rfid teknolojisi nedir

RFID Teknolojisi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Editör Teknoloji

RFID, içerisinde bulunan yüksek teknolojili çip aracılığı ile radyo frekansı kullanarak nesnelerin belirli bir uzaklıktan tanımlanmasını sağlamaktadır. Bu sayede iş verimliliği artarken zamandan da tasarruf edilebilmektedir. İngilizce RFID açılımı ‘Radyo Frequency Identification’ olan bu sistem, hemen her sektörde farklı amaçlara uygun olarak kullanılabilmektedir. Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesiyle günlük yaşamda veya endüstrinin her alanında RFID teknolojisi sıklıkla kullanılabilmektedir.

RFID Teknolojisi Ne İşe Yarar?

RFID teknolojisi çok uzun yıllardır kullanılan bir sistemdir. Veri yakalama ve otomatik tanımlama teknolojisinin bir alt koludur. İkinci Dünya Savaşı’na dayanan köklü bir tarihe sahip olan teknoloji, asıl olarak nesnelerin belirli bir mesafede tanımlanması ve verilerin toplanması amacı ile kullanılmaktadır. Günümüzde ise son derece geliştirilmiş olarak birçok sektörde farklı amaçlarla kullanılmaya devam etmektedir.

Sistem temel olarak üç ana bileşenden oluşmaktadır. Anten, aktif ve pasif etiket okuyucu bileşenleri ile gerekli tüm işlemler yapılmaktadır. RFID etiketi içerisinde bulunan çip içerisinde kendisine ait çeşitli bilgiler yer almaktadır. Bir okuyucu sistem tarafından okunan bu etiket, okuyucu ve okuyucuya bağlı olan herhangi bir WİFİ, bluetooth vb. bağlantı ile gönderilmesi istenen sistemlere aktarılmaktadır. Sistem tarafından bu veriler analiz edildikten sonra söz konusu verilerin kime ait olduğu, nerede bulunduğu ve durumu gibi çok sayıda bilgiyi ileterek iş yönetimine büyük katkılar sağlamaktadır.

RFID İle Neler Yapılabilir? 

Günümüzde okuyucu sistemler, akıllara gelebilecek hemen her sektörde yaygınlıkla kullanılmaktadır. Radyo frekansı okuyucu ile iş yönetimi oldukça kolay bir şekilde kontrol edilebilirken aynı zamanda hem zamandan hem de maliyetten önemli ölçüde tasarruf yapılabilmektedir. Araç tanıma sistemleri, kapı kilidi, demirbaş ürünlerin takibi, yolcu taşıma kartları ve bu gibi daha birçok alanda kullanılabilmektedir. Etiketler üzerinde yer alan mikroçipler sayesinde binlerce verinin yazılması mümkün olabilmektedir.

Son derece etkin bir RFID okuma mesafesine sahip olan bu teknoloji, uzaktan bile işlemlerin güvenli ve başarılı bir şekilde tamamlanmasına olanak tanıyabilmektedir. Radyo frekansı okuyucusu, barkod sistemlerinin yerine geçeceği düşünülse de sahip olduğu üstün teknoloji ile barkod okuyucu sistemlerden çok daha fazlasını sunmayı başarmaktadır.

Çip sistemleri sayesinde özellikle personel kartlarının oluşturulması, personel takibinin yapılması açısından son derece büyük kolaylıkları beraberinde getirmektedir. Her bir personele ait olan personel kartlarındaki etiketler, bir okuyucu tarafından okutularak tüm bilgiler sistemde görüntülenebilmektedir. Bu noktada kullanılacak olan yazılım da tıpkı kart okuyucu sistem kadar başarılı olmalıdır. Radyo frekansı tanımlama teknolojisi, son derece kolay bir şekilde maaş hesaplama programları içerisine entegre edilebilmektedir. Bu bilgiler daha sonrasında DİA Yazılım programına aktarılarak tüm verilere her yerden ve en kolay şekilde ulaşılabilmektedir.

RFID Teknolojisi Güvenli Midir?

Radyo frekansı tanımlama teknolojisinin kullanıldığı çok sayıda sektör bulunmaktadır. Birbirinden farklı sektörde ve üründe kullanılan bu teknolojinin güvenli olup olmadığı ise son derece merak edilen bir konudur. Söz konusu teknoloji kullanıldığında, bu sistemin bileşenlerinden olan anten ya da etiket ile değil, okuyucu tarafından çıkan enerji gücünün zararlı ya da güvenli olmadığına dair endişeler söz konusu olabilmektedir.

Yapılan birçok test sonucunda, aktif veya pasif olması fark etmeksizin bir etiketin yüklenmesi esnasında yayılan enerjinin insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple de RFID sensör güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir. İnsan sağlığına zarar verip vermemesinin yanı sıra bilgi güvenliği açısından da bu sistemlerin güvenilirliği merak konusu olmaktadır. Sistemin içerisinde bulunan her bir etiket, kendisine özgü bir güvenlik kodu ile üretilmektedir. Bu sebeple de RFID kopyalama gibi işlemler mümkün olmayacağı için herhangi bir güvenlik problemi de söz konusu olmamaktadır.

