Ön Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Ön Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Editör Muhasebe

Günümüz koşullarında ön muhasebe elemanı, bir işletmenin gelecek planlamasındaki en önemli temel taşlarından biridir. İşletmenin bünyesinde bulunan ön muhasebe elemanı, yapılan her türlü alım ve satıma ait faturalandırmalardan sorumludur. Ayrıca evrakların düzenli bir şekilde kayıt altına alınmasını sağlar. Makbuz ve e-irsaliye, e-fatura ve e-defter gibi belgelerin hazırlanması ve muhatabına iletilmesi de bu görev kapsamındadır. Bunun yanı sıra, cari yönetimi ve personel ödemeleri gibi geniş bir hizmet alanını da yönetir. İyi bir muhasebeci olabilmek için bu mesleği yapan kişilerin kendilerini sürekli geliştirmeleri ve değişen mevzuata uygun olarak işlemlerini büyük bir titizlikle yapmaları gerekmektedir.

Ön muhasebe elemanı görev tanım örneği en yalın ifade ile genel muhasebe departmanına destek olan, şirketin mali süreçlerini kolaylaştıran ve finansal işlemleri kayıt altına alan bölüm olarak açıklanabilmektedir. Bu tanımın detayında çok sayıda iş kolu olmak ile her bir iş kolu birbirinden farklı görevleri de beraberinde getirmektedir.

Ön Muhasebe Elemanında Bulunması Gereken Nitelikler

Muhasebecinin günlük yaptığı işler, işletmenin büyüklüğüne ve bulunduğu faaliyet alanına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeple de bir ön muhasebecinin çoğu sektördeki işlemlere uygun olması beklenmektedir. Ön muhasebe elemanı olmak isteyen kişilerin ilk olarak sayılarla arasının iyi olması, matematik işlemlerinde pratik olması, disiplinli ve düzenli olması gerekmektedir. Lise ya da üniversitede bu alanlarda eğitim görmüş olması özellikle işe alım sürecinde avantajlı olsa da günümüzde çok sayıda ön muhasebe kursu ya da kaynak aracılığı ile de bu meslek öğrenilebilmektedir.

Ön Muhasebeci Neleri Bilmelidir? 

Bir işletmenin finansal açıdan ilerleyebilmesi ve gelecek planlarının yapılabilmesi için ön muhasebede çalışan personele büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu sebeple de ön muhasebecinin finansal süreçlerin nasıl yürütüleceğini, bu süreçlere ait kayıtları nasıl tutacağını ve finansal açıdan muhasebesel verilerin nasıl işleneceğini iyi bilmesi gerekmektedir. Ön muhasebeci, işlerini yürüttüğü firmanın kullandığı ön muhasebe programlarına hâkim olmalıdır. Ayrıca vergi kanunu, işletmelerin sorumlu olduğu yasaları muhakkak bilmeli ve tüm işlemlerini bu kanun ve yasalara uygun şekilde yürütmelidir.

Ön muhasebe mantığı tamamen sayıların işlenmesi ve yorumlanabilmesi üzerinedir. İyi bir ön muhasebe elemanının mali tabloları oluşturabilmesi veya var olan tabloları doğru bir şekilde yorumlayabilmesi son derece önemlidir. Tüm bunların yanı sıra ön muhasebe verileri ışığında düzenli olarak rapor hazırlayabilmesi de gerekmektedir. Söz konusu bu raporlar, kısa veya uzun vadede bir şirketin gelecek durumlarına ışık tutma niteliğine sahip olmaktadır.

Ön Muhasebe Elemanı Neler Yapar? 

“Muhasebe yardımcı elemanı ne iş yapar?” sorusu, bu mesleğe başlamak isteyen çok sayıda kişi tarafından sıklıkla yöneltilmektedir. Ön muhasebe oldukça geniş bir hizmet alanına sahip olması sebebi ile aslında her şirkette farklı görev tanımlarına sahip olabilmektedir. Fakat bir ön muhasebe elemanından beklenen ortak görevler de bulunmaktadır. Özetle “Ön muhasebe sorumlusu ne iş yapar?” sorusunun en genel yanıtları şu şekildedir;

  • Muhasebe departmanı ile koordineli bir şekilde çalışması gerekmektedir.
  • İşletmeye ait finansal verilerin toplanması, işlenmesi ve raporlanması en önemli görevlerinden biridir.
  • Günlük, haftalık ya da aylık olan faturaları keser, ödemeleri yapar ve kayıt altında tutulmasını sağlar.
  • Cari ve banka hesap işlemlerini gerçekleştirerek kayıt altında tutar.
  • Yasal düzenlemeler ışığında gerekli olan tüm fatura, makbuz, irsaliye, çek ve senet modülü gibi önemli evrakların düzenlenmesini ve depolanmasını sağlar.
  • Şirketin kullandığı ön muhasebe programına gerekli olan tüm verilerin girişlerini doğru ve zamanında gerçekleştirir.

