Tasfiye Nedir?
Şirketler, devamlılığını sürdürebilecek mali kaynak olmadığı veya sürekli zarar edilen durumlarda kapatılabilirler. Şirketiniz, beklediğiniz çıkışı yakalayamayıp piyasada tutunamıyorsa ve her geçen gün biraz daha zarar ediyorsanız şirket tasfiyesi sizler için en doğru seçenek olacaktır. Bu yazımızda sizlerle şirket kapatma, şirket tasfiyesi nedir, hangi durumlarda şirketinizi kapatabilirsiniz, sorularının cevaplarını paylaşacağız.
Tasfiye Nedir?
Tasfiye, bir şirketin ticari anlamda tamamen kapatılması, ilişkilerinin durdurulması ve piyasadan kaldırılması işlemine verilen addır. Tasfiye, genellikle bir şirketin mali durumu, giderleri karşılayamayacak düzeye gelince ilan edilmektedir.
Şahıs işletmelerini tasfiye etmek, oldukça kolay işlemlerden oluşur. Eğer kuruluşunuz bir anonim veya limited şirketi ise şirket kapatma adımlarınız daha farklı olacaktır.
Limited şirketi kapatma ya da tasfiye; firmada payı olan tüm ortakların aldığı bir karar ile veya şirketin kuruluş anlaşmasında yer alan tasfiye maddelerinin gerçekleşmesi durumunda gerçekleşir. Şirket tasfiyesi süreci başladıktan sonra artık o şirketin tüm işlemleri ile “tasfiye görevlileri” ilgilenmekte ve bu şirket tüzel kişiliğini korumaya devam etmektedir. Tasfiye sürecinde tüm yetkileri ve işlem izinleri kısıtlanan şirketler hukuki olarak tasfiye halinde olarak gözükmektedir.
Şahıs, Limited ve Anonim Şirketlerde Tasfiye Adımları
Tasfiye işlemlerinin başlaması, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine ya da ticaret sicil müdürlüklerine başvurmanız neticesinde gerçekleşir. Eğer bir şahıs işletmesiyseniz kendiniz giderek bir tasfiye başlatabilirsiniz.
Anonim ve limited şirketlerinin tasfiye işlemlerini başlatabilmesi içinse, ortakların hepsinin onayı gerekmektedir.
Anonim ve limited şirketlerde; tasfiye işlemleri başladıktan sonra şirketler 1 yıl süre için varlıklarını sürdüreceklerdir, fakat bu süre içerisinde yetkileri oldukça kısıtlı olacak ve tüm işlemler belirlenen memurlar tarafından değerlendirilecektir.
Başvurular yapıldıktan sonra, bu kurumlar tarafından verilen tasfiye belgeleri ya da feshedilme belgeleri resmi sürecin başladığına işarettir. Bu aşamadan sonra ticaret sicil gazetesinde isminiz yer alır ve resmen tasfiye halinde bir şirket olmuş olursunuz. Bir yıllık sürenin ardından şirketiniz tamamen kapanacaktır.
Tasfiyesiz Şirket Kapatma
Tasfiyesiz kapatılma durumu, şahıs şirketlerinde kurucu şahsın, anonim ve limited şirketlerinde ise kurucu üyelerin direkt olarak bir hatasının olmadığı durumlarda gerçekleşir. Eğer ticaret mahkemeleri, şirketlerin çok yüklü miktarda borçlu durumda olduğuna, ortaklar arasında sözleşmede yer alan tersliklerden birisinin olduğu ve hiçbir tarafın haksız olmadığı durumlarda veya şirketin artık devamlılığını sürdürecek bir işlem kapasitesine sahip olmadığına karar kıldığında, tasfiyesiz kapatma kararı alabiliyor. Tasfiyesiz kapanma süreçleri değişkenlik gösterseler de ortalama bir yıl içerisinde tamamen yürürlükten kaldırma işlemi gerçekleşmiş olacaktır.
Eğer kanunlarda belirtilen şartları sağlamıyorsanız, bir anonim veya limited şirketinin tasfiyeyle şirket kapatma sürecine girmesi oldukça zordur. Fakat bir şahıs işletmeniz varsa ve kar edemediğinizi düşünüyorsanız, sizler de kolaylıkla bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurarak tasfiye haline girebilir, 1 yıl içerisinde şirketinizi kapatabilirsiniz.