RFID Teknolojisi Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsedildiği gibi sistem, bir etiketin bir okuyucu tarafından tanıtılması ile söz konusu verilerin okunmasını sağlamaktadır. Tüm bu işlemler ise radyo frekansı tanımlama sistemi içerisinde belirli bir düzende gerçekleşmektedir. Bir okuyucu tarafından RFID etiketin okunma mesafesi veya cevap gönderilmesi gibi tüm değişkenler kullanılan etiketin türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir.

  • Okuyucunun Çalışma Sistemi: Etrafında bulunan bir etiketin kapsama alanına girmesi ile etiketteki kimlik bilgilerini depolayarak işlenmesi amacı ile saklar.
  • Aktif Etiketlerin Çalışma Sistemi: Aktif etiketler içerisinde bulunan verici güç kaynağı sayesinde hem etiketi içerisinde bulunan devreleri çalıştırabilirken hem de okuyucuya cevap verebilmektedir.
  • Yarı Aktif Etiketlerin Çalışma Sistemi: Etiketlerin içerisinde yalnızca kendisini çalıştıracak kadar bir güç kaynağı bulunmaktadır. Okuyucu ile iletişim kurabilmesi, yalnızca radyo frekansı ile mümkün olabilmektedir.
  • Pasif Etiketlerin Çalışma Sistemi: Yalnızca okuyucudan gelen sinyal ile çalışan pasif etiketler, diğer etiket türlerine nazaran okuyucuya daha yakın bir mesafede çalışmaktadır. Okuyucu tarafından sürekli olarak gönderilen sinyaller, etiket içerisinde çip tarafından okunduğu an kimlik bilgileri okuyucuya iletilmektedir.

Sistem, kullanılan etiketin türüne göre farklı özelliklere sahip olduğu için hemen her sektöre büyük bir uyumluluk sağlayabilmektedir. Günümüz koşullarında personel ve bordro yazılımları içerisinde de aktif olarak kullanılmaya başlanmaktadır. Her personel için sistemde bir kart oluşturulmakta ve bu kartların okunması ile tüm bilgilere tek tuş ile ulaşmak mümkün olabilmektedir. DİA Yazılım tarafından geliştirilen personel takip programları ile son derece başarılı bir şekilde entegre olabilen teknoloji hem yöneticilere hem de personellere büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

RFID Nerelerde Kullanılır?

Radyo frekanslarını kullanan sistemler son derece yaygın bir kullanım alanına sahiptir. RFID cüzdan, kredi kartları, personel takip sistemi ve daha birçok alanda kullanılabilmektedir. Günümüz koşullarında ilgili teknolojnin sıklıkla kullanıldığı alanlar en genel ifade ile şu şekildedir:

  • Alarm ve güvenlik sistemleri
  • Kuyumculuk ve tekstil sistemleri
  • Kütüphane sistemleri
  • Depo yönetimi ve üretim takip sistemi
  • Otopark sistemi
  • Personel ve bordro takip sistemleri

NFC ve RFID Arasındaki Farklar

Son yıllarda geliştirilen teknolojik sistemlerden bir diğeri de NFC’dir. NFC ile RFID birbirine son derece benzer teknolojiye sahip olsa da farklılıkları bulunmaktadır. NFC, iki cihazın birbirine yakın tutulması ile veri aktarımının yapılmasını sağlamaktadır. Radyo frekansı sistemleri genellikle bir okuyucu tarafından aktif edilerek işlense de NFC için bu teknolojiyi destekleyen cep telefonları yeterli olabilmektedir. Bu önemli fark, NFC sistemlerinin diğer teknolojiye nazaran daha kolay ve yaygın bir şekilde kullanılabilmesine olanak tanımaktadır.

RFID Engelleme Nedir? 

Bir kutu veya kılıf şeklinde üretilen RFİD engelleme, etiketlerin okunmasını engellemeyi sağlayan cihazlardır. Bu cihazlar, radyofrekans ve etiketlerin okunmasını engelleyerek okuyuculara gerekli verilerin iletilmesinin önüne geçmektedir. Endüstriyel uygulamalar, kişisel verilerin korunması ve ticari uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu alanlardaki verilerin, ilgili olmayan kişilerin eline geçmesinin önüne geçmektedir. Aynı zamanda yazılım korsanlığı gibi zararlı yazılımlara karşı verilerin güvenliğini koruyabilmektedir. Fiyatının yüksek olması ve bazı alanlarda kullanımının zor olması gibi dezavantajları olmasına rağmen, birçok sektörde koruma amacı ile engelleyici cihazlar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Önceki yazımıza https://www.dia.com.tr/blog/is-akis-yonetimi-nedir-ne-ise-yarar/ linkinden ulaşabilirsiniz.