Puantaj Nedir, Puantaj Cetveli Nasıl Yapılır?
Bir iş yerinde çalışan kişilerin hak ettikleri ücretleri eksiksiz bir şekilde alabilmeleri için çalışma saatlerinin düzenli bir şekilde kaydedilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu kapsamda işletmede çalışan kişilerin çalışma kayıtlarının saatlik ve günlük olarak kayıt altına alınmasına puantaj denir. Kayıtların hatasız bir şekilde tutulabilmesi için hazırlanan grafikler, şablonlar ve bu gibi bilgiler ise puantaj cetveli olarak adlandırılır.
Puantaj hazırlama yöntemleri, her sektörde ve işletmede farklılık gösterebilir. Çizelge üzerinde yer alan bilgiler, bir çalışanın eksik veya fazla çalışmasını oldukça kolay bir şekilde gösterir. Tüm maaş ödemeleri personel puantaj listesi üzerinden yapılır. Bu sayede çalışanlar eksik ya da fazla maaş almayacağı için iş yerlerine maddi anlamda güven duyabilir.
İçindekiler
Puantaj Ne İşe Yarar?
Puantaj hesaplama tablosu, bir işletmede çalışan işçilerin günlük çalışma sürelerinin kayıt altına alınmasını sağlar. Tüm bu kayıtlar farklı şekilde tutulabilir. Excel üzerinden kaydedilebildiği gibi puantaj programı ve defteri ile de not alınabilir. Kayıt süreci, çalışanların alacağı ödemelerin eksiksiz bir şekilde hesaplanabilmesinde önemli bir rol oynasa da yalnızca bu işlem için kullanılmaz.
Kayıtların düzenli ve eksiksiz bir şekilde girilmesi durumunda iş yerindeki verimliliği ve çalışma koşulları konusunda da önemli bilgiler verebilir. Bu noktada DİA Yazılım tarafından geliştirilen maaş hesaplama programı, kullanıcılarına sorunsuz ve bir o kadar da hızlı bir kullanım deneyimi sunar. Her bir personel için özel olarak açılan personel kartları üzerine gerekli tüm bilgiler hızlı bir şekilde girebilir. Aylık, haftalık, günlük ve saatlik çalışma kayıtları DİA Yazılım aracılığı ile koruma altına alınabilir.
Puantaj Nasıl Hesaplanır?
Bir işletmede genellikle insan kaynakları ya da muhasebe bölümü tarafından puantaj hesaplama işlemi yapılır. Bu süreçte hazır tablo kullanmanın yanı sıra farklı programlardan da destek alınabilir. Ancak hesaplamanın doğru yapılabilmesi için öncelikle her bir çalışanın çalışma şartlarının ayrıntılı bir şekilde bilinmesi gerekir.
Tüm çalışanların sabit bir çalışma saati bulunmuyorsa, bu durumda hesaplamaların çok daha büyük bir titizlik ile yapılmalıdır. Her bir personelin haftanın hangi gününde tatil yaptığı, vardiyalı bir sistemde ise çalışanların vardiya saatleri eksiksiz bir şekilde bilinmelidir.
Aylık defterler en yaygın olarak kullanılanlar arasında olsa da günümüzde bazı işletmelerde günlük ve saatlik puantaj örneği de sıklıkla kullanılır. Boş şablon örneği içerisinde her bir çalışana ait ad-soyadı bilgilerine karşılık gelen satır ve sütunlar bulunur. Her bir çalışanın satır ve sütununda haftalık ve resmî tatiller işaretlenir. Çalışanın çalışma sistemine göre (günlük, haftalık ve aylık gibi) izinli ya da raporlu olduğu süreler de bu kart üzerinde belirtilmelidir. Maaş hesaplama işleminin yapılacağı dönemde ise tüm bu izinli, raporlu ya da mesai ve vardiya gibi eksik ve fazla çalışma süreleri net bir şekilde hesaplanabilir.
Puantaj Defteri Nedir?
