiğinde insanlarla iletişime geçerek durum bilgilerini güncelleyebilecek beceriler kazandırır. Mobil ağların yaygınlaşması ve internetin gelişimiyle birlikte bu nesnelerin kişiler ile iletişim kurmaları daha kolaylaştı ve insanlar da onları her yerden, her zaman gözlemleme ve kontrol etme imkanına sahip oldu.
Buna ek olarak IPv6 protokolüne geçiş, IP çakışmalarını önlemek hususunda kritik bir engeli ortadan kaldırarak önemli bir gelişme sağladı.
Şirketlerde Nesnelerin İnterneti – IoT Kullanımı
Türkiye’deki işletmelerin %85’inin nesnelerin interneti (IoT) uygulamalarını kullandığı biliniyor. Tüm sektörlerde IoT uygulamalarının kullanımı son yıllarda çok artış gösterdi. Nesnelerin interneti uygulamalarını en yoğun kullanan sektörler arasında turizm, sağlık ve finans sektörleri bulunuyor. Diğer taraftan olası siber güvenlik tehlikelerine ve maruz kalınan veri kaybına rağmen bu tür uygulamaların kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) büyümesi için IoT altyapısına ve başka dijital gelişmelere ayak uydurması adeta bir zorunluluk haline geldi. Nesnelerin İnterneti işletmelerin önünü açan çok güçlü ve ergonomik bir teknoloji ağı.
Büyük Veri ve Nesnelerin İnterneti
IoT cihazları, veriler olmadan işlev ve yeteneklerini tam anlamıyla yerine getirmekten yoksunlar.
Nesnelerin interneti ve büyük veri kavramları hayatımıza son dönemde girmiş olsalar da kısa süre içinde entegre oldular. Birbirlerine birçok konuda katkı sağlıyorlar. Nesnelerin İnterneti, alanını ne kadar genişletirse, büyük veri sahip olduğu yetenekleriyle işletmelere daha fazla yanıt verecek. Örneğin, Nesnelerin İnterneti tarafından üretilen veriler büyük seviyede artarken geleneksel klasik veri depolama teknolojisi artık yetersiz ve işlevsiz gelmeye başlıyor. Dolayısıyla devamlı büyüyen iş hacminin altından kalkmak için daha gelişmiş ve reformcu depolama çözümleri talebi oluşmakta ve bu durum bir işletmenin daha büyük veri depolama altyapısına ihtiyaç duymasına neden oluyor. Bunlara paralel olarak, Nesnelerin İnterneti ve büyük veri birleşik uygulamaları, her iki alanda da araştırma kapsamını hızlandırıyor.
IoT sayesinde şirketler iş süreçlerini yeniden değerlendirerek daha fazla verim elde edebilecekleri stratejilere yönelebiliyorlar. Verimi en fazla artıran kullanım alanlarından biri üretimde hataları önceden tespit edebiliyor olmak. Dolayısıyla hem günlük hayatımızdaki uygulamalarında hem de iş süreçlerinde IoT, birçok kullanım ve fırsat sunuyor. Önümüzdeki yıllarda bu alanda ne tür gelişmeler olacağını hep birlikte göreceğiz.