Ön muhasebe söz konusu olduğunda birçok işletme için iyi bir ön muhasebeci bulmak son derece önemli bir konu olmaktadır. Fakat her ne kadar bu eleman çok iyi olsa da kullanılan program da bu noktada önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde çok sayıda ön muhasebe programı olsa da profesyonel anlamda kaliteli ve sorunsuz hizmet sunmayı amaçlayan yazılımlara yönelinmelidir. Bu süreçte DİA Yazılım tarafından geliştirilen online muhasebe programı çok sayıda işletme tarafından tercih edilmektedir. Kolay bir kullanım olanağı tanıyan DİA Yazılım ön muhasebe programı, hemen her işletmeye uygunluk sağlamaktadır. Ön muhasebeci başta olmak üzere şirketteki çoğu departmanın iş yükünü olabildiğince hafifletmektedir.

Ön Muhasebeci Nerelerde Çalışır?

“Ön muhasebe nedir? Nasıl öğrenilir?” sorularının yanı sıra, bu mesleğe adım atmak isteyen kişiler için çalışma alanlarının neresi olacağı da büyük bir merak konusudur. Ön muhasebe, hemen her işletmede olması gereken bir departmandır. Bu sebeple de ön muhasebe elemanı olan kişiler, her sektörde çalışabilme imkanına sahip olabilmektedir. işletmelerin muhasebe departmanlarında hizmet veren ön muhasebe elemanları, tam zamanlı ya da freelance olarak da çalışabilmektedir.

Bir ay ve yıl içerisinde özellikle belirli dönemlerde ön muhasebe ve genel muhasebe yazılımları ile çalışan çalışanların iş yükü olabildiğince artabilmektedir. Özellikle de vergi dönemlerinde artan bu iş yükü, bu personellerin her zamankinden daha dikkatli bir şekilde çalışmalarını gerektirmektedir. Bu doğrultuda, çok sayıda kişi tarafından “ön muhasebeci kaç saat çalışır?” sorusu da merak edilmektedir. Ön muhasebe elemanları, genellikle her işletmenin kendine ait olan çalışma saatleri içerisinde hizmet vermektedir. Ortalama günde 8 saat çalışarak hizmet vermektedirler.

Ön Muhasebeci Olmak için Ne Gerekli? 

Ön muhasebeci olmak için gerekli olan birtakım hususlar bulunmaktadır. Günümüzde birçok işletme, kişilerden ön muhasebe alanında eğitim veren lise ya da üniversitelerden mezun olmasını istemektedir. Fakat bu doğrultuda farklı kurslar ve eğitim kaynakları ile kendini geliştiren çok sayıda okumadan muhasebeci olan başarılı kişiler de bulunmaktadır. Çünkü iyi bir ön muhasebe elemanı olmak için gerekli olan nitelikler iyi bir eğitimden ziyade disiplinli, programlı, analitik zekaya sahip ve matematiksel açıdan hızlı işlem yapabilmektir. Bu özelliklere sahip olan kişiler, ayrıca bu alanda en iyi hizmeti veren bir ön muhasebe programını kullanarak mesleklerini kusursuz bir şekilde icra edebilmektedir.

DİA Yazılım ön muhasebe programı, bu doğrultuda en çok tercih edilen programlar arasında yer almaktadır. Kolay bir arayüze sahip olan DİA Yazılım, aynı zamanda 7/24 canlı destek hizmeti sunmaktadır. Böylelikle kullanıcılar yaşadıkları herhangi bir sorun karşısında zaman kaybetmeden ihtiyaç duydukları desteği görebilmektedir. Yasal prosedürlere uygun olarak tüm ön muhasebe işlemlerini yapabilme imkânı sunan DİA Yazılım, güçlü bir alt yapıya sahiptir. Böylelikle işletmelerin iş yükünü hafifletirken, depolama alanı gibi önemli bir maliyet kalemini de ortadan kaldırabilmektedir. İşletmeler, internet bağlantısına sahip oldukları her yerden finansal verilerine ulaşabilmekte ve ön muhasebeye dair tüm işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

Ön Muhasebe Elemanı Ne Kadar Maaş Alır? 

Bir işletmenin mali açıdan bel kemiği sayılabilecek bir departman olan ön muhasebe, çok fazla hata kaldırmayan, sorunsuz bir disiplin anlayışı ve son derece de dikkat gerektiren bir departmandır. Söz konusu olan bu ön muhasebe zorlukları ise bu mesleği yapmak isteyen kişilerin aklına maaş konusunu da beraberinde getirmektedir.

Ön muhasebe elemanı maaşları, her işletmenin ücret politikasına, ön muhasebe personelinden beklentiye ve bu personelin niteliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle asgari ücret üzerinde bir maaş skalasına sahip olan ön muhasebe personeli, deneyiminin artması ile daha yüksek bir maaş alabilmektedir.

Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/odenmis-sermaye-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.