Puantaj defteri, genellikle işçi puantaj cetveli ile birbirine karıştırılır. Puantaj defteri, personelin tüm çalışma saatlerine ilişkin verilerin fiziksel olarak kaydedilmesine yardımcı olur. Puantaj cetveli ise tüm bu verilerde herhangi bir problem yaşanmaması adına kayıtların elektronik olarak kaydedilmesidir. Böylece kaydedilen tüm veriler güvenli bir ortamda sorunsuz bir şekilde korunabilir.
İşlem sayesinde SGK kayıtlarına ve bu gibi farklı kayıtlara ait raporlamalar da çok daha kolay bir şekilde yapılabilir. Bunun için çalışanların tüm kayıtları bir yetkili tarafından deftere girilmelidir. Cetvel ise özel olarak geliştirilmiş olan maaş hesaplama programı ya da bordro hesaplama programı aracılığı ile kullanılır. Tüm bunların yanı sıra defterler günlük; cetveller, aylık ya da haftalık olacak şekilde düzenlenebilir.
Günlük ve Aylık Puantaj Örneği
Günlük ile aylık puantaj örneği birbirinden oldukça farklıdır. Sürekli işçi kadrosu sistemde, işvereni ile arasında imzalanan iş sözleşmesi doğrultusunda ücret ödeme döneminde maaşını alır. Puantaj usulü sigorta çalışana ise farklı ödeme dönemlerinde ücretleri verilir. Bu durum aynı zamanda saatlik çalışan kişiler için de geçerlidir. Söz konusu ayrımlarda oluşabilecek hataların önüne geçilebilmesi için her kayıt büyük bir özenle tutulmalıdır. Aksi takdirde özellikle ödeme günlerinde oldukça büyük karışıklıklar meydana gelebilir.
Puantaj Cetveli Nasıl Hazırlanır?
Cetvel hazırlanırken öncelikle çalışanların tüm bilgileri ve çalışma düzenleri muhakkak bilinmelidir. Puantaj listesi örneği üzerinden tüm çalışanların isim ve soyadları girilmelidir. Daha sonra dosya üzerinden çalışanların çalışmaktan muaf oldukları (resmî tatil, haftalık tatil vb.) günler işaretlenir. Çalışanların işe geldikleri günler, dosya üzerinde işaretlenir. Ödeme yapılacak döneme göre (saatlik, günlük, haftalık veya aylık gibi) kayıt borçlanma işlemleri yapılır.
Puantaj usulü çalışma kapsamında, çalışana ait satırın son sütununda “Toplam Çalıştığı Gün Sayısı”, “Toplam Gelmediği Gün Sayısı” ve “Fazla Mesai Yaptığı Gün Sayısı” gibi önemli bilgiler yer almalıdır. Bu bilgiler, her çalışan için büyük bir titizlik ve dikkat ile yapılmalıdır. Tüm bu işlemler için farklı kaynaklar kullanmak, çok verili işletmelerde hata payını arttırabilir. Bu gibi bir durumun önüne geçmek isteyen ve eksik gün bildirimi yapmamak isteyen çok sayıda işletme tarafından DİA Yazılım tarafından geliştirilen bordro programı tercih ediliyor. Çalışanların bilgilerinin yer aldığı sistem sayesinde ödemeleri eksiksiz bir şekilde yapabilir, istenen tüm raporlara da ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Puantaj Cetveli Takibi Nasıl Yapılır?
Günümüzde çok sayıda işletme bu süreçte teknoloji ile geliştirilmiş olan yazılımları tercih ediyor. Bu yazılımlar sayesinde çalışanların işe giriş çıkış saatleri, işe geldikleri toplam gün ve saat sayısı ve fazla mesai saatleri gibi en önemli verilere hızlı bir şekilde ulaşmak mümkündür. Böylece işletmeler, puantaj hesaplamada hata payını minimum düzeye indirirken maliyetten de tasarruf yapabilirler. Siz de bu süreçte DİA Yazılım’a danışmak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/musteri-sadakati-nedir-nasil-saglanir/ linkinden ulaşabilirsiniz.