Online Çalışırken Verilerinizi Korumanın 8 Yolu
Özellikle son on yılda evden veya uzaktan çalışmanın popülaritesi çok arttı. Her geçen gün işyerleri çalışanlarına haftanın belli günleri uzaktan çalışma hakkı tanıyor. Bununla birlikte Coronavirüs pandemisi dünyanın pek çok yerinde çok sayıda çalışanı sadece uzaktan çalışmaya değil, evden tam zamanlı çalışmaya mecbur bıraktı.
Dijital hayatta verilerinize zarar vermek isteyen veri korsanlarından, dikkatsizliklerden, kötü niyetli olmayan hatalardan ya da veri güvenliği konusundaki bilinçsizliklerden korunmak için online çalışırken verilerinizi korumayla ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.
İçindekiler
- 1 Online çalışırken verilerinizi korumanın 8 yolu:
- 1.1 Ev ile iş çalışma araçlarını ayırmaya çalışın
- 1.2 Güvenilir bir internet erişiminiz olduğundan emin olun.
- 1.3 Çalışma alanınızın fiziksel güvenliğini sağlayın.
- 1.4 Kimlik avı e-postalarına karşı dikkatli olun.
- 1.5 Cihazlarınız ve online hesaplarınız için parola kullanın.
- 1.6 Ücretsiz Wi-Fi’ye karşı dikkatli olun.
- 1.7 Ek güvenlik programı gerekebilir.
- 1.8 Bulut depolama teknolojisinden faydalanın.
Online çalışırken verilerinizi korumanın 8 yolu:
Ev ile iş çalışma araçlarını ayırmaya çalışın
Bunu yapmak zor olsa da ev hayatı ile çalışma hayatındaki sınırların belirlenmesi önemlidir. Aynı şey kullandığınız cihazlar için de geçerli. Ev ve iş bilgisayarlarınızı hatta mümkünse telefonlarınızı ayırın. Evden eğitim gören bir çocuğunuz varsa yada ev ihtiyaçlarınız için online alışveriş yapıyorsanız bu kullanımlarınızı, iş için kullandığınız araçlardan yapmayın. Özel e-posta adresinizden işle ilgili e-postalar veya iş e-mailinden özel e-postalar göndermeyin.
Güvenilir bir internet erişiminiz olduğundan emin olun.
Olabilecek donanımsal aksaklıkların önüne geçmek, verilerinizi güvenle saklamak, ihtiyaç duyduğunuzda ulaşabilmek için bulut depolama alanlarını kullanın. Ne kadar çok program ve yazılım yüklerseniz, o kadar fazla güvenlik açığı ortaya çıkar.
Çalışma alanınızın fiziksel güvenliğini sağlayın.
Bir ev arkadaşı ya da küçük çocuklarla yaşıyorsanız, çalışma alanınızdan ayrılmanız gerektiğinde, çalışma cihazlarınızın kapalı veya kilitli olduğundan emin olun.
Evinizde ayrı bir çalışma alanı oluşturamıyorsanız, cihazlarınızı iş gününüzün sonunda topladığınızdan emin olun. Bu sadece onların yanlışlıkla açılmasını veya çalınmasını önlemekle kalmaz, aynı zamanda çalışma hayatınızı ev hayatınızdan ayırmanıza da yardımcı olur.
Kimlik avı e-postalarına karşı dikkatli olun.
Coronavirüs ile ilgili görünen ancak insanların bu konudaki duyarlılıklarını kötüye kullanan spam e-postalar gelebilir. Güvenilir bir kaynaktan gelmedikçe bu e-maillerin eklerini açmayın.
Cihazlarınız ve online hesaplarınız için parola kullanın.
Cihazlarınızın çalınma, kaybolma, arızalanma gibi sorunlarına karşı kişisel bilgilerinizin yer aldığı uygulamalarınıza, hesaplarınıza ve kişisel bilgilerinizin yer aldığı tüm cihazlara şifreler oluşturun. Meydana gelecek olumsuz bir durumda verilerinizin başkaları tarafından ihlal edilmesini önleyecek benzersiz ve güçlü şifreler oluşturun. Bilgisayarınızın masaüstüne erişimi de parola korumalı olmalı ve parola güçlü olmalıdır. Sistem çalınırsa, bu şirket bilgilerinize kolayca erişilmesini engeller.
Ofis ağı izinleri daha önce size üzerinde çalıştığınız yazılıma izinsiz erişim sağladıysa, şimdi erişim elde etmek için çeşitli şifreler girmeniz istenebilir.
Şifreleme ayrıca çalınan veya güvenliği ihlal edilen bilgisayarlardaki bilgilerin korunmasına yardımcı olur. Veri şifrelemenin de etkin olup olmadığını kontrol edin.
Ücretsiz Wi-Fi’ye karşı dikkatli olun.
Ücretsiz halka açık Wi-Fi kullanışlı, ancak güvenlik açısından ücretsiz Wi-Fi ağlarının çoğu fazla bir şey sunmuyor. Kablosuz ağdaki herkesin bağlandığınız ücretsiz Wi-Fi ile online çalışırken bilgilerinize erişebileceğini unutmayın. Herkese açık Wi-Fi üzerinden online çalışmanız gerektiğinde aynı ağdaki diğer kullanıcıların ne yaptığınızı kolayca görememesi için etkinliğinizi şifreleyen bir VPN (sanal özel ağ) kullanın. İş bilgisayarınızı ev ağınıza bağlıyorsanız, ağdaki diğer bilgisayarlar tarafından görülmediğinden emin olun. VPN’nin bir seçenek olmaması veya herhangi bir nedenle başarısız olması durumunda, evdeki kablosuz internet bağlantınızı güçlü bir şifreyle koruyun. Ev grubuna eklemeniz gerekiyorsa, dosya paylaşma seçeneğinin kapalı olduğundan emin olun.
Ek güvenlik programı gerekebilir.
Sisteminiz artık şirket ağınızın güvenli ortamından ayrıldığı için ek güvenlik programı gerektirebilir. Ek çözümler kurmanız gerekip gerekmediği konusunda IT ekibinize danışın: Windows PC’niz veya Mac’iniz için bir güvenlik programına ihtiyacınız olacak mı? İş için bir Android cihazı kullanıyorsanız, telefonunuzu koruyabilecek güvenlik yazılımı indirmeli misiniz? (iOS, virüs koruma yazılımına izin vermez.)
Bulut depolama teknolojisinden faydalanın.
Veri depolama ve yedekleme için bulut teknolojisi araçlarını kullanabilirsiniz. Yerel dosyalarınızı bir şirket bulut çözümüne kaydedip yedekleyebilirsiniz. Bulut altyapısı kullanıyorsanız şifrelemeli bir VPN üzerinden tunnel oluşturabildiğinize emin olun.
Bir zamanlar bulut hizmetlerinin bilgi güvenliği için tehdit oluşturduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğunu düşünürsek, bugün geldiğimiz noktada DİA olarak 16 yıldır bu alana yatırım yapmış olmaktan ne kadar memnun olduğumuzu belirtmeye gerek yoktur. 🙂 Uzaktan çalışma, dünyanın her yerinde uygulanıyor gibi görünse de içinde olduğumuz günler bize büyük bir değişimin başlangıcında olduğumuzu gösteriyor. Bu geçişi geçici görmeyen ve gerekli güvenlik önlemlerini alan firmaların bu değişime daha hızlı uyum sağlayacağını söylemek mümkün.