Online Vergi Levhası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Günümüzde vergi levhasına online başvuru yapılabilmektedir. Peki, vergi levhası nedir? Online vergi levhası başvurusu yapma hakkında tüm merak edilenleri bu yazıda anlatmaya çalıştık.
Vergi, devletlerin verdiği hizmetler karşılığında vatandaşlarından topladığı önemli bir gelir kaynağıdır. Verginin tespit edilmesi ve toplanması belli bir sisteme göre yürütülür. Vergi levhası, vergi sisteminin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
İçindekiler
Vergi Levhası Nedir?
Kimi zaman bir bakkalda, kimi zaman da bir kuaför dükkanında özenerek çerçevelenmiş belgelerle karşılaşılır. Bu belgeler kalfalık, ustalık belgesi gibi belgeler olabileceği gibi, işletme hakkı veya tapu gibi belgeler de olabilir. Vergi levhası da, bu şekilde duvara asılan belgeler arasındadır. Çünkü vergi konusunda şeffaf olmak, işletmeler için önemlidir. Vergi levhası, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanır. Ticari yollardan kazanç elde eden istisnasız herkesin vergi levhası olması gerekir. Vergi levhası belgesi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanır. Vergi levhasında yer alan bilgiler şunlardır:
- Firma sahibinin adı, soyadı
- TC kimlik numarası
- Bağlı olduğu vergi dairesi
- Unvanı
- Vergi türü
- Adresi
- Sicil numarası
Kimler Vergi Levhası Bulundurmak Zorundadır?
Vergi levhası bulundurma zorunluluğu bulunanlar aşağıdakilerden oluşmaktadır:
- Ticari kazanç sahipleri
- Defter tutan çiftçiler
- Serbest meslek erbabı olanlar
- Kolektif şirketler
- Adi komandit şirketleri
Vergi Levhası Neye Yarar?
Vergi levhaları, işletmelerin kendilerine ait bilgilerini bulunduran belgelerdir. Bütün vergi mükellefleri, vergi levhası bulundurmak zorundadır. GİB, vergi kaçakçılığının önüne geçebilmek için kişileri veya işletmeleri düzenli olarak kontrol etmektedir. Kontrol süreçlerinde işletmeler, vergi levhası sayesinde çok daha kolay bir şekilde vergi ödediklerini kanıtlayabilirler. Bu yüzden hem kişilerin hem de işletmelerin vergi levhası bulundurması oldukça önemlidir.
Online Vergi Levhası Başvuru Süreci
Online vergi levhası başvurusu yapabilmek için ilk olarak, kurumlar vergisi mükellefi olmak ve beyanname vermiş olmak gerekir. Çünkü vergi levhasının oluşturulabilmesi için beyannamedeki verilerden faydalanılır. Vergi levhası başvurusunun onaylanması 1 ayı bulabilmektedir. Onay sonrasında vergi levhası, GİB’in internet sitesindeki İnternet Vergi Dairesi’ne aktarılır. Akabinde İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapılır ve vergi levhası yazdırılır. Bu işlemi bir serbest muhasebeci veya mali müşavir de yapabilmektedir.
İnternet Vergi Dairesi girişi için GİB’in resmi web sitesini ziyaret etmek yeterlidir. Burada kişisel bilgileri girerek giriş yapmak mümkündür. Giriş yaptıktan sonra sorgulamalar butonuna tıklanır ve açılan pencereden “Vergi Levhası Oluşturma” seçeneği seçilir.
Online Vergi Levhası Takibi
Nasıl ki vergi levhası başvurusu online olarak yapılabiliyorsa, takibi de online olarak yapılabilmektedir. Vergi levhası takibi için hem GİB’in internet sitesini hem de e-Devlet Kapısı’nı kullanmak mümkündür. Takip için de benzer şekilde kişisel bilgilerle giriş yapmak gerekir. Daha sonra sorgula butonu üzerinden vergi levhası takibi yapılabilir.
Vergi Levhasını Asmak Zorunlu mu?
Ticari gelir elde eden bir işletmenin vergi levhası olmak zorundadır. Ancak vergi levhasının asılması zorunlu değildir. İsteyen mükellefler vergi levhalarını işletmelerine asabilirler. Asmak zorunlu olmasa da, vergi levhasının ilgili yerde bulunuyor olması zorunludur. Vergi levhası işletme içerisinde bulunmuyorsa, usulsüzlük cezası kesilebilir.
6111 sayılı kanun 82. madde ve VUK 5.maddede eskiden şu madde yer alıyordu: “Levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından rahat bir şekilde okunup görünebilecek bir şekilde asmak zorundadırlar” ibaresi yer alır. Bu ibare daha sonra değiştirilmiştir. Yeni ibare, “Levhayı almak zorundadırlar” olarak değişmiştir. Böylece vergi levhası asma zorunluluğu da kalkmıştır.
Vergi Borcu Nasıl Öğrenilir?
Vergi borcu öğrenme işlemi için GİB’in internet sitesine girilebileceği gibi, e-Devlet Kapısı üzerinden de sorgulama yapılabilir. Sorgulama ekranında hem son dönem hem de tüm zamanlara ait vergi borçları listelenebilir. Burada kişinin ödemeyi atladığı ya da kısmen ödediği borçları görüntülemesi mümkündür.